Recuperarea după traumatismele sportive este un proces complex, a cărui reușită nu este dependentă doar de opțiunile de tratament, ci și de alimentație. O dietă bogată în nutrienți asigură substanțele necesare pentru vindecarea adecvată a țesuturilor.
Iată câteva roluri ale dietei în procesul de recuperare și cum le poți pune în aplicare începând de azi.
Reducerea inflamației
Inflamația este un proces normal care apare în orice tip de leziune. Pentru ameliorarea acesteia, medicul recomandă administrarea antiinflamatoarelor. Însă, și alimentele pot contribui la reducerea inflamației, dar într-o măsură mai mică.
O alimentație orientată spre scăderea inflamației se bazează pe un consum crescut de proteine și pe reducerea grăsimilor. Proteinele permit refacerea mai rapidă a mușchilor, a ligamentelor și susțin procesele de vindecare. Dacă te confrunți cu o ruptura ligament incrucisat anterior de la nivelul genunchiului, este bine de cunoscut faptul că refacerea acestuia poate dura până la o lună. De aceea, schimbarea dietei este important a se menține pentru o durată lungă de timp.
Este de preferat ca grăsimile saturate sau cele trans să fie evitate. Însă, alimentele bogate în grăsimi de tip Omega sunt indicate. Printre acestea se află:
- peștele (somon, păstrăv, ton);
- semințele de in;
- oleaginoasele (nuci, caju).
Alte alimente care au proprietăți antioxidante și reduc inflamația sunt:
- fructele de pădure;
- ananasul;
- roșiile;
- rodia;
- căpșunile;
- broccoli;
- strugurii;
- turmericul;
- cardamonul;
- scorțișoara;
Vindecarea țesuturilor
O recuperare completă presupune vindecarea optimă a țesuturilor ce au suferit traumatisme. Pentru a favoriza refacerea țesuturilor, este necesar a avea o alimentație bogată în nutrienți, precum:
- proteine;
- vitamine;
Alimentele care favorizează vindecarea cuprind:
- peștele;
- ouălele;
- lactatele (iaurt, brânză, lapte);
- linte;
- fasole;
- quinoa;
- oleaginoase;
- cerealele (ovăz, secară).
O refacere optimă a țesuturilor implică o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, dar și multă odihnă. Repausul permite o distribuire eficientă a resurselor organismului către zonele afectate și favorizează o vindecare mai rapidă în lipsa stresului mecanic.
Unele afecțiuni degenerative, precum artroza umar (omartroza), pot necesita suplimentarea dietei cu unele alimente bogate în:
- glutamina (lactate, ouă, carne albă);
- bor (struguri, pere, mere, morcovi, spanac, gulii, nuci).
Alimentele ce conțin glutamina și bor pot încetini progresia artrozei și au proprietăți antiinflamatorii.
Îmbunătățirea imunității
Sistemul imunitar are un rol vital în menținerea sănătății întregului organism. Prima reacție a organismul care apare după un traumatism este reprezentată de reacția inflamatorie. Deși inflamația prezintă un grad crescut de disconfort prin apariția durerii, tumefacției, aceasta are un rol important în favorizarea vindecării. Vasele de sânge se dilată, iar celulele imune pot fagocita (distruge) resturile tisulare, dar și furniza nutrienți pentru vindecarea țesuturilor.
Pentru o vindecare optimă este important ca sistemul imunitar să funcționeze corect. Pentru a stimula funcțiile imune, pot fi consumate alimente, precum:
- legume verzi (spanac, broccoli);
- fructe;
- lactate;
- ouă;
- pește;
- carne de pui.
Hidratarea corespunzătoare
Pentru ca dieta să susțină refacerea completă a organismului după un traumatism sportiv, aceasta necesită a fi îmbogățită cu un aport adecvat de lichide. Celulele sunt formate dintr-o proporție crescută de apă, iar lipsa ei determină alterarea funcției acestora, astfel încetinind vindecarea.
Consumă minimum 2 litri de lichide zilnic. Poți consuma apă, apă infuzată cu fructe sau legume, ceai. Evită consumul băuturilor dulci, acidulate sau cu un conținut crescut de cofeină.
Recuperarea după traumatismele sportive poate reprezenta un proces complex. Însă, menținerea unei diete bogate în nutrienți potențează beneficiile terapiei indicate de medic. O alimentație aleasă corect poate stimula vindecarea, reface rezervele energetice ale organismului și optimiza nivelul de performanță.
Sursa foto: Freepik