Rusia a lansat noi acuzații la adresa Chișinăului, potrivit cărora Republica Moldova ar încerca să excludă Rusia din formatul de negociere privitor la Transnistria.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al regimului Putin, lansează noi acuzații la adresa Chișinăul în legătură cu situația din autodeclarata republică Transnistria.
Agresorii din Rusia acuză Moldova
Lavrov spune că Republica Moldova încearcă să excludă Federația Rusă din formatul de negociere „5+2”. Ministrul de externe din Rusia, autoarea războiului de agresiune asupra Ucrainei, susține că Rusia ar acționa ca „mediator și garant” pentru procesul de pace din Transnistria, țară aflată sub ocupația ilegală a trupelor ruse de zeci de ani.
Acum, diplomația statului agresor se plânge că a devenit una dintre „victimele politicii antiruse a Republicii Moldova”. În ciuda acestor acuzații, Lavrov susține că Rusia „va face tot posibilul pentru a relua procesul de negocieri”.
Ce pretenții are Rusia.
Atât autoritățile din Republica Moldova, cât și cele din Ucraina, au respins acuzațiile lansate de diplomația regimului Putin, dar au spus clar că niciun fel de negociere nu poate avea loc atât timp cât la masa tratativelor se află un stat agresor, care ocupă teritorii străine și încalcă dreptul internațional precum Rusia.
„Una din jertfe se referă la faptul că procesul politic din regiunea transnistreană, a grupului „5+2”, unde Rusia este și garant și observator și intermediar, îmi cer scuze, garant și intermediar, este înghețat. Vestul nu vrea să-l convoace, înțelegând că doamna Sandu va face tot ce i se va spune și pot să încerce să rezolve problema fără Federația Rusă”, a declarat ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.
„Vom face totul pentru a inversa această tendință și a relua procesul politic. Mai avem două sute de mii de cetățeni care locuiesc acolo și, desigur, suntem îngrijorați de soarta lor și nu le vom permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”, a mai spus Lavrov.
Acuzațiile, respinse de Republica Moldova și Ucraina
Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian declara, în urmă cu un an și jumătate, că formatul „5+2” de reglementare transnistreană nu mai este funcțional, din cauza ostilităților dintre Rusia și Ucraina, potrivit TV8.
„Formatul „5+2”, am spus cu mai multe ocazii nu este funcțional în momentul de față, cel puțin. Este pus pe pauză, este un blocaj acest format. Sunt foarte des întrebat ce se va întâmpla ulterior, după terminarea ostilităților în Ucraina? Aici e foarte greu de făcut pronosticuri”, a mai spus Serebrian.
„Astăzi acest format internațional, de fapt, de jure, existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalității acestui forma este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative”, a declarat, la rândul său, Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, Păun Rohovei.
Reamintim că formatul „5+2” a fost lansat în anul 2005. Acesta prevedea negocieri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE, ca mediatori, și cu SUA și UE ca observatori. Dar întrunirile în acest format nu s-au mai ținut din anul 2019.