După ce au făcut donații de milioane de dolari și, în unele cazuri, au apărut la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump pentru al doilea său mandat de președinte, directorii miliardari din tehnologie și finanțe își văd acțiunile companiilor prăbușindu-se, scrie Business Insider.
De la anunțul lui Trump din 2 aprilie privind „Ziua Eliberării” – când a dezvăluit o taxă vamală generală de 10% pentru toți partenerii comerciali ai SUA și cote suplimentare în unele cazuri uriașe pentru peste 50 de țări, piețele financiare, inclusiv Bursa de la New York, au suferit pierderi majore în doar câteva zile.
Yahoo Finance a contabilizat cu cât s-a depreciat prețul acțiunilor marilor companii americane care au pariat pe Trump în ziua inaugurării sale, 20 ianuarie, și până la închiderea ultimei sesiuni de tranzacționare a Bursei de la New York, marți.
Prețul acțiunilor Apple s-a depreciat cu aproape un sfert de la învestirea lui Trump
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -23%
Tim Cook, directorul general al Apple, a donat personal 1 milion de dolari comitetului inaugural al lui Trump și a participat la ceremonia de învestire a sa.
Trump și-a asumat meritele pentru planurile Apple de a cheltui și investi peste 500 de miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani.
Amazon a pierdut și mai mult
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -26%
Jeff Bezos, fondatorul și președintele executiv al Amazon și fondatorul companiei spațiale Blue Origin, l-a lăudat pe Trump pentru „o revenire politică extraordinară și o victorie categorică” după ce acesta a câștigat alegerile.
Amazon a donat 1 milion de dolari comitetului inaugural al lui Trump, iar Bezos a participat și el la inaugurare.
Anul trecut Bezos a blocat ziarul pe care îl deține, The Washington Post, din a-și exprima sprijinul pentru Trump sau Kamala Harris în tradiționalul editorial de opinie semnat de redacția marilor publicații americane înaintea alegerilor prezidențiale. The Post a fost de atunci în centrul mai multor controverse legate de ingerințele lui Bezos în politica editorială a ziarului, iar Amazon MGM, divizia cinematografică a companiei pe care a fondat-o, a anunțat că va produce un documentar despre Prima Doamnă a SUA, Melania Trump.
Prețul acțiunilor Google s-a depreciat cu 27%
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -27%
Google a donat 1 milion de dolari fondului inaugural al lui Trump.
Pe lângă participarea la inaugurare, Sundar Pichai, directorul general al Google, l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri și a declarat: „Trăim o epocă de aur a inovației americane.”
Meta, printre companiile tech care au schimbat direcția după ce Trump a câștigat alegerile
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -17%
Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a donat 1 milion de dolari fondului inaugural al lui Trump.
Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a participat la ceremonia de inaugurare. Aceasta a avut loc la două săptămâni după ce Zuckerberg anunțase că va elimina „fact checking”-ul de pe rețelele de socializare ale Meta pentru a „reduce drastic cenzura”, potrivit declarațiilor sale
El a lansat atunci un atac dur la adresa presei tradiționale, dar și a Uniunii Europene, amenințând ulterior că i se va plânge lui Trump dacă blocul comunitar va continua cu investigațiile la adresa Meta pentru încălcarea reglementărilor europene.
Uber, printre companiile care au scăpat ușor după ce au pariat pe Donald Trump
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -4%
Uber și directorul său general, Dara Khosrowshahi, au donat separat câte 1 milion de dolari fondului inaugural al lui Trump.
După victoria lui Trump în alegeri, Khosrowshahi l-a felicitat pe rețelele sociale pentru „o victorie răsunătoare”.
Banca Goldman Sachs, afectată de nesiguranța provocată de administrația Trump
Scădere procentuală a acțiunilor din 21 ianuarie până în prezent: -27%
Goldman Sachs a donat o sumă nedezvăluită fondului inaugural al lui Trump. De asemenea, compania a eliminat o secțiune despre diversitate și incluziune din raportul său anual de la începutul acestui an, în conformitate cu campania lui Trump împotriva politicilor DEI (diversitate, echitate și incluziune).
David Solomon, președinte și director general al Goldman Sachs, l-a lăudat anterior pe Trump la Fox Business Network pentru că „este implicat în comunitatea de afaceri”.
Elon Musk și Tesla, marii pierzători de la învestirea lui Trump
Alți lideri de afaceri importanți care au donat într-un fel sau altul pentru Trump, deși nu neapărat pentru inaugurarea sa, sunt Elon Musk de la Tesla și Larry Ellison de la Oracle. Prețul acțiunilor Tesla s-a prăbușit cu 48% de la învestirea lui Trump, în timp ce pentru Oracle procentul a fost de 28%.
Elon Musk, directorul general al Tesla, a donat cel puțin 260 de milioane de dolari pentru a-l readuce pe Trump la Casa Albă. Musk și comitetul său de acțiune politică (PAC) au cheltuit, de asemenea, cel puțin 12 milioane de dolari în campania pentru alegerea Curții Supreme din statul Wisconsin, susținând un candidat conservator care, în cele din urmă, a pierdut.
Scăderea valorii acțiunilor Tesla vine nu doar pe fondul temerilor legate de taxe vamale și recesiune, ci și în urma unui amplu val de proteste împotriva companiei și a animozității față de acțiunile biroului DOGE condus de Musk în cadrul guvernului american.
Un fan Tesla a descris declinul vânzărilor companiei drept „brutal”, iar experții în branding au declarat că ar fi nevoie de concesii semnificative din partea lui Musk pentru a reclădi imaginea producătorului auto.
Larry Ellison, cofondatorul și președintele Oracle, a fost unul dintre puținii directori de top din tehnologie care l-au susținut deschis pe Trump încă din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2020, pe care liderul republican le-a pierdut în fața lui Joe Biden.
Ellison a organizat o strângere de fonduri pentru Trump la reședința sa din Rancho Mirage, California, în februarie 2020.
Ellison, Sam Altman de la OpenAI și Masayoshi Son de la SoftBank conduc și „Project Stargate”, o inițiativă de construire a infrastructurii necesare dezvoltării inteligenței artificiale, în valoare de 500 de miliarde de dolari și susținută de Trump.
Meta, Google, Oracle, Tesla, Amazon, Apple, Goldman Sachs și Uber nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Business Insider.