2 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Asocierea cu Rusia, bombă cu ceas pentru economia Arabiei Saudite

Scăderea producției de petrol în urma înțelegerii între Arabia Saudită și Rusia pune sub lovitură economia Arabiei Saudite. Creşterea economică a Arabiei Saudite a încetinit în trimestrul 2, din cauza scăderii producţiei şi preţurilor petrolului.

Exporturile de petrol ale Rusiei, din porturile vestice, urmează să scadă cu aproximativ 100.000-200.000 de barili pe zi, luna viitoare, faţă de nivelurile din iulie, un semn că Moscova îşi respectă angajamentul de a reduce livrările în tandem cu liderul OPEC Arabia Saudită, potrivit unor surse care au invocat planurile de export, transmite Reuters.

OPEC şi marii producători, inclusiv Rusia, cunoscuţi împreună ca OPEC+, au redus oferta începând din noiembrie, pentru a susţine preţurile. Moscova s-a angajat luna aceasta să reducă exporturile cu 500.000 bpz în august, în timp ce Arabia Saudită şi-a prelungit reducerile de 1 milion bpz.

Scade PIB-ul Arabiei Saudite, după o asociere cu cântec cu Rusia
PIB-ul saudit a crescut cu 1,1% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat luni Autoritatea Generală pentru Statistică din Arabia Saudită, faţă de 3,8% în trimestrul precedent şi 11,2% în aceeaşi perioadă a anului 2022.

Sectorul non-petrolier, unde Arabia Saudită îşi dirijează reformele socioeconomice în cadrul programului de diversificare economică Vision 2030, al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a crescut cu 5,5% în trimestrul al doilea.

Dar Riadul, dependent de hidrocarburi, a înregistrat o pierdere de 4,2% din PIB-ul petrolier, în al doilea trimestru, suportând greul preţurilor globale mai scăzute ale ţiţeiului şi reducerilor voluntare ale producţiei de petrol.

Preţurile petrolului au crescut anul trecut, deoarece invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi sancţiunile internaţionale care au urmat au decuplat mulţi consumatori occidentali de livrările de ţiţei ruseşti.

Cel mai mare exportator de petrol din lume a beneficiat de două ori la acea vreme, atât de pe urma creşterii preţurilor, cât şi de pe urma creşterii cererii pentru ţiţeiul propriu al Arabiei Saudite, care este comparabil din punctul de vedere al calităţii cu oferta principală a Rusiei.

Mărfurile au oferit mai puţin sprijin economiei saudite în prima jumătate a acestui an, preţurile petrolului rămânând sub 80 de dolari pe baril pe fondul preocupărilor macroeconomice, o scădere recesivă a cererii şi ieşirea prelungită a Chinei din restricţiile spartane legate de Covid-19.

Arabia Saudită îşi asumă, de asemenea, cea mai mare parte a reducerilor voluntare suplimentare ale producţiei de ţiţei convenite de unii membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+.

Unele ţări OPEC+ înregistrează scăderi ale producţiei de 1,66 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului 2024, Arabia Saudită reducând producţia cu încă 1 milion de barili pe zi, în iulie şi august.

Rusia îşi reduce, de asemenea, exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi luna viitoare.

Performanţa economică în Orientul Mijlociu, sub semnul întrebării

Fondul Monetar Internaţional a numit Arabia Saudită ca fiind economia din G20 cu cea mai rapidă creştere din 2022, cu o expansiune generală de 8,7% anul trecut.

Fondul a prefigurat încetinirea economică din Arabia Saudită săptămâna trecută, când a redus previziunile de creştere a PIB-ului de la 8,7% în 2022 la 1,9% în 2023, în ediţia din 25 iulie a raportului World Economic Outlook.

”Reducerea ratingului pentru Arabia Saudită în 2023 reflectă reducerile de producţie anunţate în aprilie şi iunie, în conformitate cu un acord prin OPEC+”, a spus FMI, subliniind că ”investiţiile private, inclusiv din implementarea ”giga-proiectului”, continuă să susţină un creşterea puternică a PIB-ului non-petrolier.

Încetinirea economiei saudite va influenţa performanţa generală în regiunea Orientului Mijlociu şi Asia Centrală, unde FMI se aşteaptă acum la o creştere de doar 2,5% în acest an, de la 5,4% în 2022.

Related posts

Rusia bombardează din nou lângă granița României. A fost emis mesaj RO-Alert în Tulcea și Galați

econtext

Prognoza meteo, 17 aprilie. Ploi torențiale, grindină și vijelii. Harta intemperiilor

econtext

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a dezvăluit care va fi atracția principală din Parcul Tudor Arghezi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More