Administrația Trump pregătește tăieri masive în politica externă a SUA: bugetul Departamentului de Stat ar urma să fie redus la jumătate în anul fiscal 2026, ceea ce ar duce la închiderea a zeci de ambasade și la diminuarea cu 75% a ajutorului extern.
Administrația condusă de Donald Trump, în contextul pregătirii bugetului federal pentru anul fiscal 2026, intenționează să reducă semnificativ cheltuielile pentru politica externă, potrivit unui plan aflat în lucru și dezvăluit de patru surse pentru agenția Reuters.
Trump izolează SUA de restul planetei. Vrea să închidă zeci de ambasade, inclusiv în Europa
Concret, este vizată o tăiere de aproximativ 30 de miliarde de dolari din bugetul Departamentului de Stat, ceea ce ar însemna o reducere cu 50% a alocărilor actuale.
O astfel de măsură ar impune închiderea a cel puțin 27 de misiuni diplomatice americane, în special din Africa și Europa, dar și reducerea cu 75% a ajutorului financiar extern.
O astfel de măsură ar impune închiderea a cel puțin 27 de misiuni diplomatice americane, în special din Africa și Europa, dar și reducerea cu 75% a ajutorului financiar extern.
Potrivit unui memoriu intern consultat de Reuters, 10 dintre misiunile vizate sunt ambasade, iar restul sunt consulate. Pe listă se află și instituții precum UNESCO, unde se discută despre măsuri suplimentare de reducere a costurilor.
Sursele citate spun că aceste măsuri fac parte dintr-un răspuns transmis de Casa Albă la solicitările de finanțare depuse de Departamentul de Stat pentru anul fiscal care începe pe 1 octombrie 2025
Deocamdată, planul nu a fost finalizat oficial, iar Departamentul de Stat și Casa Albă nu au oferit un punct de vedere oficial în legătură cu aceste intenții.
Analiștii politici spun că o astfel de tăiere bugetară ar marca o nouă etapă în direcția izolaționismului de tip nord-coreean promovat de Donald Trump, care a criticat frecvent cheltuielile externe ale Statelor Unite și a pledat pentru o politică externă axată pe „America First”.
Măsurile propuse riscă să afecteze relațiile diplomatice ale Washingtonului cu mai multe state și să diminueze influența globală a SUA, mai ales în contextul unor tensiuni internaționale tot mai mari și al unei competiții crescute cu Rusia și China în multe regiuni ale lumii.