-1.9 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Bucureștenii sunt invitați în acest weekend pe Șoseaua Kiseleff, la ediția XIV a Festivalului Internațional de Folclor

Primăria Capitalei, prin intermediul CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează în weekend-ul următor (17 și 18 iunie 2023) Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, ediția a XIV-a. Locația evenimentului este Șoseaua Kiseleff. Festivalul se va desfășura între orele 10:00 și 22:00, iar intrarea este gratuită.

Festivalul se bucură de recunoaștere națională și internațională și face parte din rețeaua CIOFF – Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri de Folclor și Cultură Tradițională, fiind unicul festival de acest tip din Capitală. Evenimentul aduce în atenția publicului urban arta populară, tradițiile autentice și cele mai frumoase spectacole de folclor din țară și din străinătate, reunite într-o celebrare a multiculturalismului, precizează PMB.

Festivalul debutează în mod tradițional cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale. Aceasta va avea loc sâmbătă, pe data de 17 iunie, începând cu ora 14:00. Parada va porni din Piața George Enescu (Ateneul Român) de-a lungul Căii Victoriei, care va fi temporar pietonală, până în Piața Victoriei și apoi va continua pe Șoseaua Kiseleff. Aproximativ 400 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, comunități și minorități din România, precum și fanfare, vor impresiona trecătorii cu costume tradiționale specifice și vor oferi demonstrații de cântece și dansuri, celebrând diversitatea culturală.

Programul artistic va avea loc sâmbătă și duminică, între orele 15:00 și 22:00, pe scena amplasată pe Șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei și Piațeta Regelui. Aici vor urca pe scenă vedete ale muzicii populare, ansambluri și orchestre cu o lungă tradiție în promovarea folclorului național, reprezentative pentru toate regiunile României, dar și ansambluri internaționale. Minoritățile și comunitățile naționale vor prezenta cântece, costume și dansuri tradiționale într-un spectacol plin de culoare și diversitate.

Participanții la eveniment vor avea plăcerea să se bucure de recitalurile unor artiști de renume precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Matilda Pascal Cojocărița, Laura Lavric, Niculina Stoican, Marinel și Andrei Petreuș, Gelu Voicu, acompaniați de orchestrele celor mai importante ansambluri folclorice profesioniste din țară. Prima seară a evenimentului se va încheia cu un moment special susținut de cel mai important virtuoz al naiului din toate timpurile, Gheorghe Zamfir, împreună cu Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, sub conducerea maestrului Nicolae Botgros. Alături de orchestră, vor susține recitaluri și nume mari ale folclorului românesc, precum Floarea Calotă, Margareta Clipa, Elena Pădure, Steliana Sima, Constantin Enceanu și Alexandru Pugna. Duminică, festivalul se va încheia cu un concert de muzică tradițională, folclor și armonii de muzică veche, în interpretarea unui artist unic, foarte îndrăgit de publicul din întreaga țară, însoțit de invitații săi speciali.

Festivalul adună arta, tradițiile populare și rețetele autentice, reprezentând toate regiunile etnografice. La târg, meșteșugarii autentici vor prezenta o varietate de obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni în cele peste 100 de căsuțe frumos decorate. Acestea includ costume populare, obiecte din lemn cioplit, icoane, accesorii din piele, bijuterii și podoabe, produse cosmetice organice. Toate acestea vor fi expuse în centrul Capitalei, aducând valorile autentice ale tradițiilor în atenția publicului urban. În cadrul târgului, vor avea loc și demonstrații meșteșugărești care prezintă cultura rurală.

Bucureștenii și turiștii se pot bucura de delicii gastronomice la Hanul Bucureștiului, o zonă special amenajată unde arta culinară se îmbină cu tradiția autentică. Producătorii locali vor oferi vizitatorilor mâncăruri delicioase cu specific național și internațional. Festivalul Internațional de Folclor este dedicat atât adulților, cât și copiilor. Pentru cei mici, Foișorul din parcul adiacent evenimentului va găzdui ateliere de creație inspirate din arta populară românească, care vor avea loc sâmbătă și duminică între orele 11:00 – 13:00 și 18:00 – 20:00. De asemenea, vor fi organizate spectacole de teatru pentru copii între orele 17:00 – 18:00.

În cei 13 ani, festivalul s-a bucurat de participarea a 32 de țări, 25.000 de artiști naționali și internaționali, 870 de artizani, meșteșugari și artiști plastici din România și de un public de peste 350.000 de spectatori, declară Primăria Capitalei.

Related posts

Prognoza meteo, 26 ianuarie. Ploi și ninsori. Temperaturile pe regiuni

econtext

George Simion, dosar penal: A venit premiul de la procurori pentru drumurile din Pechea

econtext

Pe Bd. 1 Decembrie 1918 din Sectorul 3 al Capitalei, o parte bună din trotuar a rămas nepavelată

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More