Criza a venit ca o lovitura in moalele capului pentru angajatii din sistemul bugetar al Romaniei. Practic, turbulentele finaciare le-au distrus reveria financiara in care traiau si i-au tarat intr-un haos economic total.
Pana la aparita crizei, cele mai mari cresteri salariale au avut loc in sistemul public, in multe trimestre inregistrandu-se majorari de doua cifre.
In schimb, odata intrata criza in tara noastra, a inceput dezastrul! De la aparitia crizei, cele mai mari scaderi salariale au avut tot in sectorul bugetar. De la extaz la agonie!
Sistemul public
Econtext va arata cum au evoluat salariile in sectorul bugetar inainte de criza si dupa, de la instalarea crizei si pana in prezent.
Mai precis, avem doua perioade: din primul trimestru al anului 2006 si pana la ultimul trimestru din 2008 (perioada pre-criza) si dupa aceasta perioada, incepand din ultimul trimestru al anului 2008 si pana in prezent (trimestru intai din acest an), care e perioada crizei.
Si vom prezenta evolutia din fecare trimestru al acestei perioade (2006 – 2012). Mai mult, e vorba despre evolutia reala a salariilor, dupa scaderea inflatiei.
Salarii si angajati
Salarizarea din sistemul public, dar si din mediul privat, reprezinta teme predilecte pentru publicatia Econtext. Iata si alte analize despre salarizare si piata muncii din Romania:
Inainte de criza – prezent
Paradoxal, inainte de criza, media salariala din sistemul public era mai ridicata decat la privat. Cu alte cuvinte, bugetarii castigau mai mult decat angajatii din mediu privat. In ianuarie 2006, castigul salarial mediu net pe economie era de 826 lei.
In sectorul bugetar, salariul mediu net era la inceputul anului 2006 de circa 1.100 lei. La privati, salariul mediu era de 900 de lei in unele domenii, dar mult mai scazut in altele.
Si sa vedem cum a evoluat salariul bugetarilor! In primul trimestru din 2006, salariul mediu al bugetarilor a urcat cu 7,77% fata de acelasi trimestru din 2005. Iar aceste cresteri au continuat.
Cel mai mare avans il regasim la finele aceluiasi an, cand salariul bugetarilor urcase cu 34,44% comparativ cu trimestrul similar din 2005.
De cand a inceput criza
In schimb, criza, care a avenit la finele anului 2008, a adus scaderi drastice, a doua jumatate a anului 2010 consemnand cele mai abrupte declinuri ale salariului.
Dar iata evolutia salariului la bugetari: IATA care sunt cele mai drastice scaderi, dar si cele mai mari cresteri – (fiecare trimestru e comparat procentual cu trimestrul similar din anul precedent):
http://www.econtext.ro:80/dosar–2/analiza/bugetarii-intre-extaz-si-agonie-cu-cat-a-crescut-salariul-bugetarilor-inaintea-crizei-si-cu-cat-a-scazut-de-cand-a-inceput-criza-vezi-care-au-fost-cele-mai-dure-scaderi.html