Ultimii ani au fost cutremuratori din perspectiva preturilor, la toate produsele si serviciile oferite in tara noastra.
Scumpirile, multe peste noapte si intr-o maniera consistenta, i-au naucit pe romani, fiind, in mod cert, una dintre cele mai dificile probleme din aceasta perioada de criza.
Salarii, concedieri, scumpiri
Practic, alaturi de concedieri si reducerea salariilor, inflatia a fost cel mai mare dusman al populatiei in acesti ultimi ani. Iar acest fenomen a avut loc la nivelul intregii Uniuni Europene, chiar daca in mod diferit.
Da, avansul preturilor a fost mai ridicat in anumite tari, in timp ce in alte state, preturile au inaintat mai lent. Din nefericire, Romania se afla in categoria statelor cu o crestere ridicata a preturilor. Chiar mai mult decat atat!
Preturi
Econtext va prezinta un top european privind avansul preturilor din ultimii ani. Mai precis, va aratam cu cat au crescut preturile in toate statele Uniunii Europene in ultimii sapte ani. La finele anului 2012 fata de sfarsitul anului 2005.
Preturile au fost dintotdeauna un subiect amplu dezbatut de catre Econtext, fiind publicate multiple abordari. Iata cateva dintre cele mai importante articole asupra acestei teme:
Top
In acesti sapte ani, preturile au urcat, in medie, cu 24% in toata comunitatea europeana. Totusi, dupa cum spuneam, Romania face parte din clasa tarilor cu cele mai drastice scumpiri in acesti sapte ani.
Mai mult decat atat: Romania este pe primul loc in UE la cresterea preturilor in acesti ani. Din 2005 si pana la finalul anului 2012, preturile au urcat cu 50,8% in tara noastra. Ceea ce inseamna circa 7% pe an! Dublu fata de media europeana! Si cu mult peste toate tintele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In schimb, sunt tari foarte stabile, in care inflatia a crescut de trei ori mai lent, cu 14% sau 15% in acesti sapte ani. Adica, o medie de doar 2% pe an! Tari unde e de dorit sa traiesti!
Dar iata topul european al preturilor.Ā VEZIĀ care sunt cele mai stabile tari din UE: