27 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Vladimir Putin a prins curaj. Dezbinarea Occidentului îi dă speranțe în victoria contra Ucrainei

Vladimir Putin a prins curaj și trage speranțe că Rusia va câștiga războiul împotriva Ucrainei. Disputele politice de la Washington și incapacitatea Uniunii Europene de a se pune de acord cu privire la ajutorul militar acordat Kievului îl facă să creadă că planurile sale vor reuși.

Vladimir Putin și-a recăpătat speranța într-o victorie militară în Ucraina. Dezbinarea aliaților occidentali i-au redat speranța că-și va putea duce planurile de război la bun sfârșit. Dictatorul de la Kremlin urmărește disputele politice de la Washington pe tema ajutorului acordat Ucrainei. De asemenea, este foarte atent la ceea ce se petrece în Uniunea Europeană, pe același subiect.

Iar ceea vede îi face o deosebită plăcere și îi dă speranțe, a avertizat ministrul lituanian al externelor, Gabrielius Landsbergis, citat de Ukraîinska Pravda.

„Situația de acum pare să fie că Putin se pregătește să șteargă praful de pe planurile sale pentru ziua victoriei, pe care le-a pus în sertar pentru o vreme. Dar după ce a văzut discuțiile de la Washington, incapacitatea Europei de a merge mai departe în problema sprijinului militar pentru Ucraina și presiunea tot mai mare asupra forțelor ucrainene de pe front, cred că acum poate începe să facă planuri din nou cu bucurie”, a declarat șeful diplomației lituaniene.

Vladimir Putin a început să spere din nou

Oficialul lituanian a făcut aceste comentarii în contextul opoziției pe care o întâmpină propunerea UE cu privire la alocarea unui buget de 20 de miliarde de euro pentru asistență militară necesară Ucrainei. Mai multe state membre ale blocului comunitar nu sunt de acord cu acest plan.

Pe de altă parte, tot mai multe voci din Partidul Republican își exprimă opoziția față de continuarea ajutorului pentru Kiev.

Iar toate acestea spune șeful diplomației din micuțul stat baltic îi dă aripi lui Vladimir Putin.

„Cred că Europa a fost capabilă să exercite presiuni pentru ca singura zi de victorie în acest război să fie la Kiev și sărbătorită de ucraineni. Dar acum se pare că situația este din nou incertă. Am demonstrat deja capacitatea de a lua decizii foarte importante. Europa a demonstrat deja leadership. Acum este momentul să o facem din nou”, a spus Landsbergis.

El a făcut aceste declarații înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE ce are loc luni la Bruxelles.

Război în Ucraina

5

Occidentul dezbinat cu privire la Ucraina

Șeful diplomației lituaniene este de părere că orice negociere politică cu Vladimir Putin se va încheia în favoarea Rusiei. Obișnuită să-și impună punctul de vedere, cu încăpățânare, Moscova va profita de slăbiciunea și oboseala Occidentului.

Drept urmare, oficialul lituanian nu consideră că Ucraina ar trebui să se gândească la negocieri cu Rusia în circumstanțele actuale.

„Orice încetare a focului, orice negociere deschide calea către ziua victoriei la Moscova. Putin a lucrat foarte activ la asta. Și o astfel de zi poate veni”, a spus Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

6

Vladimir Putin se bazează pe dezbinarea occidentalilor

Lituania și celelalte state baltice, Estonia și Letonia sunt printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei. Aceste țări care au cunoscut ocupația Rusiei, cu toate nenorocirile aduse, susțin Kievul cu tehnică militară și ajutoare umanitare.

Vara aceasta guvernul de la Vilnius a cerut Uniunii Europene să ţină cont mai mult de capacităţile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene. Oferta vine după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportarea grânelor prin porturile de la Marea Neagră. În plus, statele vecine Ucrainei au introdus interdicții privind importurile pentru a-și proteja fermierii.

Statele baltice au fost printre membrii NATO care au sprijinit cel mai puternic ideea livrării unor avioane de luptă occidentale în Ucraina. O înfrângere a Kievului pe front le va transforma în posibile ținte pentru Vladimir Putin.

Related posts

Războiul Rusia- Ucraina a ajuns în Sudan. Forțele speciale ucrainene, la vânătoare de ruși

econtext

Japonia și SUA dezvoltă un sistem antiaerian de 3.000.000.000 $ pentru a contracara arme hipersonice

econtext

Kremlinul acuză România că vrea să ”anuleze cultura rusă”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More