1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

De ce s-au supărat rușii pe Baza „Mihail Kogălniceanu” din Constanța

Rusia este deranjată de mișcarea de forțe de la Baza militară Mihail Kogălniceanu și consideră că activitățile din zonă au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Moscova, a declarat recent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Comentariul vine după ce România a devenit gazda forţelor speciale de elită americane și cu puțin timp înainte ca la baza militară din județul Constanța să fie finalizat portavionul nescufundabil de pe care vor putea opera celebrele avioane de luptă F-35 Lightning II.

Cu o capacitate de 10.000 de militari, după o investiție în valoare de 2,5 miliarde de euro, care include construirea de piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioanele militare, dar și de școli, grădinițe, magazine, hoteluri și chiar un spital, Mihail Kogălniceanu va ajunge cea mai mare bază militară aliată din zona estică a Alianței, iar acest lucru îi irită pe ruși. „Până acum ceva timp aveau probleme cu Deveselu (sistemul de apărare balistică Aegis Ashore din județul Olt – n.red.). Mai nou, au supărări în legătură cu dezvoltarea Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu. Mai ales în acest context încordat, orice întărire a flancului estic, inclusiv a apărării României, îi supără. Pentru Moscova este extrem de supărătoare poziția fermă a NATO după ce în urmă cu ceva timp cerea retragerea Alianței pe aliniamentul vechi de pe vremea Tratatului de la Varșovia, adică inclusiv retragerea din România. Părerea mea este că Moscova este supărată ca principiu pe această chestiune, nu neapărat pe capabilitățile militare care sunt aici”, este de părere contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia.

Proiectarea puterii pe Marea Neagră

Contraamiralul a explicat și care va fi în principiu misiunea Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu atunci când va fi finalizată. „Vor fi realizate prepoziționări importante de sisteme de armament. Acestea sunt în curs deja. Baza va beneficia de o apărare antiaeriană de excepție, stratificată pentru a lovi ținte la distanțe lungi, medii sau scurte. Deci, în principiu, o apărare antiaeriană greu de penetrat. Apoi, foarte important cred eu, după finalizarea construcției noii piste de la Kogălniceanu, una după ultimele standarde, cel mai probabil, aici vor opera F-35 Lightning II sau platforme oarecum similare. Asta înseamnă că NATO își va putea proiecta puterea deasupra Mării Negre fără probleme. Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va fi un soi de portavion nescufundabil ca să spun așa și atunci NATO nu va mai trebui să vină în Marea Neagră cu nave dotate cu sisteme antiaeriene complexe. Vor fi suficiente numai nave de luptă cu capabilități antinavă și antisubmarin. Repet, e foarte important, vorbim de proiectarea puterii deasupra Mării Negre, nu mai trebuie o prezență navală masivă”, a subliniat contraamiralul Constantin Ciorobea.

Ucraina rămâne miza

La rândul lui, comandorul în rezervă Sandu Valentin Mateiu, analist politico-militar, expert pe spațiul fost sovietic și fost atașat militar al României la Chișinău, a explicat de ce Rusia e atât de deranjată de prezența americană din România. „Îi deranjează foarte mult extinderea infrastructurii militare. De ce? Pentru că acest lucru înseamnă o prezență rapidă și într-un număr cât mai mare a trupelor NATO în Europa de Est. Baza de la Mihail Kogălniceanu firește că deranjează. După extinderea acestei baze și dislocarea Grupului de Luptă al NATO condus de Franța pe teritoriul României, după prezența tot mai mare a partenerului strategic american, elemente din Divizia 82 Aeropurtată sunt la Kogălniceanu și nu mai vorbim de aviația militară americană, după toate acestea Rusia nu mai poate amenința estul Europei și în general europenii se pot concentra pentru a ajuta Ucraina. Miza rămâne Ucraina”, a punctat expertul.

Celebra Divizie 82 Airborne

Amintim că din decembrie 2023, Divizia 82 Aeropurtată a preluat comanda operațiunilor armatei SUA pe flancul de sud-est al NATO, unde parașutiștii colaborează cu alte forțe de rotație trimise pentru a descuraja o potențială agresiune rusă în regiunea Mării Negre. La Kogălniceanu, americanii au dislocat unele elemente ale Diviziei 82 Aeropurtată. Această divizie a luptat în Europa și în cel de-Al Doilea Război Mondial, arată defenseromania.ro. Mai exact, parașutiștii americani au luptat în Africa, în debarcarea din Normandia, în Belgia, Olanda și chiar în interiorul Germaniei, ajungând până la Berlin. În cel de-Al Doilea Război Mondial, Divizia 82 a avut peste 1.600 de morți, 6.560 de răniți și 279 de dispăruți în misiune. După războiul mondial, Divizia 82 Aeropurtată a mai luptat în Vietnam, Grenada, Panama, în războaiele din Golf și în Afganistan.

Parașutiștii din cadrul Diviziei 82 Airborne, circa 4.000 de militari, au înlocuit, din 15 decembrie 2023, Divizia a 10-a de Munte, care în ultimele nouă luni a supravegheat mișcările de trupe care se întind din România până în Bulgaria, Ungaria și Slovacia. În sistemul rotațional a mai fost dislocată în România și o altă divizie aeropurtată celebră – 101. La Kogălniceanu, militarii americani au tancuri M1 Abrams, blindate Bradley, alte vehicule tactice, elicoptere de atac și de transport.

Rusia monitorizează România

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Moscova, a comunicat recent Ministerul rus de Externe pentru agenția de presă rusă. Ministerul condus de Serghei Lavrov dă exemplu modernizarea Bazei Mihail Kogălniceanu și spune că va „monitoriza acțiunile României”. Rușii spun că întărirea potențialului militar al NATO în România, Polonia și statele baltice „este provocatoare, exacerbează tensiunea militară de-a lungul perimetrului granițelor ruse și creează amenințări la adresa securității țării” „Toate acestea au ca scop pregătirea aliaților blocului pentru o potențială ciocnire cu țara noastră”, susține Ministerul de Externe rus.

Militarii au tot ce le trebuie

Conform planurilor MApN, la Kogălniceanu se realizează o pistă nouă, exclusiv militară. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 47 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Deloc de neglijat, vor exista zone speciale pentru primirea și echiparea rezerviștilor. Apoi, după modelul occidental, Baza 57 va avea un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital. În fine, mai trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri.

Related posts

Uniunea Europeană vrea să impună statelor membre de unde să-și cumpere armament. Cine e favorizat

econtext

Andreea Bălan și Andreea Antonescu, penalizare drastică la America Express! De ce au fost penalizate fetele de la Andre

Cazaban Emilia

13 unități de învățământ din Sectorul 6 al Capitalei, se află în proces de reabilitare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More