4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

„Costurile ascunse” ale reabilitarii termice. La ce sa se astepte locatarii din blocurile care intra in reabilitare

Un subiect extrem de dezbatut in ultimii ani, amplificat in campania electorala, este cel al reabilitatii termice. Acest subiect a fost prezentat in diferite ipostaze, in special in Bucuresti.

Intr-adevar, pentru Bucuresti, acest subiect este o tema excelenta de campanie electorala, mai ales ca prin anveloparea blocurilor se promite reducerea facturii la energie termica cu cel putin 30%.

Reabilitarea din campanie

Tocmai din acest motiv, in campanie, primarii de sectoare au promis ca vor reabilita gratuit sute de blocuri, mai multe decat au reabilitat in toti anii anteriori laolalta.

Astfel, in 2012, in cinci din cele sase sectoare ale Capitalei, primarii au anunta ca vor reabilita termic 1.068 de blocuri (sectorul 1- 200, sectorul 2 – 247, sectorul 4 – 95, sectorul 5 – 253, sectorul 6 – 273).

In ultimii patru ani, au fost anvelopate putin peste 800 de imobile (sectorul 1- 342, sectorul 2 – 265, sectorul 3 – 37, sectorul 4 – 15, sectorul 5 – 125, sectorul 6 – 29).

Sectorul trei nu si-a anuntat inca planurile privind reabilitarea termica din acest an. Pana in prezent, primaria sectorului trei, condusa de Liviu Negoita, a reabilitat 37 de imobile.

Cat costa reabilitarea gratuita

Dar ceea ce este cel mai important este ca toate costurile lucrarile de reabilitare sunt suportate de primarii.

Totusi, acolo unde este totul gratuit ceva tot costa.

Cam asa functioneaza treaba la romani. Econtext a realizat un reportaj despre rezultatele acestor lucrari de reabilitare. Iar descoperirile de pe teren arata ca aceasta reabilitare gratuita are niste costuri. Aceste costuri nu vin de la primarii, ci, in special, de la echipele de constructori care lucreaza efectiv la reabilitarea blocurilor.

Despre ce este vorba mai exact? Mai multi cititori ne-au semnalat faptul ca muncitorii care lucreaza la reabilitarea termica prezinta locatorilor diverse lucrari auxiliare, pentru care, evident, cer bani. Multi bani! Cum se intampla acest lucru?

Inselaciuni

De exemplu, in sectorul doi, muncitorii le propun locatarilor sa le instaleze streasina la balcoane. Acestia incearca sa-i convinga pe locatari ca streasina este absolut necesara. Practic, este o inselaciune. Iar potrivit Codului Penal, inselaciunea este o infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra aptrimoniului (privat sau public), prevazute in t. III, art. 215, C. pen. si care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un fals material injust si daca s-a pricinuit o paguba.

Iar folosul material obtinut este consistent. Potrivit unui locator de pe Soseaua Pantelimon, doar dintr-o scara de bloc s-au obtinut circa 4.000 de lei. Iar cam acasta este media in zona.

Explicatia e simpla: pretul streasinei variaza in functie de puterea de negociere a fiecaruia, dar poate ajunge si la 900 – 100 lei. Iar daca sunt convinse patru – cinci apartamente, atunci obtii aceasta suma. Iar streasina este realizata din materialul care trebuie pus drept glaf la ferestre.

Oferta diversa

In sectorul patru, pe langa aceasta strategie a streasinei, muncitorii care se ocupa de reabilitarea blocurilor, au o alta „oferta de servicii”. Acestia se ofera sa spele ferestrele cu o „solutie speciala”, care nu se gaseste in comert (?!). Costa cam 100 -200 de lei. Depinde de numarul geamurilor.

Sunt si servicii care trebuie obligatoriu rasplatite financiar. De exemplu, demontarea si reinstalarea aparatelor de aer conditionat sunt astfel de „servicii” cu tarife obligatorii. Aparatele de aer conditionat se demonteaza inainte de inceperea reabilitarii si se reinstaleaza la loc. Costa cam 100 – 150 de lei.

Si mai sunt si alte servicii de acest fel, care vin langa pachetul de baza. Cel mai amuzant este curatarea hornului de la hota de porumbei si, eventual, instalarea unui plase pentru protejarea ulterioara de porumbeii care ar intra pe acest horn. Ieftin, doar 50 de lei.

Milioane de lei

La un calcul grosier, daca se obtin 5.000 de lei pe scara si daca vom considera o medie de trei scari pe bloc, ar rezulta 15.000 de lei pe bloc. Daca in acest an se vor reabilita 1.068 de blocuri (cum se promite), ar rezulta un castig ilicit de peste 16 milioane de lei pentru acesti „intreprinzatori”. Adica, aproape 4 milioane de euro.

De ce nu sunt reclamate aceste infractiuni? Dupa cum ne-a declarat un locatar, motivul este simplu: locatarii se tem ca muncitorii nu le vor realiza corect lucrarile de reabilitare. Fara cuvinte!

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/costurile-ascunse-ale-reabilitarii-termice-la-ce-sa-se-astepte-locatarii-din-blocurile-care-intra-in-reabilitare.html

 

Related posts

Rusia a bombardat puternic Ucraina la granița României. Mesaje RO-ALERT, în Tulcea

econtext

Valul de cutremure din România. Gheorghe Mărmureanu vine iar cu previziuni

econtext

Cu ce sumă de bani crește pensia în România și în Germania în 2024? Diferențele sunt de sute de lei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More