Romania are printre cei mai putini bolnavi cronici din Uniunea Europeana, dupa cum arata mai multe statistici europene.
Astfel, unul din cinci romani sufera de o boala cronica, o boala de lunga durata. Mai precis, 19,7% dintre romani sufera de o maladie de lunga durata, tara noastra ocupand astfel penultimul loc in Europa.
Pe ultima pozitie se plaseaza Bulgaria, unde 19,2% dintre cetateni sunt diagnosticati cu o boala cronica.
Sistemul medical romanesc
Econtext va prezinta rata bolnavilor cronici din toate tarile Uniunii Europene. Dupa cum stiti, Econtext a publicat mai multe analize despre sistemul medical din tara noastra, despre spitalele romanesti, dar si despre bolile de care sufera compatriotii nostri. Iata-le pe cele mai importante:
La nivelul intregului bloc comunitar, tara cu cei mai multi bolnavi cronici este Finlanda. In Finlanda, 44,5% din populatie sufera de o maladie de lunga durata.
Dupa finlandezi urmeaza estonienii, 42,7% dintre acestia fiind diagnosticati cu o tulburare grava a sanatatii.
Cum de avem asa putini bolnavi?
Dupa cum spuneam anterior, romanii si bulgarii stau cel mai bine. Aproape ca pare incredibil. Din nefericire, aceasta „performanta” are la o baza un adevar trist. Avem o rata scazuta a bolnavilor cronici intrucat romanii (si bulgarii) nu au obiceiul de a-si face controale medicale regulate.
Vest-europenii au acest obicei mult mai bine intiparit, iar controalele medicale regulate detecteaza bolile cronice. Din acest motiv, apar cu mai multi bolnavi cronici. Pentru ca au fost la doctor si s-au diagnosticat.
Din nefericire, noi nu avem acest obicei, nu mergem la control medical decat cand ne este foarte rau. Si nici atunci in multe cazuri.
Iata cateva date concludente in acest sens: doar 5,8% dintre angajatii din Romania sufera de o boala cronica, media europeana fiind de 20%. La fel, in cazul somerilor, doar 4,1% dintre romanii fara ocupatie au o boala de lunga durata, media europeana fiind de 30%!
Situatia se schimba in cazul pensionarilor: 52,9% este rata la noi, media in UE fiind de 57%. Ceea ce arata ca devenim cat de cat responsabili pentru sanatatea si viata noastra doar cand ajungem la batranete! Iar in multe cazuri este prea tarziu.
Dar iata cati bolnavi cronici are fiecare stat european, unde se plaseaza vesticii, dar si fostele state comuniste:
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/cati-bolnavi-cronici-are-fiecare-stat-din-uniunea-europeana-vezi-pe-ce-loc-surprinzator-se-plaseaza-romania.html