7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Avertismentul premierului polonez: „Ne aflăm în era antebelică. În partea mea de Europă, războiul nu mai este o abstracție“

Prim-ministrul Polonez a spus că Europa se află „într-o epocă de dinainte de război”, deoarece bombardamentele barbare ale lui Vladimir Putin asupra Ucrainei s-au apropiat în mod alarmant de granițele țării sale vineri, 29 martie.

Avertismentul premierului polonez. Rusia a lansat aproximativ 99 de rachete și drone kamikaze asupra centralelor electrice din regiunile centrale din Ucraina, țintind în mod deliberat infrastructura civilă.

Oamenii au rămas fără electricitate în cel mai recent baraj asupra infrastructurii electrice deja deteriorate a țării.

Centrale electrice au fost lovite în Stri, regiunea Liov și Burștin, regiunea Ivano-Frankivsk, ambele în direcția Poloniei, stat membru NATO.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat într- un interviu acordat rețelei de ziare LENA că „nu am mai avut o astfel de situație din 1945.

„Știu că sună devastator, mai ales pentru oamenii din generația mai tânără, dar trebuie să ne obișnuim mental cu o nouă eră. Suntem într-o epocă de dinainte de război. Nu exagerez“.

NATO a fost nevoită să-și ridice avioanele de luptă în Polonia pe fondul loviturilor de la primele ore ale zilei de vineri.

Departe de Polonia , fragmente de dronă au fost descoperite la o fermă din România, membră NATO, în apropiere de granița cu Ucraina.

Ministerul român al Apărării a declarat că ferma este situată în apropierea fluviului Dunărea, care desparte cele două țări la marginea de sud-vest a Ucrainei.

De asemenea, declarația vine după ce autoritățile din Moldova au declarat că trei explozii au fost auzite în apropierea graniței cu Ucraina în noaptea de vineri.

Exploziile par să fi avut loc în regiunea Novodnestrovsk a Ucrainei, chiar la nord de granița cu Republica Moldova.

Agenția de Frontieră a Republicii Moldova a confirmat că este posibil ca rachetele rusești să fi trecut în spațiul său aerian peste noapte, adăugând că nu are suficiente sisteme de detectare.

Deși Moldova nu este membru NATO, ea cooperează cu alianța și contribuie la misiunile de menținere a păcii.

Tusk: în partea mea de Europă, războiul nu mai este o abstracție

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat presei europene. „Este real şi a început deja acum mai bine de doi ani”, a spus premierul polonez.

„Trăim în cel mai critic moment de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Următorii doi ani vor decide totul”, a spus Tusk în interviul acordat unui număr de cinci mari ziare europene, inclusiv ziarul polonez Gazeta Wyborcza, interviu care a fost publicat vineri.

„Ceea ce este cel mai îngrijorător în prezent este faptul că literalmente orice scenariu este posibil”, a avertizat Tusk.

„Înţeleg că va suna devastator, în special pentru generaţia tânără, dar trebuie să ne pregătim mental pentru sosirea unei noi ere. Era de dinainte de război. Nu exagerez”, a insistat el.

„Principala noastră sarcină ar trebui să fie protejarea Ucrainei de invazia rusă şi menţinerea Ucrainei ca stat independent şi integru (…) astăzi situaţia ei (a Ucrainei) este mult mai dificilă decât acum un an, dar şi mult mai bună decât la începutul războiului”, a arătat premierul polonez.

Tusk este al doilea politician de rang înalt dintr-un stat membru NATO care sugerează că alianța se confruntă cu „o lume de dinainte de război”, așa cum a spus și secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, într-un discurs din ianuarie. Apelul său urgent adaugă o voce de centru-stânga după liderii statelor baltice care își simt acut vulnerabilitatea față de Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin neagă orice intenție de a „lupta NATO” în cazul în care războiul din Ucraina se încheie cu o victorie a Rusiei.

