1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Am ajuns la 1.000 de zile de criza! Benzina s-a scumpit cu 30%, creditele au scazut de 10 ori, pretul aurului s-a dublat

Criza din Romania a implinit o varsta apreciabila! Daca luam luna octombrie a anului 2008 ca punct de plecare al crizei, atunci criza a implinit 1.000 de zile de existenta la finele lunii trecute. Iar Econtext a realizat un bilant al acestor zile.

Mai mult, in unele cazuri, Econtext a comparat cele 1.000 de zile ale crizei cu o perioada similara de dinaintea crizei, cu cele 1.000 de zile anterioare crizei. Astfel, avem doua perioade: octombrie 2008 – iunie 2011, respectiv, ianuarie 2006 – septembrie 2008!

Si am comparat urmatorii indicatori: numarul somerilor, evolutia cursului de schimb, valoarea investitiilor straine, salariul mediu net, valoarea creditelor acordate populatiei si companiilor, numarul de masini noi comercializate in aceste perioade, pretul benzinei, respectiv, cotatia petrolului la nivel international.

Iar concluziile sunt dramatice: nivelul creditelor acordate firmelor si populatiei a scazut de 10 ori, vanzarile de masini noi s-au diminuat de 2,5 ori, investitiile straine directe s-au redus de 2,5 ori, valutele straine s-au apreciat in corpore fata de leu.

Somerii, in crestere

La finele lunii septembrie a anului 2008, rata somajului era de 4%, iar numarul somerilor era de 352.912, dupa datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

La sfarsitul lunii mai 2011 erau 453.067 de someri inregistrati, iar rata somajului a fost de 4,97%. In ritmul din ultimele luni este posibil sa ne asteptam la o scadere a somajului de circa 30-40.000 si in iunie.

Pe ansamblu, diferenta dintre rata somerilor inregistrati la inceputul crizei si cea de la finalul celor 1.000 de ani este destul de mica, sub 1 punct procentual. Totusi, acest indicator ne poate induce in eroare.

Criza a lasat mult mai multi oameni fara loc de munca, dar putini mai beneficiaza de somaj sau sunt inscrisi in registrele Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Motivul este stiut: multi angajati nu era in registrele ANOFM pentru ca lucrau la negru.

Salariul mediu net

La inceputul lunii octombrie din 2008, salariul mediu s-a cifrat la 1.296 lei. Totusi, in aprilie 2011, ultima luna pentru care exista date disponibile, salariul mediu se situa la 1.498 lei. Intrucat salariul mediu net nu a variat foart mult in ultimele luni, putem presupune ca, la finele lunii trecute, a inregistrat o valoare apropiata de cea din aprilie.

Chiar si asa, ramane un semn de intrebare: cum de-a crescut salariul in timpul crizei? Raspunsul este acesta: salariul mediu nu a crescut.

Dimpotriva, a scazut numarul angajatilor care aveau lefuri mici si care trageau acest indicator in jos. De exemplu, daca intr-o fabrica avem 200 de muncitori, iar jumatate din acestia au un salariu de 3.000 de lei, iar ceilalti au un salariu de 1.000 de lei, atunci salariul mediu din acea uzina este de 2.000 de lei.

Totusi, daca vor fi concediati cei 100 de muncitori care au salariu de 1.000 de lei, atunci raman doar cei care au retributia de 3.000 de lei. Implicit, valoarea salariului mediu a urcat. Asa s-a intamplat si in economia romaneasca, au fost concediati multi angajati mai slab pregatiti si care aveau salariu mic.

Cursul de schimb: francul s-a scumpit cu aproape 50%

Leul s-a depreciat in aceasta perioada fata de toate valutele importante. Cea mai mare depreciere a avut loc in raport cu francul elvetian. Francul a crescut cu 48,5% in comparatie cu leul, din prima zi a crizei si pana in ziua 1.000. Din nefericire, aceasta ‘performanta’ are impact asupra ratelor pentru cei care au contractat credite in aceasta valuta.

