2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Arma mortală aflată la dispoziția UE. Cum ar putea fi lovit Putin acolo unde îl doare

Vladimir Putin ar putea primi o lovitură grea, „acolo unde îl doare” dacă liderii europeni s-ar pune de acord. Activistul politic Bill Browder, urmărit de Kremlin de mai mulți ani, propune confiscarea celor aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse.

Vladimir Putin ar putea primi o lovitură mortală de la Bruxelles, dacă liderii europeni s-ar pune de acord. Activistul civic Bill Bowder susține că cea mai dureroasă lovitură aplicată dictatorului rus ar fi confiscarea banilor.

Vladimir Putin poate primi o lovitură dură

Bill Browder este de părere că dictatorul rus poate fi oprit într-un singur mod. Este nevoie, pentru aceasta, ca Uniunea Europeană să decidă confiscarea sumei de 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse. Fondurile astfel obținute ar urma să fie dirijate spre Ucraina, conform activistului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Browder insistă că este vital ca fondurile să ajungă, în Ucraina, înainte de finalul anului. Aceasta din cauza pericolului realegerii lui Donald Trump, ca președinte al SUA. Dacă acesta ar fi reales, este de părere activistul, „totul ar fi pierdut pentru Ucraina”. Se știe că Donald Trump este un admirator al lui Vladimir Putin și un adversar al Uniunii Europene și al NATO.

„Există o armă împotriva lui Putin, iar ea se află la Bruxelles”, a declarat Bill Browder pentru cotidianul economic flamand De Tijd (Timpul).

Activistul politic Bill Browder se ascunde de mai mulți ani de răzbunarea lui Putin. El este urmărit de Kremlin ca presupus criminal fugar în Occident. Activistul apărător al drepturilor omului, este vizat încă de la deportarea sa din Rusia, în anul 2005. El a condus campania globală pentru impunerea unor sancțiuni Rusiei și a promovat „legislația Magnitsky”, numită după avocatul Serghei Magnitsky, mort într-o închisoare rusească.

Uniunea Europeana

Putin

Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Ideea este susținută din Marea Britanie

O idee similară cu cea a lui Browder a fost propusă și de fostul ministru de externe al Regatului Unit, conservatorul William Hague. Politicianul britanic a publicat un editorial, în acest sens, în Times.

„Am depășit punctul în care acele bunuri vor fi vreodată returnate”, a afirmat William Hague

Actualul ministru britanic de externe David Cameron a ridicat, de asemenea, posibilitatea unor noi sancțiuni impuse regimului Vladimir Putin.

Bill Browder

Putin

Bill Browder Sursa foto: Wikipedia

Vladimir Putin găsește sprijin în Occident

Cea mai mare parte a activelor Rusiei sunt deținute de Euroclear, depozitarul central european de valori mobiliare. Instituția are sediul la Bruxelles. Iar șeful său a avertizat, recent, asupra unei astfel de măsuri. Confiscarea banilor rusești nu este agreată nici de Franța, Germania și Belgia. Cele trei state se opun confiscării activelor rusești, gestionate de regimul lui Vladimir Putin. În schimb sunt de acord că ar putea folosi profiturile acestora.

Euroclear este cel mai mare sistem de reglementare și administrare a titlurilor de valoare din lume, inclusiv din Rusia. Acesta este folosit pentru tranzacții interne și internaționale cu obligațiuni și acțiuni. Directorul instituției, Lieve Mostrey, a declarat, pentru Financial Times, că blocarea fondurilor lui Vladimir Putin ar echivala cu o confiscare indirectă a activelor suverane.

Iar acest lucru ar declanșa urmări legale și ar putea submina încrederea piețelor în moneda europeană, euro. În opinia sa, regulamentele internaționale trebuie respectate chiar și în cazul dictatorilor precum Vladimir Putin și a regimurilor care își asasinează cetățenii.

Related posts

Se întâmplă la ATM-urile din România! Anunț pentru cei care retrag cash de la bancomat

econtext

Prognoza meteo pentru luna iunie. Vremea se schimbă în prima lună a verii

econtext

Astăzi, 15 iunie 2023, de la ora 18.00, bucureștenii din Sectorul 2 sunt așteptați la o discuție cu Radu Mihaiu despre problemele sectorului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More