2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Alertă la mare! O bacterie ucigașă a fost descoperită în apă. Care sunt simptomele și cum se transmite

O bacterie ucigașă care se răspândește prin expunerea la apă sărată face ravagii pe o plajă din Connecticut, SUA. Departamentul de Sănătate Publică a anunțat că o persoană a murit și alte două s-au îmbolnăvit grav după ce au intrat în contact cu bacteria extrem de periculoasă.

Alertă la mare! O bacterie ucigașă a fost descoperită în apă. Autoritățile americane spun că bacteria, cunoscută sub denumirea Vibrio vulnificus, poate duce la infecții grave, iar cele mai expuse riscurilor sunt persoanele de peste 60 de ani, care necesită terapie intensivă și tratament cu antibiotice.

Alertă la mare! O bacterie ucigașă a fost descoperită în apă

Potrivit experților, bacteriile Vibrio, cum este și cea Vibrio vulnificus, sunt bacterii marine care se găsesc în mod natural în mediile cu apă sărată, cum ar fi apele de coastă și estuare – dar pot fi mortale dacă intră în fluxul sanguin.

„Identificarea acestor cazuri grave, inclusiv a unui deces, din cauza V. vulnificus este îngrijorătoare”, a declarat comisarul pentru sănătate publică, Manisha Juthani.

Principala sursă de expunere la Vibrio vulnificus este consumul de crustacee contaminate sau prin înot în apă sărată, având răni deschise.

Anul acesta, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA a raportat aproximativ 80.000 de cazuri de infecție și 100 de decese.

Principalele simptome ale infecției cu această bacterie ucigașă sunt crampe stomacale, febră, vărsături, tensiune arterială scăzută și leziuni ale pielii odată ce bacteria intră în sânge.

Chiar dacă Vibrio vulnificus poate fi tratat cu antibiotice, în cazuri extreme, medicii pot fi nevoiți să recurgă la amputare pentru a preveni răspândirea infecției în organism.

Rapoartele medicale ale celor trei victime indică faptul că unul dintre pacienți a consumat stridii crude, iar ceilalți doi au înotat în Long Island Sound, având răni deschise pe piele. Deși autoritățile din Connecticut spun că rar apar astfel de cazuri, în 2020 au fost raportate cinci persoane infectate cu această bacterie care poate deveni letală.

Reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor spun că oricine poate contracta o infecție cu Vibrio vulnificus, dar cei cu HIV, boli hepatice, cancer sau persoanele în vârstă sunt expuși unui risc mai mare. Bacteriile sunt mai răspândite în timpul verii, în special în crustaceele crude.

Related posts

Lucrările de reabilitare la Piața Valea Ialomiței au intrat pe ultima sută de metri

econtext

Cine e fiica Elenei Lasconi. Susținătoare a drepturilor LGBTQ+ și anticapitalistă, Oana spune că a ajuns la Paris „pe propriile puteri”

econtext

Azi începe Postul Paștelui, cel mai aspru din an: Ce e interzis să faci în cele 40 de zile? Tradiții

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More