1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cum a ajuns România să aibă cea mai puternică armată dintre statele vecine? Ce arme luăm în 2024?

România are cea mai puternică armată din regiune, peste vecinii Serbia, Ungaria sau Bulgaria. România a decis ce arme va cumpăra în 2024 și în anii ce vor veni.

România are cea mai puternică armată din regiune, peste vecinii Serbia, Ungaria sau Bulgaria. Ne ajută și faptul că avem o țară cu cea mai mare întindere. România a decis ce arme va cumpăra în 2024 și în anii ce vor veni.

România ocupă un onorat loc 47 printre cele mai puternice armate ale lumii, potrivit unui index global.

Armata Română este superioară, din punctul de vedere al dotării militare, Ungariei. Maghiarii au o putere militară un pic mai mică, fiind pe locul 53, dar și o populație mult mai mică. Bulgaria se află pe 59, la o populație de aproape 7 milioane de oameni.

România

Bulgariei, pe 58. Nu am luat în considerare Ucraina, vecina de la nord, deoarece a beneficiat de o injecție uriașă de armament în ultimii aproape 2 ani.

Teoretic, țara noastră ar putea arunca în luptă 7 milioane de oameni, Ungaria 3,7 milioane, iar Bulgaria 2,6 milioane.

Personal militar activ: România – 67.000, Ungaria – 23.000, Bulgaria – 25.000

Buget: România – 5,4 miliarde $, Ungaria – 4,6 miliarde $, Bulgaria – 1,1 miliarde $

Avioane: România – 146, Ungaria – 57, Bulgaria – 66

Elicoptere: România – 61, Ungaria – 35, Bulgaria – 22

Tancuri: România – 413, Ungaria – 176, Bulgaria – 410

Vehicule militare: România – 15.800, Ungaria – 7.100, Bulgaria – 9.700

România

Artilerie autopropulsată: România – 47, Ungaria – 10, Bulgaria – 506

Artilerie : România – 910, Ungaria -295, Bulgaria – 150

Fregate: România – 3, Ungaria – 0, Bulgaria – 4

Corvete: România – 7, Ungaria – 0, Bulgaria – 2

Aeroporturi: România – 45, Ungaria – 41, Bulgaria – 68.

România a decis să investească 2% din PIB pentru înzestrarea armatei. În acest fel, ne permitem să achiziționăm o serie de armament în următorii ani:

În 2023, s-au aprobat ori s-a cerut aprobarea Parlamentului pentru o serie de achiziții:

Un acord „guvern la guvern” cu Statele Unite ale Americii: Obiectul – 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA; muniţia şi simulatoarele de instruire

Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale din clasa Sandown, în uz, modernizate, în conformitate cu precizările făcute de specialiştii Forţelor Navale într-un şantier din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Valorea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).

Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic iniţial. Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).

Ne luăm și submarine

Un contract de achiziţie atribuit prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului de lupă contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de luptă contra minelor la bordul navelor din cladsa SANDOWN. Valoarea estimată – 24.000.000 euro (fără TVA).

două nave tip submarin din clasa Scorpene, torpile şi contramăsuri, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice a personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice. Valoarea estimată 2.000.000.000 euro (fără TVA).

Într-un interviu exclusiv, Fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, Gen. (r) dr. Virgil Bălăceanu explică vulnerabilitățile României și ce este de făcut, în contextul conflictului Rusia-NATO. Interviul e mai jos:

Clasamentul de mai sus are ca lider SUA, apoi Rusia, China, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța, Italia, Turcia, Brazilia, Indonezia, Egipt, Ucraina, Australia, Iran, Israel, Vietnam, Polonia.

Related posts

Robert Negoiță, ignorat total de Gabriela Fiera. Nașa sa îl acuză în continuare de trădare

econtext

Maia Sandu a reacționat după atacul lansat de ruși asupra unui hypermarket din Harkov

econtext

Candidatul PES la preşedinţia Comisiei Europene, Nicolas Schmit, sprijină intrarea României în Schengen şi denunţă extrema dreaptă – „o otravă a democraţiei”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More