21 aprilie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Scandal la vârful UE. Miliarde deturnate de CE către ONG-uri ecologiste pentru a ataca politicieni

Comisia Europeană (CE) a recunoscut că plătește organizațiile neguvernamentale pentru a face lobby împotriva oponenților politici, potrivit Die Welt.

Nicio demisie, încă, în acest imens scandal

Comisia, CE a recunoscut că a făcut „greșeli” și susține că ar dori să schimbe un program de finanțare ONG-uri ecologiste radicale în valoare de mai multe miliarde de euro.

Cu toate acestea, nici președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, nici ceilalți oficiali implicați în această uriașă schemă de deturnare a fondurilor europene pentru scopuri politice private nu au demisionat, deocamdată.

Contracte dubioase între CE și ONG-uri ecologiste radicale

De ani de zile, au apărut din ce în ce mai multe rapoarte conform cărora Comisia UE a încercat să își atingă scopurile politice cu ajutorul organizațiilor ecologiste radicale. Iar ONG-uri care luptă împotriva proiectelor ce nu convin politic au primit finanțare de la Comisia UE.

În timp ce susținătorii acestei practici imorale și-au justificat acțiunile susținând că doresc să faciliteze „discursul societății civile”, au ieșit la iveală acorduri de finanțare dubioase între instituțiile UE și ONG-urile ecologiste.

Au fost dezvăluite acorduri specifice, de exemplu, cu privire la cine ar trebui să facă lobby.

Banii contribuabililor, deturnați abuziv către interese de partid

Politicienii partidelor conservatoare din Parlamentul UE au criticat această practică, susținând că banii contribuabililor din UE au fost folosiți abuziv pentru a servi interesele partidelor.

Cu toate acestea, stabilirea transparenței cu privire la fluxurile de bani s-a dovedit dificilă. Doar aproximativ o treime dintre organizațiile neguvernamentale (ONG) înregistrate sunt dispuse să-și dezvăluie susținătorii financiari.

ONG-urile pretind că ar reprezanta interesele membrilor lor.

CE a recunoscut folosirea inadecvată a banilor contribuabililor

Comisia Europeană a răspuns pentru prima dată, în toamna anului trecut, presiunilor din partea partidelor conservatoare și a emis o directivă către ONG-urile ecologiste radicale prin care nu le mai era permis să folosească banii contribuabililor pentru a face lobby instituțiilor UE.

De asemenea, Comisia condusă de Ursula von der Leyen a „planificat” să revizuiască programele de finanțare prin care banii cetățenilor UE erau deturnați spre susținerea unor activiști politici cu agendă ecologistă de extremă stânga.

Acum, Comisia UE a admis că a făcut „erori”, într-o declarație publică.

Programul „LIFE”, un instrument de finanțare UE de mai multe miliarde de euro pentru așa-zise măsuri de protecție a mediului și a climei, urmează să fie corectat.

Comisia a declarat că „a constatat că programele de lucru prezentate de ONG-uri conţineau, în unele cazuri, activităţi de lobby inadecvate”.

Comisia a mai declarat că „a luat măsuri pentru a preveni astfel de cazuri în viitor” și intenționează „să ia măsuri pentru a consolida transparența și a introduce garanții adecvate”. Dar pentru deturnările masive de fonduri de până acum, deocamdată, nu răspunde nimeni, nici măcar cu o demisie…

CE și-a dat dreptul să dea bani spre ONG-uri ideologice

În același timp, Comisia subliniază că Regulamentul LIFE prevede în mod explicit finanțarea ONG-urilor. Scopul ar fi de a „îmbunătăți guvernanța în domeniile mediului, schimbărilor climatice și tranziției energetice”, printr-o mai mare implicare a părților interesate.

Comisia susține că rămâne „pe deplin angajată față de o societate civilă sănătoasă și vibrantă, inclusiv prin sprijinirea funcționării acesteia și a participării la elaborarea politicilor” – totul, pe banii contribuabililor.

Cu toate acestea, „lobby-ul îndreptat împotriva politicilor specifice sau a deputaților europeni ar trebui evitat”, a fost nevoită să recunoască CE.

PPE salută recunoaștere abaterilor, dar nu cere nicio măsură

Grupul Partidului Popular European (PPE) a lăudat faptul că CE și-a recunoscut faptele, dar nu a cerut niciun fel de măsuri suplimentare pentru aceste „abateri”.

PPE salută faptul „că Comisia a recunoscut această problemă și sa angajat să ia măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de cazuri în viitor și pentru a consolida transparența”.

Au existat cazuri clare de abatere din partea unor oficiali ai Comisiei și a unor ONG-uri, spune Peter Liese (CDU), purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru politica de mediu.

„Prin urmare, salutăm declarația Comisiei Europene prin care recunoaște problema influenței nejustificate”. Este încurajator faptul că s-au luat măsuri pentru a preveni astfel de incidente în viitor, mai spun cei de la PPE.

Related posts

Controale la toate benzinăriile și stațiile GPL deschise în Sectorul 6

econtext

Prognoza meteo 28 noiembrie 2023. Vin ninsorile în România. Care sunt zonele vizate

econtext

Cât de duri sunt soldații români din Forţele Speciale? Au luptat alături de americani în Afganistan

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More