Dar nu doar ei au fost atinsi la buzunar. SI cei care au credite in euro au resimtit pe pielea lor, intrucat leul a pierdut teren si fata de aceasta valuta. Euro s-a apreciat cu 13,3% fata de leu in intervalul analizat. La fel, yenul a crescut cu aproae 48%, iar dolarul s-a intarit cu 12,7%.

De asemenea, pentru cei care au aur, o veste buna sau rea, depinde de pozitia in care sunteti: vanzator sau cumparator. In fine, pretul aurului aproape ca s-a dublat: de la 74,92 de lei la 1 octombrie 2008 pana la 141,72 in ultima zi a lunii iunie.

Investitiile straine, scadere abrupta

O alta zona zguduita bine de criza a fost cea a investitiilor straine. In cele 1.000 de zile ale crizei, strainii au investit in Romania circa 9,26 miliarde de euro. Datele prezentate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se opresc la luna aprilie 2011, dar estimam o suma medie de 100 de milioane de euro pentru lunile mai si iunie.

Pentru a vedea exact unde ne situam cu aceste investitii, am comparat si aici cele 1.000 de zile de criza cu perioada similara, de 1.000 de zile, dar anterioara crizei. Si intrebarea este: cati bani au adus investitorii straini in Romania in acest interval premergator crizei? Multi! Mai exact, 23,3 miliarde de euro. Ceea ce inseamna de 2,5 ori mai mult. Sau, invers, au adus de 2,5 ori mai putin in timpul crizei.

Scadere puternica a imprumuturilor: de zece ori!

Am ajuns la un domeniu extrem de sensibil: nivelul creditarii! Datele de pe luna iunie 2011 lipsesc, dar la finalul lunii mai, creditul neguvernametal (contractat de catre populatie si companii) se ridica la 207,67 miliarde de lei. Cu exceptia lunii mai, tendinta creditului neguvernamental a fost de scadere, astfel incat vom considera o valoare apropiata si la finele lunii iunie. La finalul lunii septembrie a anului 2008, creditarea catre populatie si firme totaliza 194,17 miliarde de lei.

Ceea ce inseamna ca in aceasta perioada a crizei, s-au acordat imprumuturi de doar 13,5 miliarde de lei. In schimb, in cele 1.000 de zile dinaintea crizei, valoarea creditului neguvernamental s-a ridicat la 133,5 miliarde de lei.

Concluzia e dramatica: volumul creditelor acordate in cele 1.000 de zile de criza a scazut de zece ori fata de perioada anterioara.

Masini

La masini, situatia e asemanatoare cu cea a investitiilor straine. Astfel, in perioada crizei s-au vandut de 2,5 ori mai putine masini noi, fata de intervalul corespunzator dinaintea crizei.

Mai exact, intre octombrie 2008 si iunie 2011 s-au comercializat circa 325.000 de masini. In schimb, intre 1 ianuarie 2006 si finele lunii septembrie 2008, s-au vandut 794.903 de masini noi, dupa datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

De unde rezulta ca vanzarile de masini noi au scazut de 2,5 ori in criza. De asemenea, litrul de benzina costa 4,06 lei la inceputul crizei, fata de 5,3 lei in acest moment (Este vorba despre benzina 95). Astfel, in aceasta perioada, benzina s-a scumpit cu 30%.

In acelasi timp, petrolul se vindea la inceputul crizei cu aproximativ 80 de dolari pe baril. Mai mult, in luna octombrie 2008 s-a ieftinit pana in jurul valorii de 65 de dolari pe baril. In acest moment, barilul de petrol costa 94 de dolari. Cu 17,5% mai mult decat la debutul fulminant al crizei.

https://econtext.ro/economie/macro/am-ajuns-la-1000-de-zile-de-criza-benzina-s-a-scumpit-cu-30-creditele-au-scazut-de-10-ori-pretul-aurului-s-a-dublat.html

Related posts

Iron Dome, în curând operațional și în Ucraina

econtext

Putin pregătește o nouă anexare, în timp ce își îndreaptă privirea către Chișinău. „Este dispus să suporte pierderi mari”

econtext

Serghei Lavrov amenință Republica Moldova cu războiul. Reacția Chișinăului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More