Primăria Sectorului 5 a anunțat că, în perioada următoare, locuitoarele din acest sector al Bucureștiului vor avea acces la teste Papanicolau gratuite, în cadrul unei campanii menite să prevină cancerul de col uterin.
O caravană mobilă va fi desfășurată în Parcul Sebastian până la sfârșitul lunii septembrie.
În parteneriat cu Fundația Renașterea pentru Sănătatea Femeii, Primăria Sectorului 5 a inițiat o campanie de testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin. Femeile cu resurse financiare limitate vor beneficia, în perioada imediat următoare, de teste gratuite Babeș Papanicolau. Lansarea oficială a campaniei a avut loc azi, în prezența președintelui Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, și a primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. Unitatea Mobilă Renașterea va fi amplasată în Parcul Sebastian în perioada 18 – 29 septembrie 2023.
În cadrul acestei campanii, peste 200 de femei rezidente în Sectorul 5 vor putea efectua teste Babeș Papanicolau gratuit. Procedura de testare necesită o programare prealabilă, care poate fi făcută fie la fața locului, fie apelând numărul de telefon: 0756713652. Programul unității mobile din Parcul Sebastian este următorul:
- Luni până vineri: între orele 09:00 – 12:00 și 14:00 – 18:00.
Primăria Sectorului 5 a transmis aceste informații:
Unitatea de Diagnostic Mobil – Col Uterin are în dotare cabinet de ginecologie la standarde europene, iar până în prezent, au fost efectuate peste 28.800 de investigații medicale gratuite, în 62 de localități din țară.
Cancerul de col uterin ocupă locul al doilea ca frecvență în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și se plasează pe locul al treilea ca frecvență în rândul femeilor din România. Potrivit datelor furnizate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, aproximativ 3.400 de femei din România sunt diagnosticate cu această formă de cancer în fiecare an.
România se confruntă cu cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate din Uniunea Europeană în cazul cancerului de col uterin. Femeile din România prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu această afecțiune și un risc de deces de 3,4 ori mai mare comparativ cu alte țări din UE.