0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Evgheni Prigojin este în viață?! Anunț de ultimă oră despre liderul Grupului Wagner

Evgheni Prigojin este precum o pisică cu nouă vieți. Când credeai că a murit, descoperi că e bine sănătos, gata să reintre în luptă. De aceea, scriu Mark Toth și Jonathan Sweet într-o analiză pentru Kiev Post, mulți se întreabă acum dacă ”omul descris cândva ca Regele lui Putin” a murit sau este în viață.

Știrile din ultimele zile par să indice decesul său, dar nimeni nu poate băga mâna în foc. Cu propaganda rusă, care practică dezinformarea, nu se știe niciodată, subliniază publicația. Redăm mai jos textul publicat de Kiev Post.

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, ar fi fost în avionul privat Embraer care s-a prăbușit, miercuri (cel mai probabil a fost doborât) la nord de Moscova. Numele lui era pe lista pasagerilor. Și totuși, ca atâtea lucruri ciudate în Rusia, ar fi putut fi o înscenare.

Misterul s-a adâncit

Prigojin era cunoscut că folosea sosii, utilizând pașapoarte cu numele său pentru a-și masca acțiunile în interiorul și din afara Rusiei. Misterul privind posibila ieșire din decor a fostului bucătar al președintelui rus Vladimir Putin s-a adâncit când s-a aflat că a existat un doilea avion, despre care se presupune că ar fi transportat asociați ai Grupului Wagner, care zburau în aceeași destinație.

Avionul a aterizat ulterior la Baku, capitala Azerbaidjanului. Încă nu se știe cine se afla la bordul acelei aeronave. Karma ar da credit veștii morții lui Prigojin. Au trecut două luni de la rebeliunea sa eșuată din Rostov-pe-Don și de la marșul către Moscova. Iar Putin, care se afla în regiunea Kursk, unde au avut loc ceremonii dedicate celei de-a 80-a aniversări a victoriei în bătălia de la Kursk, a zâmbit când a auzit vestea.

Cu siguranță, președintele Putin a avut numeroase motive să se îndepărteze de fostul său aliat și să facă acest lucru în modul cel mai public și mai clar. Revolta lui Prigojin a subminat și a periclitat semnificativ poziția militară a Rusiei, exact în momentul în care începea contraofensiva de vară a Kievului.

Dacă – cuvântul operativ „dacă” – din mass-media rusă controlată de stat este demn de încredere, Prigojin, în schimbul vieții sale, a servit pe post de „idiot util” în semn de pocăință. Mai întâi în Belarus, pentru a antagoniza Polonia, iar apoi în Sahel în urmă cu doar câteva zile, în sprijinul eforturilor Moscovei de a-și consolida pozițiile în Burkina Faso, Mali și în Niger, țară acum controlată de rebeli.

Acesta părea planul lui Putin

Putin i-a permis lui Prigojin să-și asume un rol principal în timpul Summitului Rusia-Africa, desfășurat recent la Sankt Petersburg, când a fost văzut dând mâna cu ambasadorul Freddy Mapouka, un consilier prezidențial din Republica Centrafricană (RCA) și alți demnitari africani.

Având în vedere războiul de dezinformare al Rusiei împotriva Occidentului, din Africa, pentru a crea instabilitate și a răsturna guverne alese democratic, expulzarea lui Prigojin pe continentul african, ca ambasador neutralizat, avea sens. Mercenarii Grupului Wagner sunt responsabili în principal de alimentarea instabilității, comiterea de atrocități, răsturnarea guvernelor democratice și exploatarea resurselor naturale ale Africii.

Acum câteva zile, acesta părea planul lui Putin. La începutul lunii august, Kremlinul a recompensat Grupul Wagner cu noi contracte de stat, în valoare de aproximativ 21 de milioane de dolari pe lună. Prigojin a fost filmat apoi spunând că Grupul Wagner „face Rusia mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă”.

În plus, cu o aluzie implicită la adresa Statelor Unite, având în vedere bazele aeriene comune din Niger, însărcinate cu combaterea terorismului islamic, Prigojin s-a lăudat: „Vom face viața un coșmar pentru ISIS și al-Qaeda”, iar Grupul Wagner va aduce dreptate și fericire pentru popoarele africane.”

Cu mâna lui Șoigu?

Se pare că tocmai aici ar putea sta problema și motivul pentru care avionul de afaceri aparținând lui Prigojin a fost doborât pe cerul Moscovei. Este posibil, potrivit oficialilor de informații americani, să fi fost vorba de o bombă pusă la bord versus o rachetă sol-aer. Probabil, Prigojin a mers mult prea departe încercând să se revină în Africa și, făcând acest lucru, s-a intersectat, din nou, cu un inamic periculos: ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Potrivit lui Anton Gerașenenko, un oficial guvernamental ucrainean, surse ruse anonime au raportat că „ lui Șoigu i se vor aloca aproape 400 de miliarde de ruble (aproximativ 4 miliarde de dolari) pentru proiectul său african, de înlocuire a merecenarilor Wagner”. Dacă este adevărat, este posibil ca Șoigu să fi decis că umilirea sa, de către Prigojin, să fi atins apogeul în timpul rebeliunii de la Rostov-pe-Don.

Cu toate acestea, nimic nu se întâmplă în Rusia fără binecuvântarea lui Putin. Dacă Șoigu a pus la cale lovitura, Putin știa, cu siguranță, ce urma să se întâmple. Iar a-l lăsa pe Șoigu să apese pe trăgaci ar fi însemnat că împușcă trei iepuri. Negare plauzibilă, răzbunare pentru revolta lui Prigojin împotriva regimului său și scoaterea ministrului Apărării ca țap ispășitor, dacă rușii se vor indigna după moartea lui Prigojin. Putin nu a putut ierta trădarea lui Prigojin. Utilitatea lui pentru regim expirase, iar Șoigu a oferit scopul, căile și mijloacele.

Morții nu vorbesc
Dacă Prigojin este mort, atunci a zecea sa viață va trebui să apară și în viața de apoi, dacă vrea să-i bântuie pe Putin și Șoigu. Iar Șoigu ar trebui să-și păzească spatele, dacă Putin va fi nevoit să-l învinovățească pentru moartea lui Prigojin. În lumea mafiei, asasinul devine, adesea, următoarea victimă pentru că morții nu vorbesc.

Deși este probabil ca Prigojin să fi murit, este înțelept să nu luăm nimic ca bun din Rusia lui Putin. Dacă Prigojin trăiește, în Azerbaidjan sau în altă parte, cea de-a noua viață este, mai mult decât probabil, menținută pe aparate.

Related posts

EXCLUSIV! DOVADA că Victor Ponta a comis fals şi abuz în serviciu. CINE mai trebuie tras la răspundere 3 Comentarii

Asaftei Bogdan

Economia europeană se clatină. Zona euro intră în recesiune

econtext

Ucraina a lovit cu rachete o navă imperială a Rusiei din Marea Neagră. Deservea un submarin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More