1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Marcel Ciolacu, mesaj după ce Spania a preluat președinția Consiliului UE: România va sprijini priorităţile noii preşedinţii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a publicat pe contul său de Twitter un mesaj cu privire la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Spania. Oficialul român spune că țara noastră va sprijini prioritățile noii președinții.

Spania preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a venit cu un mesaj în acest sens. Într-o postare pe contul său de Twitter, șeful Guvernului de la București a precizat că este convins că președinția va fi una puternică și de succes.

În același mesaj de pe rețelele de socializare, premierul României a mai spus că țara noastră va sprijini noile priorități ale acestei președinții. În plus, mai spune prim-ministrul Marcel Ciolacu, România va lucra cu ”prietenii noștri spanioli pentru întărirea unității europene”.

”Spania preia astăzi preşedinţia Consiliului UE. Sunt convins că va fi o preşedinţie puternică şi de succes. România va sprijini priorităţile noii preşedinţii şi va lucra împreună cu prietenii noştri spanioli la întărirea unităţii europene”, se arată în mesajul pe care Marcel Ciolacu l-a publicat pe contul său de Twitter.

La 1 iulie 2023, Spania va prelua președinția Consiliului pentru a cincea oară de când a devenit stat membru al UE, în 1986. Aceasta va deține președinția până la 31 decembrie 2023. Acest document explicativ prezintă ce este Președinția Consiliului, care sunt prioritățile Președinției spaniole, ce rol ar putea juca alegerile din Spania și dacă un stat membru al UE poate fi privat de Președinție.

Prioritățile Spaniei din postura de președinte al Consiliului UE

Președinția spaniolă va fi ultima președinție de mandat complet din actuala legislatură, alegerile europarlamentare urmând să aibă loc între 6 și 9 iunie 2024. Acest lucru dă un impuls suplimentar aspirației spaniole „de a duce la bun sfârșit un număr mare de dosare legislative deschise”, cum ar fi reforma pieței energiei electrice, revizuirea guvernanței fiscale și pactul privind azilul și migrația. Sub motto-ul „Europa, mai aproape”, președinția spaniolă și-a prezentat, de asemenea, prioritățile mai largi pentru următoarele șase luni:

Reindustrializarea UE și asigurarea autonomiei sale strategice deschise
Progresul în tranziția ecologică și adaptarea la mediu
Promovarea unei mai mari justiții sociale și economice
Consolidarea unității europene
Țările care vor prelua președinția Consiliului UE după Spania
Spania – iulie – decembrie 2023
Belgia – ianuarie – iunie 2024
Ungaria – iulie – decembrie 2024
Polonia – ianuarie – iunie 2025
Danemarca – iulie – decembrie 2025
Cipru – ianuarie – iunie 2026
Irlanda – iulie – decembrie 2026
Lituania – ianuarie – iunie 2027
Grecia – iulie – decembrie 2027
Italia – ianuarie – iunie 2028
Letonia – iulie – decembrie 2028
Luxemburg – ianuarie – iunie 2029
Țările de Jos – iulie – decembrie 2029
Slovacia – ianuarie – iunie 2030
Malta – iulie – decembrie 2030

Președinția Consiliului se schimbă între statele membre ale UE la fiecare șase luni. Într-o Uniune Europeană cu 27 de țări, acest lucru înseamnă că este rândul unui stat membru la fiecare 13 ani și jumătate. Țara care deține președinția prezidează (aproape) toate formațiunile Consiliului, asigurând continuitatea și procesele legislative ordonate în cadrul Consiliului. Configurația miniștrilor afacerilor externe, Consiliul Afaceri Externe, este exceptată, deoarece este prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Related posts

Alertă la Ploieşti după ce un urs a fost văzut pe străzi în zona de nord a orașului

econtext

Mari orchestre ale lumii concertează la Festivalul George Enescu din București, care începe la finalul lui august. Cât costă un bilet

econtext

Lavinia Pîrva a clacat și a recunoscut! Cum se poartă, de fapt, Ștefan Bănică Jr. cu ea?!

Nemeșan Iulian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More