Participanții la marșul Bucharest Pride 2023, eveniment al comunităţii LGBTQIA+ organizat de Asociaţia Accept, s-au adunat sâmbătă, de la ora 17.00, în Piața Victoriei și au plecat în marș pe un traseu prin centrul Capitalei care i-a dus până în Parcul Izvor. Anterior, în București, a avut „Marșul normalității” la care au participat aproximativ 150 de oameni.
20:1529-07-2023
Jandarmeria transmite că nu a utilizat gaze lacrimogene
„Pentru a nu se crea ipoteze false, precizăm faptul că jandarmeria nu a folosit gaze lacrimogene sau spray”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Române, drept replică la precizările Asociației Accept privind un incident izolat în timpul manifestației din Parcul Izvor.
19:5029-07-2023
Incident izolat la manifestația din Parcul Izvor
Asociația Accept precizează că a avut loc un incident izolat în timpul manifestației din Parcul Izvor în care s-au folosit gaze lacrimogene. Jandarmeria este prezentă la manifestație. Potrivit Accept, situația este sub control.
19:3029-07-2023
Accept: 25.000 de persoane au participat la Bucharest Pride
Organizația Accept, care a organizat Bucharest Pride 2023, estimează că 25.000 de persoane au luat parte la evenimentele de sâmbătă din centrul Capitalei.
19:1529-07-2023
Participanții au ajuns în punctul final al marșului, în Parcul Izvor
Parada a ajuns în Parcul Izvor, unde participanții sunt invitați să stea până la 22.00. Ulterior, ei se vor muta în Q Club la o petrecere la care va concerta Delia.
19:0029-07-2023
Mulțimea a ajuns în dreptul Parlamentului
Marșul a făcut un popas în dreptul Palatului Parlamentului, iar oamenii cântă melodia „Enjoy the Silence” („Bucură-te de liniște”) a formației britanice Depeche Mode. Ulterior, manifestații vor intra în Parcul Izvor, punctul finalul al marșului Bucharest Pride 2023.
18:4029-07-2023
Marșul Bucharest Pride se întinde pe aproximativ un kilometru pe Calea Victoriei
Marșul, la care iau parte mii de oameni, se întinde pe aproximativ un kilometru pe Calea Victoriei și circulă pe ambele benzi ale bulevardului.
18:2529-07-2023
Mai mulți oameni de pe Calea Victoriei aplaudă de la balcon marșul Pride
La balcoanele de pe Calea Victoriei sunt oameni care fac cu mâna marșului și aplaudă. Cei care lucrează la restaurante, cafenele și magazine au ieșit și ei să vadă manifestația, și-au scos telefoanele și fac poze și videoclipuri. „Mamă, câți sunt!”, spune un trecător.
18:1329-07-2023
Popas în fața bisericii „Sfântul Nicolae”
Manifestanții au făcut un popas în fața bisericii „Sfântul Nicolae” de pe Victoriei și au aplaudat, fluturând steagurile, printre care unul dintre cele mai mari este drapelul național.
17:4329-07-2023
Manifestant: „Lasă-mă să mă căsătoresc și eu, să simt și eu suferința căsatoriei”
Antonella e și anul acesta la Pride și se miră de faptul că în anul 2023 nu există un parteneriat civil între comunitatea LGBTQIA+ și cei de la conducere. „Lasă-mă să mă căsătoresc și eu, să simt și eu suferința”, spune ea.
În 2019, Libertatea a realizat un reportaj despre Antonella, o femeie transgender.
Manifestanții înaintează pe Calea Victoriei pe muzică, pe versurile Rihannei – „Umbrella”. Unii au tricouri pe care scrie „Somewhere in between” (Undeva între). Sunt și familii cu copii și sunt prezente steagurile LGBTQIA+.
17:3329-07-2023
Marșul a pornit de pe Calea Victoriei
Marşul Bucharest Pride a pornit de pe Calea Victoriei pe traseul: Calea Victoriei, Pod Naţiunile Unite, Bulevardul Naţiunile Unite până la Parcul Izvor, unde se va încheia la ora 22.00.
Echipa Code for Romania e prezentă azi la Marșul Pride și oferă baloane și stickere celor prezenți. Ei au creat platforma fiialiat.ro unde oamenii pot citi sau trimite mesaje de susținere. „Această comunitate trebuie sprijinită, la fel ca alte comunități defavorizate”, spune Cosmin Vaman, specialist de comunicare la Code for Romania.
