Stăpânii de câini și pisici s-ar putea confrunta cu vești foarte proaste. Este vorba despre o lege destul de incertă, care presupune că cine vrea să dețină un animal de companie, trebuie să ceară, mai întâi, voie vecinilor.
Așadar, stăpânii de câini și pisici pot avea parte de probleme legale, potrivit acestei legi incerte. Este vorba despre o decizie de ultimă oră a Curții de Apel Timișoara.
Aceasta susține că toți proprietarii de animale de companie care locuiesc la bloc ar trebui să ceară voie vecinilor înainte de a aduce un patruped în propria lor locuință.
Stăpânii de câini și pisici s-ar putea confrunta cu o situație stupefiantă
Curtea de Apel Timișoara a emis în 2021 o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie care locuiesc la blocuri trebuie să obțină acordul vecinilor pentru a deține în locuința proprie un câine sau o pisică.
Aparent, această decizie a fost luată în urma unui caz din oraș în care o femeie a contestat în instanță o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, potrivit căreia vecinii trebuie întrebați dacă sunt de acord cu deținerea unui animal de companie.
Proprietarii de animale trebuie să respecte mai multe reguli
Amintim că proprietarii de animale trebuie să respecte mai multe reguli. De exemplu, este interzis ca în tren să fie transportate animale de companie.
Unele mamifere fac excepție, însă pot fi transportate doar în vagoanele de la clasa a doua și doar dacă niciun călător nu are nimic de obiectat.
Potrivit unui comunicat al CFR Călători, pot fi transportate cu trenul următoarele animale de companie:
– câinii de talie mică;
– pisicile și animalele mici, ținute în brațe;
– păsări mici în colivii.
În cazul în care ceilalți călători obiectează, personalul de tren va îndruma proprietarul în alte compartimente sau la capătul culoarului. În cazuri deosebite și bine justificate, personalul de tren poate interzice călătoria cu aceste animale
„Dacă ceilalți călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al animalului de companie (câine, pisică) împreună cu acesta, în alte compartimente sau la capătul culoarului. În cazuri deosebite și bine justificate, personalul de tren poate interzice călătoria cu aceste animale.
Călătorul, proprietar al animalului de companie, este obligat să menţină curăţenia pe toată durata călătoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementărilor legale în vigoare”, a transmis compania feroviară CFR Călători într-un comunicat.