1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Armele americane care ar putea ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, potrivit comandantului forțelor armate ale SUA în Europa

Generalul Chris Cavoli, comandantul suprem al forțelor armate americane din Europa, a întocmit o listă de arme deținute de Statele Unite care ar putea ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care nu au fost încă furnizate de administrația Biden, relatează CNN.

Într-o anexă atașată la un raport clasificat referitor la strategia administrației Biden pentru a ajuta Ucraina, care a fost transmisă Congresului la începutul lunii trecute, Cavoli a întocmit o listă de capabilități americane ce ar putea ajuta armata ucraineană să lupte mai eficient, potrivit unor persoane informate.

Pe această listă se află rachetele JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), un tip de rachetă de croazieră lansată aerian, precum și sistemul de comunicații Link 16 – o rețea de partajare a datelor folosită de SUA și NATO menită să permită o comunicare fluidă între sistemele de luptă și care ar fi îndeosebi utilă în ceea ce privește comanda și controlul apărării aeriene și antirachetă. Ucraina a insistat pe lângă SUA să-i furnizeze ambele sisteme, a spus o altă sursă familiarizată cu solicitările Kievului privind armele.

În acest sens, o sursă a spus că îngrijorarea SUA privind faptul că tehnologia sa sensibilă ar putea ajunge în mâinile este probabil un motiv pentru care Ucraina nu a primit sistemul Link 16. Cât despre rachetele lansate din aer JASSM, acestea ar fi utile ucrainenilor în măsura în care dacă ating un anumit nivel de superioritate aeriană, a adăugat sursa.

Ucraina încearcă să convingă SUA să ridice restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune

La aproape trei ani de la izbucnirea războiului, ucrainenii continuă să pledeze pe lângă SUA să-i furnizeze armament mai avansat și să ridice restricțiile privind utilizarea sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune.

În cadrul vizitei în SUA, luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o listă detaliată a țintelor pe teritoriul Rusiei ce ar putea fi lovite cu rachetele de fabricație ATACMS, potrivit unor surse familiare cu întrevederea dintre ei.

Lista este o componentă cheie a „planului de victorie” al lui Zelenski pentru câștigarea războiului. Biden nu a respins în totalitate cererea, au spus sursele, însă nu și-a luat niciun angajament.

Oficialii americani spun că SUA oferă Ucrainei tot ceea ce armata americană evaluează că are nevoie Kievul în acest moment a lupta. Oficialii susțin, de asemenea, că oferta limitată a SUA de sisteme ATACMS cu rază lungă de acțiune ar fi mai degrabă de folos împotriva țintelor din Crimeea.

Ucrainenii au lansat deja atacuri de succes în adâncimea Rusiei cu ajutorul propriilor drone cu rază lungă de acțiune, care au deteriorat baza industrială de apărare a Rusiei, notează oficialii americani.

Oficialii americani au mai spus că Rusia și-a mutat, oricum, unele dintre cele mai valoroase ținte ale sale în afara razei de acțiune a ATACMS. Ucrainenii au susținut, totuși, că există nenumărate alte obiective rusești ce pot vizate, între care baze militare și facilități de producție și logistică, care ar constitui ținte strategice.

Pe de altă parte, criticii argumentează că planul administrației pentru victoria în Ucraina rămâne neclar. Potrivit unei surse care a citit raportul, strategia secretă transmisă Congresului definea victoria doar în termeni vagi de suveranitate și autodeterminare ucraineană. Într-o altă anexă clasificată, a sugerat criterii prin care ar putea evaluat succesul, precum teritorii revendicate, dar nu și puncte de referință.

Related posts

Germania cere reducerea sprijinului armat pentru Ucraina. Îngrijorare că Putin va câștiga războiul

econtext

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg l-a descris vineri pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, drept opţiunea”. Pe cine crede cel mai periculos

econtext

Romania, in pragul dezastrului economic? Iata unde ne-ar putea duce actiunile recente ale Guvernului: leu tot mai depreciat, dobanzi mai scumpe, salarii mai mici. Vezi TOP ZECE EFECTE NEGATIVE

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More