3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Când lovește canicula România? 2024 ar putea doborî un nou record de temperatură stabilit în 1900

Când lovește canicula România? 2024 ar putea doborî un nou record de temperatură stabilit în 1900. De la o lună la alta se înregistrează noi recorduri de temperatură.

De la o lună la alta se înregistrează noi recorduri de temperatură, iar vara se anunță fierbinte și cu fenomene extreme.

De altfel, potrivit prognozei meteo, săptămâna viitoare România va fi lovită de primul val de caniculă, cu peste 35 de grade Celsius. Culturile agricole sunt în pericol din cauza secetei.

Când lovește canicula România? 2024 ar putea doborî un nou record de temperatură stabilit în 1900
2024 ar putea doborî un nou record al celor mai ridicate temperaturi de la primele măsurători din 1900 și până în prezent, spun meteorologii.

Elena Mateescu, director ANM: „Prima jumătate a lunii aprilie, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istorie și iată că debutăm cu o vară mai caldă decât în mod obișnuit. Săptămâna viitoare, cel puțin așa cum arată datele, până în jurul datei de 14 iunie va fi o săptămâna mai caldă, vom depăși pragul unei zile de caniculă, este posibil să consemnăm valori de 36-37 grade.”

Este o vreme a extremelor cu care trebuie să ne obișnuim, spun specialiștii. Cel mai greu este pentru cei din agricultură, care se confruntă acum în unele zone cu secetă. Ploile din ultimele zile, în cantități mari, de 40-50 de litri pe metru pătrat, au fost însă de scurtă durată.

Elena Mateescu, director ANM: „La acest moment vorbim de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară, în special în Moldova, Dobrogea, Muntenia și în cea mai mare parte a Olteniei. Seceta se va intensifica pentru că pragul critic pentru agricultură îl reprezintă pragul pentru arșiță de 32 de grade.”

Culturile de toamnă, din octombrie, s-ar putea muta în lunile de iarnă, in lipsa precipitațiilor, spun specialiștii. De suferit ar putea avea și culturile de primăvară, care s-ar putea devansa, din aceeași cauză.

Oltenia este cel mai bun exemplu al schimbărilor climatice.

Specialiștii spun că dacă fenomenul de desertificare nu va fi oprit, în următorii 80 – 100 de ani toate câmpurile din sudul țării vor fi acoperite de nisip.

Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu:

„Fenomenul schimbărilor climatice este un fenomen care nu mai poate fi ignorat, nu mai poate fi contestat și deșertificarea, tema din acest an de ziua internațională a mediului este o consecință a schimbărilor climatice.”

Alexandru Avram, secretar general în Ministerul Mediului: „În momentul de fata avem o țintă de 26 de mii de hectare care trebuiesc reîmpădurite, iar în acest sens țintim cu predilecție zonele expuse deșertificării din România, în special în sudul țării. În acest moment avem pe PNRR 900 de milioane de euro.”

Banii pot fi accesați de persoane fizice, inclusiv juridice, universitați și ONG-uri. Suma primită pe hectar este de 456 de euro timp de 20 de ani, potrivit știrileprotv.ro.

Related posts

Oana Roman și-a mutat fiica la o școală privată. Motivul pentru care a luat decizia: „Copiii să învețe în containere improvizate”

econtext

Vremea, 10 februarie: Se anunță maxime de 19 grade Celsius și intensificări ale vântului

econtext

O mașină a căzut în Dâmbovița în zona Curţii de Apel Bucureşti. Șoferul a fost transportat la spital

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More