Legiunea „Libertatea Rusiei”, o grupare militară rusă anti-Putin, nu ia în serios trupele Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria.
Putin, nu ia în serios trupele Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în Transnistria nici ucraina nu se teme de armata rusească din Transnistria
Rămășițele Armatei a 14-a a Federației Ruse din estul Republicii Moldova sunt ca „o așchie în talpa Ucrainei”, dar nu reprezintă un pericol militar.
Este estimarea făcută cu privire la slăbiciunea militară a autoproclamatei „republici Transnistria”, de comandantul adjunct al Legiunii „Libertatea Rusiei”, Maximilian Andronnikov, supranumit „Cezar”, într-un interviu acordat lui Dmitri Gordon.
Conducătorul „legionarilor”, care lansează frecvent raiduri împotriva Rusiei de pe teritoriul Ucrainei, a fost întrebat cum ar putea să obțină Kievul solicitarea președintei Maia Sandu ca Ucraina să lichideze „această Armată a 14-cea” și să pună punct problemei care impune prezența trupelor ucrainene la frontiera cu Moldova.
Marea problemă în Transnistria e politică, nu militară
„Subiectul reprezintă o chestiune politică deloc simplă”, a declarat reprezentantul insurgenților ruși, care spune însă că pentru lichidarea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova nu ar fi nevoie de forțe prea însemnate.
„Ei sunt acolo vreo 4 batalioane, din câte știu – vai de capul lor. E o gâlceavă de mahala”, evaluează Maximilian Andronnikov pericolul din partea Transnistriei.
„Ei au pierdut posibilitatea de a transporta încolo personal militar. Desigur, e neplăcut – e ca o așchie în talpă. Te doare, e neplăcut și te ține prins”, a mai declarat „legionarul” supranumit „Cezar” despre trupele ruse din Transnistria.
Rușii anti-Putin ar folosi armele de la Cobasna
Comandantul adjunct al Legiunii „Libertatea Rusiei” a vorbit și despre depozitele de armament rusesc de la Cobasna. El spune că acestea ar reprezenta un anumit pericol, dar a glumit spunând că acolo „este câte ceva din ceea ce ne-ar prinde bine”.
Maximilian Andronnikov este însă de părere că, deocamdată, riscurile politice pe care le produce Transnistria sunt mult mai importante decât cele militare, și că problemele politice trebuie luate în calcul înainte de cele militare, potrivit IPN.