Romania seaca! Nu, nu este o constructie metaforica, ci un adevar brut si, din nefericire, extrem de trist. An de an, Romania pierde din resursele de apa.
An de an, scade suprafata acoperita cu apa a Romaniei. Multe ape seaca ca urmare a fenomenelor naturale, dar alte dispar din cauza omului.
Sunt arhicunoscute reportajele despre rauri care au fost secate sau deturnate din diverse ratiuni economice, mai mult sau mai putin justificate. Din pacate, disparitia apelor are un efect sinistru: se distruge calitatea solului si, implicit, scad productiile agricole.
Paradoxal, faptul ca obtinem mai mult pamant are un efect antagonic. Obtinem mai mult teren, dar il lipsim de resursa vitala: apa!
De trei ori cat Bucurestiul
Da, e un adevar trist. Apele Romaniei dispar. An de an, sute, mii de hectare acoperite de apa, fie ca sunt izvoare, parauri, lacuri, etc., se evapora de pe harta Romaniei.
Econtext va prezinta situatia apelor din fiecare judet al Romaniei. Cum a evoluat suprafata acoperita de apa in ultimii douazeci de ani (1990 – 2010) in toate judetele din tara.
Pe ansamblu, in aceasta perioada „s-au evaporat” aproape 70.000 de hectare acoperite de apa. De trei mai mult decat suprafata Bucurestiului! In procente, scaderea a fost de circa 8%! Da, 8% din suprafata acoperita de apa s-a ‚pierdut’ in acesti ani. In acest ritm, in mai putin de o suta de ani se vor ‘topi’ jumatate din apele Romaniei.
Natura Romaniei
Nu este prima data cand Econtext trage un semnal de alama asupra mediului natural al Romaniei. Anul trecut am aratat, la fel, cum dispar mii de hectare de teren din rezervatiile naturale. Iata aceasta analiza, dar si altele:
Unde este apa?
Din cele 42 de judete (41 judete + Bucuresti), suparafata acoperita cu apa s-a redus in 30 de judete si a crescut in 12. Cresterea a avut loc preponderent in vestul tarii.
Dar iata harta apei, cu judetele in care suprafata apei a crescut, respectiv, a scazut:
Topul judetelor dupa resursele de apa
Cea mai mare pierdere a resurselor de apa a avut loc in Tulcea.
Aproape 25.000 de hectare acoperite cu apa au fost rase: in 1990, Tulcea avea 366.458 de hectare acoperite de apa, iar in 2010, numarul acestora se redusese la 342.132. O pierdere de 24.326 hectare de balti, lacuri, izvoare, etc.
Urmeaza Braila (peste 7 mii de hectare), Satu Mare, Constanta.
Dar iata clasamentul judetelor dupa cum s-a marit/a scazut suprafata acoperita de apa (datele pentru Ilfov provin din 1992, iar cele din Bucuresti din 1998):
http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/alarma-romania-ramane-fara-apa-70000-de-hectare-de-apa-au-disparut-in-ultimii-ani-vezi-ce-judete-se-transforma-in-deserturi.html