„Eliberare Queer, nu capitalism curcubeu”, scrie pe un afiș agățat de o clădire de pe Calea Victoriei. Pe alte pancarte din aceeași zonă scrie „Copiii voștri sunt Queer” sau „Fără granițe între genuri și sexe”.
17:0529-07-2023
Sute de oameni, în Piața Victoriei pentru Bucharest Pride
Aproximativ 400 de oameni se află în zona Victoriei, așteptând să înceapă Bucharest Pride 2023. Ei au baloane și steaguri LGBTQIA+. Unii manifestanți au venit din alte orașe, precum Brașov pentru eveniment.
Natalia și Alexandra sunt două prietene care au venit prima oară la Pride. Ele cred că oamenii ar trebui să fie toleranți cu persoanele homosexuale, însă acest lucru nu îl văd în România: „Fiecare are normalul lui și dacă ție nu îți place un anumit lucru, nu înseamnă că toată lumea trebuie să se conformeze”, spune Alexandra.
15:5429-07-2023
Marșul normalității s-a terminat la Patriarhia Română
Participanții marșului normalității au ajuns acum la Patriarhia Română. În fața bisericii, liderii marșului țin alte discursuri: „Drapelurile din fața Primăriei Timișoara n-au ce căuta acolo… la fel ca în București, nici în Timișoara naționaliștii nu sunt uniți… nu am putut să facem referendum să îl dăm jos pe Fritz și să îl trimitem de la Timișoara la Berlin”, declară președintele Noii Drepte a filialei din Timișoara.
15:4229-07-2023
Participanții la marș se află în Piața Unirii
Marșul normalității a ajuns acum la Piața Unirii. Manifestația se va încheia la Patriarhia Română. Marșul este condus în continuare de bărbatul care împrăștie cu tămâie și de liderii care țin steaguri în culorile României și cu sigla Noii Drepte.
15:2529-07-2023
Marșul a ajuns în Piața Universității
Participanții marșului normalității au ajuns în Piața Universității. Pe parcursul traseului, adolescenții de la marș au dezlipit însemnele LGBTQIA+ de pe stâlpuri.
Marșul se îndreaptă acum spre Piața Unirii, pe bulevardul Brătianu, unde jandarmii au direcționat marșul pe prima bandă de circulație.
14:5629-07-2023
Manifestanții au ajuns la Piața Romană
Marșul normalității merge spre Piața Romană, pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Participanții scandează „Biblia, familia țin temelia!” și intonează Imnul Național.
„Rușine Cărturești”, „Jos progresismul”, scandează oamenii în fata liberariei Carturești Verona.
O dată la câteva minute, protestatarii rostesc salutul specific Paștelui: „Hristos a înviat!”. Tot ei răspund: „Adevărat a înviat!”.
14:3529-07-2023
Manifestanții Marșului normalității au plecat din Calea Victoriei
Manifestanții Marşului pentru normalitate, organizat de Asociaţia Noua Dreaptă, pleacă de pe Calea Victoriei. La eveniment, participă în jur de 150 de oameni, care scandează „Pentru homo-afecțiuni, la spitalul de nebuni”, „Adevărul vrei, nu vrei – nimeni nu se naște gay”, „România, țară ortodoxă!”, „Asta-i legea naturală, fiecare avem un tată și o mamă”.
Mulțimea e condusă de liderii Noua Dreaptă care țin o pancartă de 3 – 4 metri pe care scrie „Stop Parteneriatelor, Căsătoriilor, Adopțiilor Homosexuale”. Este urmată de un tricolor ținut de 10 oameni.
Marșul se desfășoară pe traseul Piaţa Romană – Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Patriarhia Română. În fruntea marșului e un barbat care împrăștie cu tămâie spunând „Domnul să vă binecuvânteze”. Nu e preot, dar spune că de trei ani „face pe preotul”.
14:0029-07-2023
Organizatorii Marșului normalității, despre Marșul Pride: „Este o paradă a rușinii”
Liderii Asociației Noua Dreaptă, care organizează marșul normalității, spun despre Marșul Pride că este „O paradă a rușinii”, iar Marșul normalității vine ca răspuns, fiind „O manifestare a bunului simț, a dreptății”. Ei mai adaugă faptul că Uniunea Europeană șantajează România, făcând referire la decizia CEDO prin care România este obligată să recunoască căsătoriile gay.
„Naționalismul trebuie revalorizat, naționalismul trebuie readus”, a spus Florin Dobrescu, secretar al Asociației Ion Gavrilă Ogoranu.
