-0.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
PIAȚA MUNCII

Patru probleme de care te poti izbi daca pleci la munca in strainatate

Pentru cei mai multi romani, gasirea unui job in strainatate reprezinta cel mai inalt deziderat. In ciuda crizei, ofertele de lucru in vestul Europei vin cu salarii chiar si de zece ori mai mari ca cele din Romania.

Si atunci, apare intrebarea: de ce sa nu incerci sa pleci in afara, macar pentru o perioada scurta? Nu cred ca exista roman care sa nu se fi gandit macar odata in viata la aceasta alternativa.

Iar daca de la gand s-a trecut deja la fapta, atunci trebuie sa tinem cont de o serie de aspecte.

In primul rand, trebuie facuta o diferenta intre cei care pleaca in strainatate avand deja o oferta sau chiar un contract si cei care pleaca incercand sa gaseaca ceva de lucru la fata locului.

Cei mai multi din ultima categorie au de obicei un cunoscut in tara respectiva care le poate mijloci gasirea unui serviciu. Fiecare din acestia se pot izbi de mai multe probleme. Dar sa vedem care sunt o parte din acestea:

·       Nu semnati contractul ‘ca primarul’

Una din greselile majore pe care le fac romanii care pleaca in strainatate pe baza unui contract este ca nu stiu exact ce contine acesta . In numeroase cazuri, contractul se semneaza inainte de a pleca.

Iar contractul este de multe ori in limba tarii respective, care poate fi Olanda, Norvegia, etc. De aici pot pleca multe probleme, pentru ca pot aparea clauze pe care contractantul sa nu le fi stiut. Si nimeni sa nu-I fi informat asupra lor.

Tocmai din acest motiv, este necesar sa mergeti cu o copie a contractului la o firma de traduceri, pentru a obtine o varianta in romana cat mai exacta.

Nu este suficient sa verificati daca datele cele mai importante corespund la o simpla privire. Pot aparea termeni, la inceput neglijabili, dar care sa modifice clauze contractuale.

 

·       Contractul ar putea sa nu acopere toate cheltuielile

O alta problema cu care te poti trezi cu astfel de contracte este ca ele sa nu acopere toate costurile.

De exemplu, multi romani au aflat in momentul plecarii ca trebuie sa-si plateasca biletul de avion, desi in intelegerea initiala se stipula ca angajatorul acopera toate aceste cheltuieli.

Un alt exemplu are in vedere locuinta asigurata prin contract. Uneori, chiria era acoperita doar pentru o scurta perioada de timp sau chiar deloc. Sau apartamentul nu era mobilat sau trebuia renovat, iar contractul nu facea nici o referire la aceste aspecte.

 

·       Salariul brut sau net

Poate cea mai arzatoare chestiune se refera la salariu. Au existat situatii cand salariul negociat era altul decat cel primit in mana. Una din explicatii a fost deseori ca in contract era trecut salariul brut, nu cel net.

Practic, angajatul a fost nevoit sa-si plateasca singur impozitele. Ceea ce reducea considerabil din suma negociata anterior. O atentie sporita trebuie acordata si asigurarilor sociale. Daca negociati ca asigurarile sociale sa fie cuprinse in contract, atunci trebuie sa aveti grija ca acest lucru sa se si intample.

In plus, trebuie sa le si cunoasteti, adica sa va informati care sunt taxele pe munca din tara respectiva.

 

·       Singur pe lume

Chiar daca se spune ca suntem un popor unit, multe marturii ale romanilor plecati la munca in strainatate afirma exact contrariul.

Desi exista multiple siteuri cu informatii, multe nelamuriri ale celor proasptat sositi in tara respectiva nu sunt receptionate corespunzator.

Practic, multi dintre romanii plecati in strainatate recunosc ca s-au izbit la inceput de un val de indiferenta din partea conationalilor.

 

http://www.econtext.ro/s/patru-probleme-de-care-te-poti-izbi-daca-pleci-la-munca-in-strainatate.html

 

 

 

 

 

Related posts

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Sporuri de până la 50% la salarii pentru mii de bugetari!

Popescu Dan Cristian

Început de an tumultuos pentru Cabral! A băgat la greu, nu glumă!

Vlad-Tătaru Andreea

Anunţul momentului despre creşterea pensiilor! UE a dat ordin: România trebuie să…

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More