25 februarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Libertatea presei, în impas. Trump a înghețat fondurile USAID

Decizia lui Trump – mai întâi de a îngheța majoritatea fondurilor distribuite de USAID timp de 90 de zile și de a pune majoritatea personalului său în concediu, apoi de a cere miliardarului Elon Musk să reducă agenția – a cauzat haos pentru ONG-uri și proiecte umanitare la nivel mondial.

Trump a dispus înghețarea fondurilor USAID 

În timp ce Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) distribuie miliarde de dolari sub formă de ajutoare umanitare, aceasta a fost implicată și în multe alte proiecte, inclusiv cele destinate consolidării societății civile și democrației la nivel mondial.

USAID a făcut posibilă dezvoltarea a noi programe în Europa Centrală la sfârșitul anului 2022, sprijinind inițiativele locale pentru consolidarea instituțiilor democratice și a presei independente

Preograme USAID, soartă incertă în acest moment

Deși soarta finală a multor programe USAID rămâne incertă, administrația Trump a indicat că nu consideră că sprijinirea jurnalismului în țările unde grupurile pentru drepturile omului spun că libertatea presei este limitată este o utilizare bună a fondurilor publice ale SUA.

„Stânga radicală americană a folosit banii contribuabililor americani pentru a finanța partide politice și media de stânga radicală din întreaga lume,” a scris Musk pe X pe 29 ianuarie. Atât Musk, cât și Trump au etichetat USAID drept „corupt”, fără a oferi dovezi.

Orban se folosește de decizia lui Trump împotriva USAID

Acțiunile lui Trump împotriva USAID l-au determinat pe Orban să declare pe 7 februarie că dorește să elimine toate „rețelele străine” de ONG-uri și media critice la adresa guvernului său, alimentând temerile că acest lucru îl va încuraja pe el și pe alte guverne iliberale să impună restricții asupra media pe care le consideră ostile.

„Banii din străinătate nu pot fi lăsați să influențeze politica maghiară, iar noi vom impune acest lucru legal, cei care sunt complici în acest sens urmând să se confrunte cu consecințe legale,” a declarat Orban, care se confruntă cu o alegere provocatoare în 2026 într-o economie în dificultate.

Orban a transformat peisajul media al Ungariei în ultimii 14 ani. Mass-media de stat au fost puse sub controlul total al guvernului, iar mai multe instituții media private au fost închise sau preluate de proprietari prieteni ai guvernului. Controlul strict al mass-media l-a ajutat pe Orban să câștige ultimele trei alegeri cu un avans considerabil.

Libertatea presei, în impas datorită suspendării USAID

În 2024, Ungaria s-a clasat pe locul 67 în Indexul Libertății Presei, în scădere de la locul 23 în 2010, când Orban a preluat puterea, clasamentul său fiind mult sub cel al Poloniei sau Republicii Cehe.

Georgia și Bosnia – două alte țări din estul Europei puternic afectate de eforturile lui Trump de a desființa USAID – s-au clasat pe locurile 103 și 81, respectiv, în ceea ce privește libertatea presei anul trecut.

Asociația „Umbrella” din Sarajevo, un centru pentru 13 media non-profit implicate în jurnalismul de investigație în Balcani, se numără printre organizațiile care așteaptă să afle dacă donațiile USAID vor relua după înghețul financiar de 90 de zile impus de Trump.

„Dacă donațiile din SUA către mass-media din Bosnia și Herzegovina ar fi oprite (permanent), unele dintre ele ar fi nevoite să reducă amploarea activității lor… reducând numărul de știri serioase despre corupție, crime organizate și abuz de putere”, a declarat directorul Umbrella, Milica Samardzic.

Musk a cerut închiderea Radio Europa Liberă

Paulina Milewska, o cercetătoare de la Institutul Universitar European din Florența, Italia, a menționat, de asemenea, riscul ca agențiile de știri care pierd finanțarea USAID să fie nevoite să reducă acoperirea detaliată.

Deși guvernul SUA a ajutat de mult timp la finanțarea organizațiilor media din întreaga lume, Europa de Est a fost întotdeauna un punct major de interes încă din perioada Războiului Rece, când CIA a ajutat la înființarea unor canale pentru a influența opinia publică împotriva comunismului.

Trump

Musk a cerut pe 9 februarie închiderea Radio Europa Liberă (RFE) – care a fost finanțată de banii guvernului SUA separați de USAID din 1950 – spunând că este o „relicvă a trecutului”. Într-un răspuns trimis prin e-mail Reuters, RFE a refuzat să comenteze.

EFJ a cerut instituțiilor și fundațiilor sprijin al pluralismului media

După înghețarea fondurilor USAID, Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a cerut instituțiilor și fundațiilor europene să se mobilizeze în sprijinul pluralismului media și al jurnalismului independent, afirmând că decizia lui Trump ar provoca „haos în ecosistemul media din peste 30 de țări din întreaga lume, inclusiv din multe țări europene”.

Acestea includ Georgia, unde zeci de mii de oameni protestează de luni de zile împotriva unui guvern pe care îl consideră pro-rus și autoritar și care a suspendat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Printre agențiile de știri afectate de decizia lui Trump se numără site-ul de știri în limba engleză OC-Media, care a declarat că a pierdut finanțarea pentru trei proiecte susținute de USAID.

Related posts

Război în Israel, ziua 273. Hezbollah își intensifică atacurile

econtext

Antonescu, Boc si Ponta au impreuna o avere de 1 milion de euro. Vezi ce avere are fiecare

Asaftei Bogdan

FMI avertizează: inteligența artificială putea transforma o criză financiară într-un dezastru economic global

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More