Referendumul s-a incheiat, acum a venit vremea bilantului si concluziilor!
Iar o prima concluzie trebuie evidentiata: ultimele saptamani au abundat in atacuri la persoana, dezvaluiri halucinante sau subiecte politice mai vechi, dar resapate. Campaniile celor doua forte politice – Traian Basescu si PDL versus Victor Ponta, Crin Antonescu si USL – au abundat in astfel de actiuni.
Strategii politice
Econtext a analizat strategiile celor doua forte politice din campania pentru referendum si a identificat zece tematici centrale pe care cele doua forte le-au generat si le-au promovat in aceasta perioada.
Si va aratam care sunt aceste tematici.
Pe scurt, va aratam care au fost cele mai importante teme de campanie ale celor doua tabere politice. Cele mai importante ZECE arme politice! Nu vom judeca valoarea lor adevar, nu vom analiza daca sunt adevarate sau false.
Pentru multe din aceste tematici, veridicitatea lor este extrem de greu de dovedit. Ne vom limita la identificarea lor!
Iliescu – Constantinescu – Basescu
Econtext a mai analizat aceste tabere si din alte perspective. Mai mult, inaintea referendumului, publicatia Econtext a prezentat o comparatie intre mandatele de presedinte ale lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.
Mai precis, cum au evoluat principalii indicatori socio-economici in aceste perioade (vezi AICI cum au luat tara Iliescu, Constantinescu si Basescu si cum au lasat-o).
Iar acum a venit timpul sa vedem ce arme au aruncat in lupta cele doua tabere. Si, dupa cum spuneam, va prezentam cele mai importante zece tematici abordate de fiecare tabara in acest referendum.
Cuvantul, cea mai dura arma
Din start apare o nota slaba in dreptul ambelor echipe. Pentru USL: chiar daca a avut o industrie de campanie, multe din teme au fost vechi, dar reinviate si aduse in fata publicului. Iar o tema prea mult uzata are un impact prea scazut. Cum ar fi tematica dosarului Flota sau vila din strada Mihaileanu. Pentru PDL: nu a barat tematicile economice adverse, care au fost cele mai puternice (anume, taierile salariilor si pensiilor).
Pentru Basescu, cea mai puternica arma a fost cursul de schimb, cu vizibilitate imediata si impact direct. Cursul de schimb a fost un ajutor nesperat pentru presedintele suspendat. La polul opus, cea mai puternica arma a gruparii USL a fost taierea salariilor si pensiilor din urma cu doi ani. Plagiatul lui Victor Ponta a fost o noua lovitura data de PDL taberei USL-iste.
De asemenea, scandalurile vila Dante si scandalul Blejnar – Marta au reprezentat arme redutabile pentru social-liberali si lovituri dure aplicate PDL-istilor.
Totusi, ultimul scandal a fost prea putin exploatat. De asemenea, asa-zisa renegociere a contractelor baietilor destepti de la Hidroelectrica a fost o alta tema exploatata de USL.
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/ciocnirea-imperiilor-ce-teme-de-campanie-au-aruncat-in-lupta-usl-si-pdl-la-referendum-vezi-loviturile-sangeroase-aplicate-de-fiecare-tabara.html