Mișcarea marchează a doua desfășurare a bombardierelor B-1B Lancer în regiunea Indo-Pacific în acest an calendaristic, ceea ce indică nivelul tot mai ridicat de importanță pe care Casa Albă îl acordă superiorității aeriene a SUA în Asia.
Cel puțin două bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Rockwell B-1B Lancer ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, din cadrul Escadronului 9, de la Baza Aeriană Dyess (AFB) din Texas, au zburat marți peste Oceanul Pacific și au aterizat la Baza Aeriană Misawa, din Japonia, relatează revista americană The National Interest.
Forțele Aeriene din Pacific (PACAF) au anunțat că bombardierele, aviatorii și echipamentele de sprijin au fost trimise în Japonie ca parte a primei misiuni de rotație Bomber Task Force (BTF) din țara insulară.
Misiunea, numită BTF 25-2, va dura probabil în jur de șase săptămâni. În acest timp, aeronavele vor paticipa la exerciții de antrenament alături de aliați și parteneri regionali, într-un semnal menit să arate angajamentul SUA față de regiunea Indo-Pacific.
„BTF 25-2 prezintă angajamentul SUA de a descuraja amenințările și de a menține stabilitatea regională”, a declarat locotenent-colonelul Christopher Travelstead, directorul de operațiuni al celui de-al 9-lea Escadron.
„Aceste misiuni în Indo-Pacific asigură că echipajele noastre B-1 sunt foarte bine instruite și pregătite să răspundă oricând, oriunde, pentru a apăra interesele SUA și pentru a susține aliații noștri, asigurând o zonă stabilă în Indo-Pacific – unde toate națiunile operează liber în cadrul unei ordini bazate pe reguli, promovând în același timp pacea și prosperitatea globală”, a adăugat Travelstead.
Bombardierele B-1B devin o imagine familiară în întreaga Asie
Misiunea marchează cea de-a doua desfășurare a bombardierelor americane B-1B Lancer în Indo-Pacific în acest an calendaristic. În cadrul misiunii Bomber Task Force 25-1, care a început la sfârșitul lunii ianuarie și s-a încheiat luna trecută, patru bombardiere Lancer, alături de un număr nedeclarat de militari, au fost desfășurate de la baza lor din Dakota de Sud la o bază de pe insula Guam, situată în vestul Oceanului Pacific.
În timpul acelei misiuni BTF, unul dintre bombardierele B-1B a luat parte la exerciții desfășurate alături de avioane sud-coreene F-35 Lightning II și F-15 Eagle, precum și de avioane americane F-16 Fighting Falcons. Acele antrenamente comune au marcat primele exerciții deasupra Peninsulei Coreene de când președintele Donald Trump s-a întors la Casa Albă.
Cele două bombardiere B-1B din Texas au survolat din nou Coreea de Sud în timpul zborului de marți, fiind escortate de avioane F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, de avioane Fighting Falcons, precum și de aeronave de luptă F-35 ale Forțelor Aeriene sud-coreene.
„Avioanele de vânătoare și bombardierele s-au angajat în antrenamente (…) ofensive și defensive, rafinând tactici, tehnici și proceduri combinate. Bombardierele au efectuat apoi o trecere joasă peste linia de zbor a Osan AB înainte de a părăsi spațiul aerian coreean”, a anunțat conducerea forțelor aeriene americane, într-un comunicat.
Potrivit revistei Air & Space Forces, zborul de marți „a avut loc în timp ce Coreea de Nord sărbătorea aniversarea fondatorului statului, Kim Il Sung, străbunicul lui Kim Jong-Un” și în urma știrii că Phenianul construiește ceea ce ar putea fi cea mai mare navă de război realizată vreodată de Coreea de Nord.
Prezența bombardierelor americane în Japonia vine, de asemenea, în contextul în care Forțele Aeriene ale Statelor Unite au cel puțin șase bombardiere Northrop B-2 Spirit desfășurate pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, pentru a servi ca factor de descurajare împotriva Iranului și, eventual, pentru a lovi Republica Islamică în cazul în care administrația Trump nu ajunge la un acord nuclear cu Teheranul.
Marina americană și-a consolidat, de asemenea, prezența în Orientul Mijlociu, cu două portavioane cu propulsie nucleară din clasa Nimitz care operează în regiune. Presa americană a relatat că cel puțin alte două portavioane operează în prezent în Oceanul Pacific.
De asemenea, au apărut informații potrivit cărora bombardierele B-2 Spirit au efectuat mai multe lovituri împotriva rebeilor Houthi din Yemen, susținuți de Teheran, folosind bombe ghidate „GBU-57 Ordnance Penetrator” care au lovit buncărele adânci ale grupurilor de militanți.
SUA operează patruzeci și cinci de avioane B-1B Lancer și nouăsprezece avioane B-2 Spirit moștenite din epoca Războiului Rece.