Un nou protest al reprezentanţilor din Educaţie ar urma să aibă loc, joi sau vineri, în Capitală.
La marșul anunțat pentru sfârșitul acestei săptămâni sunt așteptați să participe 20.000 de angajați din învățământ.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie, care va avea loc joi sau vineri în București.
Marius Nistor anunță că s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest la sfârșitul acestei săptămâni. Marșul din București va avea loc joi sau vineri, în funcție de cum va aproba Primăria Capitalei.
El a declarat că 20.000 de persoane vor ieşi în stradă. Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi.
15.000 de angajați din Educație s-au retras din grevă
Conform liderului de sindicat, până în prezent s-au retras din grevă 15.000 de persoane.
Procentul este nesemnificativ şi nu influenţează legalitatea acestei acţiuni de protest, susține Marius Nistor.
„În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest”, a spus el, conform news.ro.
Marius Nistor a mai subliniat că „în niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadri didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă”.
„Nu putem vorbi de amânarea examenelor”
Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: „Nu ştiu. În momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.
Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune asta, dar decizia este strict a cadrelor didactice.
„Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia
Guvernului. Noi am spus foarte clar ce vrem. Vrem garanţii vizavi de grila de salarizare şi bineînţeles salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Deci, în momentul în care vor există aceste garanţii, colegii noştri vor lua o decizie”, a mai spus el.