Cu fiecare zi ce trece, iarna își face simțită prezența, marcând o tranziție de la temperaturi neobișnuit de ridicate în timpul zilei. Un val de aer rece se apropie cu viteză, amenințând să aducă înapoi frigul în România.
Chiar dacă în primele săptămâni de iarnă zăpada a fost puțină sau deloc, în România o masă de aer rece se pregătește să revină în regiunea țării noastre.
În anumite zone, se anticipează că vor apărea ninsori și temperaturi mai scăzute. Dinamica atmosferică va cunoaște o schimbare bruscă la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie.
De asemenea, presiunea atmosferică crescută se va stabili în nordul și nord-vestul Europei, facilitând intrarea unei mase de aer arctic în urma sa.
Iarnă în România. Temperaturile scad simțitor
Un declin semnificativ al temperaturilor se va produce inițial în Scandinavia și nordul Rusiei. Apoi, masa de aer rece se va deplasa treptat către latitudini mai joase, incluzând și zona României.
Din acest punct încolo, evoluția vremii va fi extrem de variabilă. Va fi influențată, printre altele, de traiectoria precisă a intrării masive de aer rece în Europa.
De exemplu, în situația în care aerul rece se extinde până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest scenariu favorizează formarea ciclonilor, având potențialul de a aduce ulterior precipitații semnificative în România, inclusiv ninsori pe arii extinse.
Va ninge local
În schimb, în absența unui aport substanțial de umiditate provenit de la un astfel de ciclon, există probabilitatea crescută ca răcirea să fie mai moderată, însoțită doar de ninsori locale.
În această ipoteză, ar fi de așteptat câteva zile mai răcoroase după Bobotează. Vor fi inclusiv dimineți reci în zonele de depresiuni, chiar dacă nu ne aflăm într-o perioadă cu caracter autentic de iarnă.
Iarna încă nu s-a terminat, deși vin din nou temperaturi ridicate
După această perioadă rece, care se va desfășura în mare parte pe parcursul celei de-a doua săptămâni din ianuarie, există perspectiva unei ușoare încălziri a vremii.
Schimbarea va fi determinată de scăderea presiunii atmosferice în nordul continentului. Acest posibil scenariu este în prezent prognozat de diverse modele meteorologice.
Cu toate acestea, meteorologii indică faptul că vom avea și iarnă ca în alți ani. Astfel că, vremea e posibil să ne aducă surprize în a doua jumătate a lunii ianuarie și la începutul lunii februarie, potrivit meteoradar.ro.