10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cati bolnavi cronici are fiecare stat din Uniunea Europeana. Vezi pe ce loc surprinzator se plaseaza Romania

Romania are printre cei mai putini bolnavi cronici din Uniunea Europeana, dupa cum arata mai multe statistici europene.

Astfel, unul din cinci romani sufera de o boala cronica, o boala de lunga durata. Mai precis, 19,7% dintre romani sufera de o maladie de lunga durata, tara noastra ocupand astfel penultimul loc in Europa.

Pe ultima pozitie se plaseaza Bulgaria, unde 19,2% dintre cetateni sunt diagnosticati cu o boala cronica.

Sistemul medical romanesc

Econtext va prezinta rata bolnavilor cronici din toate tarile Uniunii Europene. Dupa cum stiti, Econtext a publicat mai multe analize despre sistemul medical din tara noastra, despre spitalele romanesti, dar si despre bolile de care sufera compatriotii nostri. Iata-le pe cele mai importante:

S.O.S. Cum moare sistemul medical! Spitalele romanesti au pierdut peste 70.000 din paturi in ultimii ani! Vezi care sunt cele mai afectate sectii

Topul statelor europene dupa numarul deceselor provocate de tuberculoza. Cati romani sunt rapusi de TBC!

Sistemul medical romanesc, in colaps! Numarul ambulantelor aproape s-a injumatatit in ultimii ani. Vezi cate autosalvari erau in 1990 si cate mai sunt acum!

La nivelul intregului bloc comunitar, tara cu cei mai multi bolnavi cronici este Finlanda. In Finlanda, 44,5% din populatie sufera de o maladie de lunga durata.

Dupa finlandezi urmeaza estonienii, 42,7% dintre acestia fiind diagnosticati cu o tulburare grava a sanatatii.

Cum de avem asa putini bolnavi?

Dupa cum spuneam anterior, romanii si bulgarii stau cel mai bine. Aproape ca pare incredibil. Din nefericire, aceasta „performanta” are la o baza un adevar trist. Avem o rata scazuta a bolnavilor cronici intrucat romanii (si bulgarii) nu au obiceiul de a-si face controale medicale regulate.

Vest-europenii au acest obicei mult mai bine intiparit, iar controalele medicale regulate detecteaza bolile cronice. Din acest motiv, apar cu mai multi bolnavi cronici. Pentru ca au fost la doctor si s-au diagnosticat.

Din nefericire, noi nu avem acest obicei, nu mergem la control medical decat cand ne este foarte rau. Si nici atunci in multe cazuri.

Iata cateva date concludente in acest sens: doar 5,8% dintre angajatii din Romania sufera de o boala cronica, media europeana fiind de 20%. La fel, in cazul somerilor, doar 4,1% dintre romanii fara ocupatie au o boala de lunga durata, media europeana fiind de 30%!

Situatia se schimba in cazul pensionarilor: 52,9% este rata la noi, media in UE fiind de 57%. Ceea ce arata ca devenim cat de cat responsabili pentru sanatatea si viata noastra doar cand ajungem la batranete! Iar in multe cazuri este prea tarziu.

 

 

Dar iata cati bolnavi cronici are fiecare stat european, unde se plaseaza vesticii, dar si fostele state comuniste:

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/cati-bolnavi-cronici-are-fiecare-stat-din-uniunea-europeana-vezi-pe-ce-loc-surprinzator-se-plaseaza-romania.html

Related posts

Fără viză în SUA? Detalii despre proiectul de lege!

Cazaban Emilia

BILANT USL LA 1 AN DE GUVERNARE: La o decizie buna, cinci dezastruoase! VEZI in ce ruina a fost adusa Romania de cand USL conduce tara

Asaftei Bogdan

Contraofensiva Ucrainei continuă: Lumea trebuie să aibă răbdare. Rusia va înceta să mai existe

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More