1.7 C
București
23 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China și-a pierdut „fala”: cel mai nou submarin nuclear. S-a scufundat pur și simplu

China și-a pierdut „fala”: cel mai nou submarin nuclear. S-a scufundat pur și simplu. Cel mai nou submarin de atac cu propulsie nucleară din China s-a scufundat, un eșec major pentru unul dintre programele de arme prioritare ale țării.

China și-a pierdut „fala”: cel mai nou submarin nuclear. S-a scufundat pur și simplu. 

Episodul, pe care autoritățile chineze s-au străduit să-l acopere și nu a fost dezvăluit anterior, a avut loc în primăvară, la un șantier naval de lângă Wuhan, la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie

China a făcut eforturi pentru a-și extinde Marina, inclusiv flota de submarine cu propulsie nucleară, programul său prioritar.

China și-a pierdut „fala”: cel mai nou submarin nuclear. S-a scufundat pur și simplu

Pentagonul a prezentat China drept principala sa „provocare de ritm” pe termen lung în privința Taiwanului și a Mării Chinei de Sud.

Obiectivul declarat de Beijing pentru construirea unei armate de talie mondială este să descurajeze agresiunea și să-și protejeze interesele de peste mări.

SUA nu știe dacă submarinul avea combustibil nuclear în momentul în care s-a scufundat, dar experții din afara guvernului SUA au spus că este posibil, relatează The Wall Street Journal.

Tehnologia submarină a fost mult timp un domeniu de avantaj al SUA, dar China a făcut eforturi pentru a reduce decalajul și a început să diversifice producția de submarine cu propulsie nucleară.

Producția s-a concentrat inițial în orașul Huludao, dar apoi a început să producă submarine de atac cu propulsie nucleară la șantierul naval Wuchang de lângă Wuhan.

Beijingul avea 48 de submarine de atac cu motor diesel și șase submarine de atac cu propulsie nucleară la sfârșitul anului 2022, potrivit unui raport al Pentagonului, emis anul trecut, despre puterea militară a Chinei.

Raportul spunea că scopul Chinei în dezvoltarea de noi submarine de atac, nave de suprafață și aeronave pentru Marină este de a contracara eforturile SUA și ale partenerilor săi de a veni în ajutorul Taiwanului în timpul unui conflict și de a atinge „superioritatea maritimă” în cadrul primului lanț de insule, un șir ce se întinde de la arhipelagul japonez prin Taiwan și Filipine până la Marea Chinei de Sud

Urma să fie lansat la apă, dar s-a dus la fund
Nava din clasa Zhou care s-a scufundat este prima dintr-o nouă clasă de submarine chinezești cu propulsie nucleară și are o pupă distinctă în formă de X, care este concepută pentru a face nava mai manevrabilă.

Submarinul a fost construit de China State Shipbuilding Corp., o companie de stat, și a fost observat lângă un dig de pe râul Yangțî la sfârșitul lunii mai, când era în curs de echipare finală înainte de a pleca pe mare.

După scufundare, au fost desfășurate macarale plutitoare mari pentru a salva submarinul de pe albia râului, potrivit fotografiilor din satelit ale amplasamentului.

„Scufundarea unui nou submarin nuclear care a fost produs într-un nou șantier va încetini planurile Chinei de a-și crește flota de submarine nucleare”, a spus Brent Sadler, cercetător senior la Heritage Foundation, un think tank de la Washington și fost ofițer de submarin nuclear.

„Acest lucru este semnificativ.”

Nici Armata Populară de Eliberare, așa cum este cunoscută armata chineză, nici autoritățile locale nu au recunoscut episodul și nici nu îl vor recunoaște vreodată, fiind un mare eșec pentru planurile Beijingului.

Related posts

Donald Trump se predă la închisoarea din Fulton. Și-a negociat la sânge condițiile de eliberare

econtext

Fostul premier olandez Mark Rutte, posibilul succesor al lui Stoltenberg la șefia NATO

econtext

Armata Germaniei va fi dotată cu rachete supersonice. Modelul 3SM Tyrfing ”va schimba regulile jocului”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More