3.3 C
București
23 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ce se știe despre Hayat Tahrir al-Sham, grupul ce a preluat puterea în Siria. Mesajul pentru Iran, Trump și Israel

Liderii mondiali și-au exprimat un optimism prudent după vestea înlăturării de la putere a președintelui Bashar al-Assad, dar rămâne incertitudinea în legătură cu ce fel de guvern și lider îl vor înlocui. Un jucător important va fi aproape sigur grupul rebel Hayat Tahrir al-Sham

Un jucător important va fi aproape sigur grupul rebel Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care este condus de Abu Mohammed al-Jolani, un sirian care a luptat împotriva ocupației americane în Irak alături de o filială a Al Qaeda. Mai târziu, Jolani s-a întors în Siria, țara sa natală, unde a luptat cu Jabhat Al-Nusra – o ramură Al Qaeda formată în 2012 – și alte grupuri rebele împotriva forțelor lui Assad.

Jolani și-a rupt legăturile cu Al Qaeda în 2016 și a format un nou grup, care în cele din urmă a devenit HTS în 2017. De atunci, Jolani s-a portretizat ca un lider mai moderat pentru a câștiga legitimitate internațională. Atât Statele Unite, cât și Națiunile Unite încă listează HTS ca organizație teroristă. Într-un interviu din 2021 pentru PBS Frontline , Jolani a numit desemnarea teroristă a grupului o „etichetă politică care nu poartă adevăr sau credibilitate”.

„De-a lungul călătoriei noastre de 10 ani în această revoluție, nu am reprezentat nicio amenințare pentru societatea occidentală sau europeană: nicio amenințare pentru securitate, nicio amenințare economică, nimic. De aceea această denumire este politizată”, a spus el.

În ultimii ani, HTS a controlat provincia Idlib din nord-vestul Siriei, unde analiștii spun că a lucrat pentru a-și consolida puterea și a-și transforma imaginea în timp ce își urmărea obiectivul final de a-l răsturna pe Assad.

Nu este surprinzător faptul că rebelul islamist a ales Marea Moschee din Damasc sau Moschee Omeiadă sau Moscheea Umayyad– nu un studio TV, nici un palat prezidențial, ci un loc cu o semnificație religioasă uriașă, care la 1.300 de ani este una dintre cele mai vechi moschei din lume – pentru a oferi mesajul de victorie.

Mesaj pentru Iran, Israel și SUA

Excluderea Iranului din discurs pare a fi un mesaj către teocrația din Teheran – că amestecul lor s-a încheiat, că accesul lor ușor la Hezbollahul din Liban s-a încheiat, sprijinul pentru Hezbollahul sirian s-a încheiat .

Dar este un mesaj pe care Jolani a vrut să fie auzit în Tel Aviv și Washington, unde este considerat membru al unei organizații teroriste interzise, ​​cu o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său. Un mesaj care le spune: „interesele voastre sunt înțelese în noua Sirie” și că înțelege că acestea sunt puterile capabile să-l doboare.

Drumul lui Abu Mohammad al-Jolani până la Damasc nu a fost doar o călătorie fizică, ci și o evoluție personală remarcabilă. De la tânărul luptător al-Qaeda, acum două decenii, la liderul rebel care în prezent promovează toleranța sectară, schimbările prin care a trecut sunt evidente.

Această perioadă de transformare i-a oferit timp să-și contureze cu grijă strategia și să pregătească un mesaj pentru cei care l-au sprijinit, dar și pentru cei care ar putea încerca să-l demonteze.

„Această victorie, frații mei, este o victorie pentru întreaga națiune islamică”, a transmis el, vorbind unui grup restrâns de susținători, ce pășeau pe fundalul pietrei negre și albe a moscheii. Un mesaj clar pentru cei care l-au propulsat în fruntea luptei, un semnal puternic pentru toți cei care i-au susținut ascensiunea rapidă în Siria și pentru cei care au vrut să-l vadă înlăturat de la putere.

Totodată, acesta a fost un apel și pentru sirienii recent eliberați, a căror suferință a fost, pentru el, fundamentul acestei victorii. „Această victorie, frații mei, este datorată sacrificiilor martirilor, văduvelor și orfanilor, dar și celor care au îndurat închisoarea”, a continuat el, subliniind legătura sa cu poporul sirian și suferințele acestuia.

Într-o țară unde apartenența religioasă poate defini un întreg destin, Jolani a dorit să transmită un semnal puternic prin cuvintele sale. Deși el este musulman sunnit, parte a majorității siriene, în contrast cu președintele Bashar al-Assad, care este alawit, mesajul său a vizat ruperea barierelor sectare, provocând un apel la unitate în fața amenințărilor externe. „Acest nou triumf, frații mei, marchează un nou capitol în istoria regiunii, una în care pericolele sunt mult prea mari, iar Siria a devenit terenul de joacă al ambițiilor iraniene”, a spus el.

Acest atac direct la adresa Iranului sugerează că influența teocratiei de la Teheran în Siria ar putea ajunge la sfârșit. „Sprijinul lor pentru Hezbollah și controlul asupra stocurilor de arme ale Iranului s-au încheiat”, a adăugat el, un mesaj clar pentru Iran, dar și pentru toți cei ce urmăresc evoluțiile din regiune, inclusiv pentru Israel și Statele Unite.

Nu este de mirare că acest mesaj a ajuns și la Tel Aviv și Washington, unde al-Jolani este considerat un lider terorist, pe capul său fiind pusă încă o recompensă de 10 milioane de dolari. Cu toate acestea, mesajul său pare să fie și o invitație pentru puterile occidentale de a înțelege schimbările care se petrec în Siria, dar și o reamintire că aceste puteri pot fi cele care îl pot doborî.

Interviu la CNN

Abu Mohammad al-Jolani nu a ales întâmplător CNN pentru un interviu în perioada premergătoare înlăturării lui Assad, pentru a sublinia distanțarea sa față de alți jihadiști și de tactica lor brutală. În momentul în care a apărut pe radarul președintelui american Joe Biden, acesta a comentat că l-a auzit pe liderul rebel spunând „lucruri corecte”, dar a insistat că este nevoie de o evaluare a acțiunilor sale pentru a înțelege adevăratele sale intenții.

Mesajul său, însă, nu s-a limitat doar la aceste aspecte globale. A fost și o abordare pragmatică, care s-a adresat puterilor regionale din Orientul Mijlociu. „Siria este purificată”, a spus el, referindu-se la reputația Siriei ca narco-stat și la pericolul imens pe care această situație îl reprezenta pentru stabilitatea regiunii.

În final, discursul lui al-Jolani, rostit în Moscheea Umayyad, nu a fost doar o victorie simbolică. A fost o afirmare a supraviețuirii sale și o promisiune că, în ciuda provocărilor, va continua să joace un rol esențial în noua ordine politică a regiunii. Cum își va pune în aplicare intențiile, însă, rămâne de văzut, notează CNN.

Related posts

Coreea de Nord va primi de la Rusia avioane de luptă vechi, în schimbul trimiterii de militari nord-coreeni în regiunea Kursk

econtext

„Nimic nu ne va opri!” Ucraina ar fi provocat Rusiei daune de peste 100 de milioane de dolari într-o singură dimineață. Oleșciuk: „Au distrus trei avioane inamice deodată”

econtext

Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele F-16

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More