Administrația Trump a fost luată prin surprindere de o decizie a Curții Supreme din Washington care a hotărât că trebuie să reia plățile de aproape două miliarde de dolari din ajutoarele internaționale suspendate.
Administraţia Trump nu poate bloca finanțarea organizațiilor
Mai exact, Curtea Supremă a Statelor Unite, în ciuda majorității de judecători conservatori, a decis miercuri să nu permită administrației președintelui Donald Trump să suspende plățile către organizațiile de ajutor internațional pentru activitățile pe care acestea le-au desfășurat în numele guvernului american.
Această decizie intervine în contextul în care președintele republican încearcă să încheie programele umanitare americane la nivel global. Într-un eșec pentru administrația Trump, instanța a decis, cu un vot strâns de 5 la 4, să mențină ordinul judecătorului Amir Ali din Washington.
Acesta a cerut administrației să deblocheze rapid finanțarea pentru contractorii și beneficiarii de subvenții de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și de la Departamentul de Stat, pentru activitățile desfășurate anterior.
Plățile pentru ONG-uri se reiau
Ordinul emis de Amir Ali, parte a unei mișcări legale care contestă politica lui Trump, a stabilit inițial un termen pentru administrație până pe 26 februarie pentru efectuarea plăților. Acestea sunt estimate la aproape două miliarde de dolari și ar putea dura săptămâni pentru a fi achitate complet.
Președintele Donald Trump, care promovează ceea ce el numește „America pe primul loc”, a dispus o suspendare de 90 de zile a tuturor ajutoarelor externe în prima sa zi de revenire în funcție, pe 20 ianuarie.
Această decizie, împreună cu ordinele de oprire a activităților care au urmat și care au afectat operațiunile USAID la nivel global, a pus în pericol livrarea de alimente și ajutoare medicale, generând haos în eforturile internaționale de asistență umanitară esențială.
Administraţia Trump, acuzată de organizaţiile umanitare
Organizațiile umanitare l-au acuzat pe Donald Trump în instanță că a depășit limitele autorității sale conform legislației federale și Constituției SUA, prin desființarea efectivă a unei agenții federale independente și prin anularea cheltuielilor aprobate de Congres.
Printre reclamanții din acest proces se numără Coaliția pentru apărarea vaccinurilor împotriva SIDA, Journalism Development Network, compania de dezvoltare internațională DAI Global și organizația de asistență pentru refugiați HIAS.
Trump și consilierul său, Elon Musk, au implementat măsuri radicale. Printre diversele acțiuni întreprinse, au desființat anumite agenții, au disponibilizat mii de angajați, au demis sau au realocat sute de funcționari și au înlăturat conducătorii unor agenții independente, scrie yahoo.com/news.