13:0529-07-2023
Oamenii se adună în Piața Victoriei pentru Marșul normalității
În jurul orei 13.00 aproximativ 30 de oameni sunt în Piața Victoriei. Sunt strânși în grupulețe și unii dintre ei poartă drapelul, iar alții au tricouri cu sigla Noua Dreaptă. Alții au pancarte pe care scrie „Strămoșii s-au jertfit pentru România Mare, nu pentru homosexualitate” sau „Avortul este crimă”.
La Marșul pentru normalitate, sunt oameni de toate vârstele, de la copii care au venit cu părinții lor, la adolescenți și oameni mai în vârstă.
„Am venit pentru susținerea familiei tradiționale care este atacată în ultimul timp de către diferite instituții, de mass-media în principal. Nu homosexualii sunt problema, cât este pretenția lor la a se numi căsătoriți într-un fel în care nu sunt”, a spus Alexandru, un elev de 16 ani, care a venit azi în Piața Victoriei cu un drapel în mână.
Înainte de a porni la marș, s-au strâns și alți protestatari, unii cu pancarte în engleză: „Let’s make normality normal again (Haideți să facem normalitatea normală din nou)”. Altele au pe ele fețele unor persoane publice: „Sorana Cîrstea, respect” sau “Rușine, Cătălin Predoiu!”.
***
În fiecare an, în luna iulie, au loc în București evenimentul Pride și Marșul normalității. Marșul care celebrează vizibilitatea comunității LGBTQIA+ din România are în acest an tema „Visible love, visible families” („Iubire la vedere, familii la vedere”).
„Bucharest Pride 2023 este despre familie și despre dreptul de a avea o familie, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen”, așa este prezentat evenimentul de anul acesta.
Marșul Bucharest Pride este organizat de Asociația Accept România care a organizat evenimente dedicate comunității LGBTQIA+ din 21 iulie. Printre acestea s-au numărat seri de filme, consilieri psihologice sau expoziții. Seria evenimenelor se încheie cu marșul, prezent anul acesta și în alte orașe din țară precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Oradea.
Tot pentru familie mărșăluiesc mai devreme și cei de la organizația Noua Dreaptă, dar cu o altă viziune: „pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, unica familie pe care o considerăm deplină și echilibrată încă de la întemeiere, fiind celula de bază a societății umane și căminul generațiilor viitoare”, după descrierea evenimentului de pe Facebook.
Organizatorii mai menționează că acest marș este organizat din 2005 „în sprijinul valorilor familiei”.
Programul Bucharest Pride 2023
„Sâmbătă, 29 iulie, colorăm Calea Victoriei în culorile iubirii”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului Pride de pe Facebook.
Programul este următorul:
17.00 – 18.00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei (intersecție cu strada Gheorghe Manu și trotuarele adiacente Căii Victoriei)
18.00 – 19.30 – Marșul Bucharest Pride se desfășoară pe Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – bd. Națiunile Unite – traversare bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor
19.30 – 22.00 – Finalul marșului Bucharest Pride în Parcul Izvor.
Ce trebuie să facă participanții în cazul unui incident violent
„În cazul în care în apropierea voastră există un incident violent, vă rugăm să vă îndepărtați, să faceți un cerc la distanță în jurul incidentului, să scandați FĂRĂ VIOLENȚĂ!. Păstrați-vă calmul, nu fugiți și anunțați imediat organizatorii și forțele de ordine prezente”, mai scriu organizatorii.
Pe pagina de Instagram Accept România, organizatorii au publicat și un ghid de siguranță pentru marș.
Traseul Marșului pentru normalitate
Marșul pentru normalitate începe la ora 13.00 din Piața Victoriei. De acolo se merge spre Piața Romană – Piața Universității – Piața Unirii și se încheie la Patriarhia Română. Marșul durează 5 ore, potrivit evenimentului de pe Facebook.
Evenimentul de pe Facebook este organizat de patru persoane fizice, dar pe pagina Marșul Normalității este precizat faptul că Asociația Noua Dreaptă îl organizează „împreunã cu asociații și activiști implicați în campania pentru DA la Referendumul din 6-7 Octombrie 2018”.
Pe profilul lui Aurel Pascu, unul dintre organizatori, sunt postate câteva dintre scandările care vor fi făcute azi: „Pentru homo-afecțiuni la spitalul de nebuni”, „În grădina Raiului doar Adam și Eva lui”, „Se va schimba climatul când va naște bărbatul”.