România este un stat suveran prin Constituție, nu prin voința unor indivizi. În spațiul public, apar uneori discursuri populiste care sugerează că suveranitatea națională este apărată sau conferită de anumite persoane sau grupuri politice. Nume precum Simion sau Georgescu sunt adesea vehiculate în acest sens.
Este important, însă, să înțelegem că suveranitatea
României nu aparține unor indivizi, ci este un principiu fundamental consacrat prin Constituția țării.
Constituția României, adoptată prin referendum în 1991 și revizuită ulterior, afirmă clar în articolul 1, alineatul (1) că „România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” Această formulare nu lasă loc de interpretări: suveranitatea este un atribut intrinsec al statului român, garantat prin legea fundamentală, nu un „cadou” oferit de un politician sau un partid.
Mai mult, în articolul 2, Constituția stipulează că „Suveranitatea naţională aparţine poporului român,” și că acesta o exercită prin organele reprezentative alese sau prin referendum. Așadar, puterea și suveranitatea aparțin tuturor cetățenilor, nu unor lideri auto-proclamați „apărători ai suveranității”.
Este firesc și sănătos ca într-o democrație să existe voci critice și diversitate de opinii politice. Însă, trebuie să fim vigilenți atunci când cineva pretinde că doar el sau ea „luptă pentru suveranitate”. În realitate, suveranitatea României nu este în mâinile unui singur om. Este garantată de statul de drept, prin Constituție și prin instituțiile democratice ale statului.