3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Statele Unite vor intra în recesiune la finalul acestui an. Ce se întâmplă cu economia din Europa

Estimările făcute de specialiștii băncii britanice HSBC Asset Management arată că Statele Unite vor intra în recesiune la finalul acestui an. Economiștii prevăd un scenariu asemănător și pentru statele din Europa.

Membrii diviziei de administrare de active ale băncii britanice HSBC Asset Management au avertizat că există mai multe semnale care arată că Statele Unite vor intra în recesiune în trimestrul patru al acestui an. De asemenea, specialiștii susțin că sunt în pericol și alte state, mai ales, deoarece politicile fiscale şi monetare nu sunt sincronizate cu pieţele de acţiuni şi obligaţiuni.

Joseph Little, strateg şef global la HSBC Asset Management, a explicat că în ciuda faptului că unele părți ale economiei au rezistat până în acest moment, există indicii care arată un risc ridicat de recesiune. Oficialul băncii britanice a mai adăugat că este foarte probabil ca SUA să intre în recesiune la finalul acestui an și prevede o soartă asemănătoare pentru Europa în anul 2024.

„Suntem deja într-o recesiune uşoară a profiturilor, iar neîndeplinirea obligațiilor corporative au început să crească şi ele. Concluzia este că ne aşteptăm ca inflaţia ridicată să se modereze relativ repede. Acest lucru va crea o oportunitate pentru factorii de decizie de a reduce dobânzile”, a explicat Joseph Little în raportul realizat de HSBC Asset Management.

Vor fi luate măsuri dure

În raportul realizat de banca britanică se mai precizează că este de așteptat ca Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) va încerca să reducă ratele dobânzilor înainte de finalul acestui an. Aceeași măsură va fi luată atât de Banca Centrală Europeană și de Banca Angliei. Conducerea FED a întrerupt ciclul de înăsprire monetară și a decis ca intervalul țintă al dobânzii fondurilor federale să fie lăsat între 5% și 5,25%. Totuți, oficialii băncii au transmis că pot urma două creșteri în acest an.

Economiștii anticipează că dobânda fondurilor federale va fi cu 0,25% mai mare în luna decembrie a acestui an. Joseph Little a recunoscut că bancherii centrali nu vor putea să reducă dobânzile dacă inflația încă este destul de ridicată, precum se întâmplă în multe economii importante din lume. De asemenea, specialistul HSBC consideră că este foarte important ca recesiunea „să nu vină prea devreme” pentru că ar putea provoca dezinflaţie.

Recesiunea din 2023 va fi asemănătoare cu cea de la începutul anilor 1990

„Scenariul de recesiune viitoare va fi mai asemănător cu recesiunea de la începutul anilor 1990, scenariul nostru central fiind o reducere de 1-2% a PIB”, a adăugat Little. De asemenea, previziunile experților HSBC arată că recesiunea din economiile occidentale ar putea provoca o agitație mare pentru piețe. Joseph Litte a explicat că această recesiune nu o să fie suficientă pentru ca toate presiunile inflaționiste din sistem să fie eliminate, iar multe economii dezvoltate se vor confrunta cu rate ale dobânzilor mai mari pentru o perioadă de timp.

„În primul rând, avem înăsprirea rapidă a condiţiilor financiare, care a provocat o scădere a ciclului de creditare. În al doilea rând, pieţele nu par să stabilească preţuri pentru o viziune deosebit de pesimistă asupra lumii. Credem că fluxul de ştiri din următoarele şase luni ar putea fi greu de digerat pentru o piaţă care anticipează o aterizare soft”, a mai spus Joseph Little în raportul HSBC citat de CNBC.

Related posts

Luptătorii lui Kadîrov s-au îmbătat și s-au împușcat cu soldații ruși lângă Mariupol. Patru militari au fost uciși

econtext

Aliații occidentali au lansat o veste teribilă pentru Ucraina: „Fundul butoiului este acum vizibil”. NATO, semn de slăbiciune

econtext

Previziunile sumbre ale lui George Soros cu privire la regimul „despotic” al lui Vladimir Putin. Ce spune despre contraatacul Ucrainei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More