1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Realegerea lui Trump, coșmar pentru Europa. Vrea ieșirea SUA din NATO. Ce planuri are cu Rusia

Donald Trump are șanse reale să revină pentru un nou mandat la Casa Albă. Acest scenariu nu va fi unul pozitiv pentru România, nici pentru Europa. Printre planurile lui Trump se numără negocierea cu Rusia și retragerea Statelor Unite din NATO.

Donald Trump, un nou mandat de coșmar pentru Europa

Un nou mandat la Casa Albă a lui Donald Trump ar însemna un coșmar pentru întregul continent european, potrivit Politico. Istoria ultimului său mandat ne arată efectele dezastruoase ale politicilor sale. Joe Biden, un președinte prietenos, i-a ajutat pe europeni să scape de „traumele” provocate de administrația Trump.

Un sondaj realizat de ABC a indicat că Donald Trump se află în fața lui Joe Biden cu aproximativ 10 procente. Cu toate că acest sondaj a fost privit cu critici și considerat o excepție, alte sondaje sugerează că Trump are șanse mai mari de a fi nominalizat drept candidat al Partidului Republican în alegerile prezidențiale.

În cazul unui nou mandat, Trump a anunțat că se va retreage cu adevărat din NATO și va încheia „un acord de pace” cu Rusia, fără a consulta UE sau Ucraina. Acest acord ar fi încheiat după încheierea războiului ucrainean.

Trump are și susținători printre europeni. Premierul maghiar, Viktor Orban, a făcut o declarație luna trecută afirmând că Donald Trump este omul care ar putea contribui la „salvarea Occidentului” prin intermediul unei posibile soluționări a conflictului din Ucraina.

Totodată, și membrii partidului de dreapta din Polonia, Lege și Justiție, s-ar bucura de un nou mandat Trump. Cu toate acestea, susținătorii lui Donald sunt o minoritate.

Trump

Europa nu pare să aibă un plan pentru contracararea efectelor scenariului „Trump”

Despre această situație a comentat analistul de politică externă Ulrich Speck. El este de părere că „este o formă de somnambulism”.

„Avem forma de somnambulism a lui Macron, care visează la autonomie și suveranitate. Avem somnambulismul german, care este negarea. Și apoi avem somnambulismul britanic, exprimat prin detașare. (…) Nu există niciun efort real de a răspunde pentru ceea ce ar putea să se ivească după colț”, potrivit lui Speck.

Președinte francez Francois Hollande crede că Europa trebuie să fie pregătită să facă față oricărei situații. El a anunțat că „Într-o democrație există întotdeauna riscul ca cel mai rău candidat să fie ales. Poporul decide”. Hollande crede și că ar trebui să ne pregătim pentru „posibila destrămare a alianței transatlantice”.

Un acord de pace între SUA și Putin i-ar pune pe europeni în situația de a dori să ajute Ucraina, dar pentru acest lucru s-ar plasa împotriva SUA.

„Ei ar putea să încerce să ajute Ucraina, dar s-ar găsi dintr-o dată împotriva Statelor Unite pentru că este un acord negociat de Trump. Este un scenariu foarte negru.”, spune Francois Heisbourg, consilier principal pe Europa al Institutului Internațional pentru Studii de Securitate.

O nouă coaliție de securitate?

Lipsa prezenței SUA ar forța statele membre NATO să își reorganizeze alianța de securitate.

„Există o lipsă de încredere între unele țări și față de Bruxelles care ar putea complica lucrurile”, a spus Rasmus Hindren, un expert în securitate din Finlanda, care acum lucrează pentru Ministerul finlandez al Apărării.

Dacă în relațiile transatlantice va avea loc ceea ce Ulrich Speck numește „Trump-ocalipsa”, el crede că arhitectura de securitate a Europei se va fragmenta.

Țările din estul Europei care au graniță cu Rusia și altele care sunt preocupate de ambițiile Moscovei, precum țările nordice, Turcia și România, vor avea tendința de a forma o alianță sau o coaliție care să blocheze eventuale amenințări din partea Rusiei. Din această nouă alianță ar putea face parte și România.

Related posts

Directorul FBI vede „amenințări teroriste în toată țara”, ca la 11 septembrie 2001

econtext

Andreea Bălan are un nou iubit, cu 9 ani mai tânăr: „Întotdeauna să crezi în iubirea adevărată”. Artista, surprinsă în compania tenismenului Victor Cornea

econtext

Pericol nuclear în SUA. 300 de milioane de oameni ar putea muri

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More