Acele declarații nu sunt liniștitoare pentru liderii Europei Centrale și de Est, având în vedere că Putin și alți oficiali ruși au mințit cu privire la intenția lor de a ataca Ucraina chiar și în săptămânile dinaintea invaziei pe scară largă. Și oficialii baltici, în special, sunt conștienți că Putin le consideră țările ca parte a imperiului istoric rus. Justificarea războiului din Ucraina, așa cum a subliniat Putin în iunie 2022, „se aplică și Narvei”, un oraș din Estonia în care țarul Petru cel Mare a câștigat o bătălie majoră în 1704.

„Atunci întrebarea este dacă NATO ar putea fi contestat? … suntem mai avansați din punct de vedere tehnologic, suntem mai bine pregătiți, suntem mai bine antrenați și toate celelalte lucruri”, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis la Institutul Hudson. „Dar Rusia duce un război real chiar acum, construind această armată și așteptându-se ca noi să fim, din punct de vedere politic, nepregătiți – nu militar [nepregătiți], ci politic”.

Și Tusk a subliniat că liderii europeni trebuie să adopte o atitudine mai dură.

„La ultimul Consiliu European, am avut o discuție interesantă cu premierul spaniol Pedro Sánchez”, a declarat Tusk. „El ne-a cerut să nu mai folosim cuvântul „război” în declarații. El a argumentat că oamenii nu vor să fie amenințați în acest fel, că în Spania sună abstract. I-am răspuns că, în partea mea de Europă, războiul nu mai este o abstracție – și că datoria noastră nu este să discutăm, ci să acționăm și să ne pregătim să ne apărăm.”

Liderul polonez și-a lansat avertismentul, susținând în același timp că aliații europeni trebuie să recunoască nevoia urgentă de creștere majoră a cheltuielilor pentru apărare, în nume propriu și în sprijinul direct al Ucrainei.

„Nu există niciun motiv pentru europeni să nu respecte principiul fundamental [al NATO] și să cheltuiască minim 2% din PIB pentru apărare”, a spus Tusk. „Trebuie să cheltuim cât putem pentru a cumpăra echipamente și muniție pentru Ucraina, deoarece trăim cel mai critic moment de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Următorii doi ani vor decide totul.”

Comentariile îl fac pe Tusk un participant deschis la o dezbatere transatlantică despre cum să gestioneze riscul în ceea ce privește Rusia.

Tusk a oferit o evaluare a ramificațiilor eșecului.

„Dacă nu putem sprijini Ucraina cu suficiente echipamente și muniție, dacă Ucraina pierde, nimeni din Europa nu se va putea simți în siguranță”, a spus el.

Europa trebuie să chetuiască mai mult pentru apărare

Tusk s-a folosit de primul său interviu acordat presei străine de la revenirea sa în funcţie ca prim-ministru polonez, la sfârşitul anului trecut, pentru a lansa un apel direct către liderii europeni să facă mai mult pentru a-şi consolida apărarea.

„Avem nevoie de o alianţă puternică cu SUA şi, în acelaşi timp, trebuie să fim independenţi şi autosuficienţi în ceea ce priveşte apărarea. Sarcina noastră este să cultivăm legăturile transatlantice, indiferent cine va fi preşedintele SUA”, a punctat fostul preşedinte al Consiliului European, referindu-se la polemica declanşată de declaraţiile fostului preşedinte Donald Trump.

Nu este vorba despre obţinerea de către Europa a unei autonomii militare faţă de SUA sau despre crearea unor „structuri paralele la NATO”, a precizat Tusk. În prezent, Polonia cheltuieşte 4% din PIB pentru apărare, iar fiecare altă ţară europeană ar trebui să cheltuiască cel puţin 2% din PIB, Uniunea Europeană în ansamblu trebuind să fie pregătită inclusiv mental să lupte pentru securitatea sa.

Related posts

Ponta si Boc au lovit puternic in someri si in absolventii de facultate. VEZI LOVITURA DUBLA a celor doi prim-ministri

Asaftei Bogdan

Gică Hagi e din nou revoltat la adresa jucătorilor ce refuză naționala! „Se discută prea mult despre jucători de care ne rugăm”

Moise Lidia

Care ministri au mai multe case: cei din Guvernul Razvan Ungureanu sau cei din fostul Guvern Emil Boc? Topul celor mai instariti ministri din ultimele guverne

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More