Ce autostrăzi se construiesc în România de către o companie cu acționariat rusesc? Putem afla din portofoliul companiei Strabag care este controlată în proporție de 27% de către o firmă dubioasă cu sediul la Moscova.
Oligarhul rus Oleg Deripaska și-ar fi transferat participația de 24,1 % din grupul de construcții Strabag, pe care o deține prin intermediul MKAO Rasperia Trading Limited, către societatea pe acțiuni rusă Iliadis JSC. Acest lucru a fost anunțat acum de Strabag, potrivit exxpress.at
Strabag construiește baza NATO de la Kogălniceanu.
Informația de mai sus a fost confirmată de Reuters.
Strabag a anunțat că nu cunoaște alte detalii despre tranzacția de un miliard de euro.
Strabag nu a putut evalua dacă transferul va avea un impact asupra planurilor de achiziție ale Raiffeisen Rusia. Banca dorea să aschiționeze pachetuld e acțiuni de la Deripaska. În orice caz, grupul de construcții însuși continuă să considere pachetul de acțiuni a lui Deripraska ca fiind supus sancționilor (și astfel tranzația nulă n.red), scriu jurnaliștii austrieci.
„În special, o examinare în temeiul legislației privind sancțiunile nu poate fi, prin urmare, efectuată în prezent, astfel încât compania continuă să presupună că acțiunile Strabag deținute de MKAO Rasperia Trading Limited (de oligrahul Deripaska n.red.) sunt înghețate în conformitate cu Regulamentul UE privind sancțiunile”, a scris miercuri compania.
Grupul Strabag lucrează la realizarea bazei NATO de la Kogălniceanu
Valoarea contractului de proiectare și execuție pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a fost estimată la 2,148 miliarde de lei. Adică, în jur de 430 de milioane de euro. Însă, în contract este prevăzută și posibilitatea de extindere până la 4,3 miliarde de lei.
În vara anului 202 au depus oferte nu mai puțin de șapte consorții internaționale. Surpriza a venit însă în Ajunul Crăciunului. Oficialii MApN au decis atunci să accepte doar oferta depusă de asocierea dintre Aduro Impex (lider de asociere), Bog’Art și Strabag SRL.
Vânzare de 1.000.000.000 euro către o firmă osbcură din Moscova
AO „ILIADIS” este înregistrată la 105120, Moscova, per. 3-i Syromiatnicheskii, 3/9 str. 1. Principala activitate a organizației este Investiții în valori mobiliare și activități de brokeraj (cod OKVED 64.99.1).
Deoarece organizația este o societate pe acțiuni, lista acționarilor nu se regăsește în Registrul unic de stat al persoanelor juridice. Pentru a obține un extras din registrul acționarilor, trebuie să vă adresați registratorului AO „MRTS”
Capitalul autorizat al AO „ILIADIS” este de 10 mii RUB. Acesta este capitalul minim autorizat pentru organizațiile înființate sub formă de NPJSC.
Organizația nu este supusă unor regimuri speciale de impozitare (funcționează în regim comun).
Raiffeisen susține că a respectat reglementările privind sancțiunile
„Raiffeisen a insistat că face tot ceea ce este rezonabil să facă pentru a închide operațiunile sale din Rusia, dar strategia de ieșire aleasă este plină de capcane. Aceasta intenționează să schimbe efectiv participația sa în operațiunea din Rusia cu o participație de 27,8% în Strabag SE, un grup de construcții cu sediul în Austria, axat pe Europa Centrală și de Est.
Mecanismele exacte ale acestui schimb nu sunt clare, dar se intenționează ca divizia rusă a Raiffeisen să transfere participația ca dividend în natură către societatea-mamă austriacă.
Conform calculelor Raiffeisen, aceasta ar salva aproximativ 1,5 miliarde de euro din operațiunile sale din Rusia, dacă tranzacția se va realiza conform planului. În schimb, dacă ar fi vândută pentru a liniști Trezoreria, ar putea pierde totul.
Problema este că participația Strabag a fost deținută până de curând de magnatul Oleg Deripaska, sancționat atât de SUA, cât și de UE. Deripaska deținea acțiunile prin intermediul unui holding numit Rasperia; în aceeași zi în care Strabag a anunțat intenția de schimb, a anunțat, de asemenea, că Rasperia a fost preluată de un alt holding înregistrat la Moscova, AO Iliadis”, scrie politico