3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Italia a destructurat o rețea de 140 de companii prin care China spăla bani. Cum procedau?

Italia a destructurat o rețea de 140 de companii prin care China spăla bani. Cum procedau? Rețeaua criminală este acuzată că a permis evaziune fiscală de către companii italiene de aproape 2 miliarde de euro (2,17 miliarde de dolari), prin bancheri din umbră chinezi.

Italia a destructurat o rețea de 140 de companii prin care China spăla bani. Cum procedau? Guardia di Finanza (GdF) a desființat 140 de companii, a suspendat activitățile și a acuzat 85 de persoane că fac parte din schema ilegală.

Majoritatea acuzaților sunt cetățeni chinezi, a spus poliția.

„Investigația a fost denumită „Fast & Clean” din cauza vitezei cu care s-au desfășurat operațiunile ilegale, garantând spălarea banilor prin simularea unor tranzacții comerciale care nu s-au întâmplat niciodată”, a spus GdF într-un comunicat.

Italia a destructurat o rețea de 140 de companii prin care China spăla bani. Cum procedau?
„Mijloacele utilizate asigură că antreprenorii implicați, atât italieni, cât și chinezi, au avut imediat la dispoziție veniturile fraudei fiscale”, a precizat GdF, potrivit Anadolu.

Ancheta, care a declanșat arestări și confiscări ale companiilor din orașele italiene, este cea mai recentă dintr-o serie de operațiuni care descoperă rolul băncilor subterane chineze în spălarea veniturilor ilegale, inclusiv din traficul de droguri și alte activități ale grupurilor criminale organizate din Italia.

O operațiune a poliției din mai a dus la arestarea a 130 de membri ai „Ndrangheta”, puternicul grup mafiot din Calabria, care au fost acuzați că plătesc transporturi de cocaină din Columbia în valoare de 22 de milioane de euro prin intermediul brokerilor din umbră chinezi.

Sistemul vechi de secole pe care l-au folosit se numește „fei ch’ien” sau „bani zburători”, care le permite utilizatorilor să transfere bani dintr-un punct în altul pe baza încrederii, similar cu sistemul hawala folosit în lumea musulmană.

Cea mai recentă anchetă a susținut că firmele au emis facturi false care indică în ce cont bancar o sumă de bani trebuia plătită de partenerul infractor în schemă.

Companiile transferau aceeași sumă de bani într-un alt cont bancar din China, susținând că era pentru plata importului de mărfuri din China, ceea ce nu se întâmpla fizic.

Banii erau apoi returnați în Italia prin canale bancare din umbră.

Related posts

Volodimir Zelenski: „Situaţia de pe frontul din Ucraina este foarte dificilă”

econtext

Premierul Estoniei și ministrul lituanian al Culturii sunt urmăriți penal în Rusia

econtext

Proaspăt mobilizați în Crimeea, recruți ruși și-au ucis comandantul în bătaie și au dezertat

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More