0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Dmitri Medvedev: Rusia refuză discuţiile despre pace, până când Ucraina nu va cerşi milă

O lume întreagă aşteaptă cu sufletul la gură veşti bune legate de încheierea conflictului din Ucraina, însă Rusia nu pare deloc dispusă să cedeze şi să vină la masa dialogului. Dmitri Medvedev, cunoscut pentru mesajele sale inflamatoare, nu s-a dat în lături nici de această dată.

Ultimul mesaj venit de la Moscova în acest context îi aparţine lui Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse şi actual vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei.

Dmitri Medvedev aşteaptă ca Ucraina să vină în genunchi, cerşind milă, înainte să aibă loc discuţii despre pace
Duminică, 6 august, acesta a transmis că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi. Declaraţia şocantă vine în condiţiile în care reprezentanţii a circa 30 de state s-au întâlnit la Jeddah, în Arabia Saudită, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, notează jurnaliştii agenţiei EFE.

„Nu avem nevoie de niciun dialog. Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerşind milă”, a spus Medvedev, comentând totodată – referitor la întâlnirea de la Jeddah – că „este greu de criticat dorinţa de a pune capăt unui război”.

Cele trei condiţii necesare pentru o propunere de pace, potrivit lui Medvedev

Medvedev a explicat că orice propunere de pace poate avea succes doar dacă îndeplineşte trei condiţii de bază.

„Prima: participarea ambelor părţi ale conflictului, lucru care nu se întâmplă”, deoarece Rusia nu a fost invitată la respectiva întâlnire, a indicat el.

„A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Şi acesta este: Ucraina nu a existat ca ţară înainte de 1991. Este o aşchie din Imperiul Rus”, a adăugat oficialul rus.

În cele din urmă, Medvedev a concluzionat că este nevoie „să se ţină cont de realitatea actuală”, care în opinia sa este că „Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei”.

„Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are şanse de succes. Ceilalţi, niciuna”, a decretat el.

După negocierile de pace eşuate de la Istanbul din aprilie 2022, Rusia a reiterat că nu se opune negocierilor cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, dar acuză Kievul că nu este dispus să dialogheze.

Ucraina, la rândul său, cere drept condiţie pentru începerea negocierilor retragerea trupelor ruse la graniţele existente în 1991, care includ peninsula Crimeea anexată, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi reparaţii considerabile, solicitări pe care Rusia le consideră inadmisibile.

Related posts

Război în Israel. Rezoluţia SUA pentru Fâşia Gaza. Fără niciun armistiţiu

econtext

Ucraina are nevoie de 25 de sisteme antiaeriene Patriot. Ce țări le au dar nu le dau?

econtext

Ucraina și dilema nucleară. Garanțiile pierdute și realitatea aderării la NATO

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More