De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Nici amenințarea nucleară nu-i ajută. Rusia va pierde cu siguranță în Ucraina, consideră un expert chinez în afaceri ruseşti.
De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Nici amenințarea nucleară nu-i ajută. Rusia va pierde cu siguranță în Ucraina, consideră un expert chinez în afaceri ruseşti. Feng Yujun spune că războiul a tensionat relațiile chino-ruse.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a fost catastrofal pentru ambele țări. Fiindcă nici una dintre părți nu se bucură de un avantaj covârșitor și din cauză că pozițiile lor politice sunt complet în contradicție, este puțin probabil ca luptele să se încheie curând.
De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Nici amenințarea nucleară nu-i ajută
Un lucru este clar, totuși: conflictul este un happening de după războiul rece, care va avea un impact global profund și de durată. Patru factori principali vor influența cursul războiului. Primul este nivelul de rezistență și unitate națională, manifestat de ucraineni, care până acum a fost extraordinar.
Al doilea este sprijinul internațional pentru Ucraina, care, deși recent nu a îndeplinit așteptările țării, rămâne larg. Al treilea factor este natura războiului modern, care se bazează pe o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicații și informații.
Unul dintre motivele pentru care Rusia s-a luptat în acest război este că încă nu și-a revenit din dezindustrializarea dramatică pe care a suferit-o după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Ultimul factor este informația. Când vine vorba despre luarea deciziilor, Vladimir Putin este prins într-un cocon informațional, datorită faptului că a fost atât de mult la putere.
Președintele rus și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte. Sistemul pe care îl operează nu are un mecanism eficient de corectare a erorilor. Ucrainenii sunt mai flexibili și eficienți. În combinație, acești patru factori fac ca eventuala înfrângere a Rusiei să fie inevitabilă.
În timp, va fi forțată să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea. Capacitatea sa nucleară nu este o garanție a succesului. America, având arme nucleare, nu s-a retras din Coreea, Vietnam și Afganistan?
Deși războiul a fost extrem de costisitor pentru Ucraina, puterea și unitatea rezistenței sale au spulberat mitul că Rusia este invincibilă militar. Ucraina ar putea încă să se ridice din cenușă. Când războiul se încheie, poate aștepta cu nerăbdare posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană și NATO.
Războiul este un punct de cotitură pentru Rusia. A condamnat regimul lui Putin la o izolare internațională largă. De asemenea, Moscova a trebuit să se confrunte cu curente politice interne dificile, de la rebeliunea mercenarilor Grupului Wagner și a unor facţiuni ale Armatei – de exemplu la Belgorod, până la tensiunile etnice din mai multe regiuni rusești și recentul atac terorist de la Moscova, spune Feng Yujun, profesor la Universitatea din Beijing, în The Economist.
Acestea arată că riscul politic în Rusia este foarte mare. Este posibil ca domnul Putin să fi fost reales recent, dar se confruntă cu tot felul de posibile evenimente de tip lebădă neagră.
Pe lângă riscurile cu care se confruntă Putin, războiul a convins tot mai multe foste republici sovietice că ambiția imperială a Rusiei le amenință independența, suveranitatea și integritatea teritorială.
Distanţare
Din ce în ce mai conștiente de faptul că o victorie a Rusiei este exclusă, aceste state se distanțează de Moscova, în moduri diferite, de la elaborarea unor politici de dezvoltare economică care sunt mai puțin dependente de Rusia, până la aplicarea unor politici externe mai echilibrate.
Ca urmare, perspectivele pentru integrarea eurasiatică pe care o susține Rusia s-au estompat. Războiul, între timp, a făcut Europa să se trezească, sub amenințarea enormă pe care agresiunea militară a Rusiei o reprezintă pentru securitatea continentului și ordinea internațională.
Aceasta punând capăt apropierii UE-Rusia, de după războiul rece. Multe țări europene au renunțat la iluziile lor despre Rusia lui Putin. În același timp, războiul a zguduit NATO, trezind-o din ceea ce Emmanuel Macron, președintele francez, a numit ca fiind starea sa de a subzista „în moarte cerebrală”.
Remodelări pe scena internaţională
Odată cu creșterea cheltuielilor militare ale majorității țărilor NATO, desfășurarea militară preventivă a Alianței, în Europa de Est, a fost mult consolidată. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO evidențiază incapacitatea domnului Putin de a folosi războiul pentru a preveni extinderea Alianței.
Războiul va ajuta de asemenea la remodelarea Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a evidențiat incapacitatea organismului de a-și asuma în mod eficient responsabilitatea de a menține pacea mondială și securitatea regională, din cauza abuzului de drept de veto, de către unii membri permanenți.
Acest lucru a enervat comunitatea internațională, crescând șansele ca reforma Consiliului de Securitate să se accelereze. Germania, Japonia, India și alte țări probabil vor deveni membri permanenți, iar cei cinci membri permanenți actuali își pot pierde dreptul de veto.
S-au răcit relaţiile Moscova – Beijing
Fără reformă, paralizia care a devenit semnul distinctiv al Consiliului de Securitate va duce lumea într-un loc și mai periculos. Relațiile Chinei cu Rusia nu sunt fixe și au fost afectate de evenimentele din ultimii doi ani.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, tocmai a vizitat Beijing, unde el și omologul său chinez au subliniat încă o dată legăturile strânse dintre țările lor. Dar călătoria pare să fi fost mai mult efort diplomatic al Rusiei de a arăta că nu este singură, decât dragostea autentică.
Observatori înțelepți notează că poziția Chinei față de Rusia a revenit, de la poziția fără limite de la începutul anului 2022, dinainte de război, la principiile tradiționale de „nealiniere, neconfruntare și nețintire a terților”.
Miza petrolieră
Deși China nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, nu le-a încălcat sistematic. Este adevărat că China a importat peste 100 de milioane de tone de petrol rusesc, în anul 2023, dar nu este cu mult mai mult decât cumpăra anual, înainte de război.
Dacă China încetează să mai importe petrol rusesc și, în schimb, cumpără din altă parte, fără îndoială va ridica prețurile internaționale ale petrolului, punând o presiune uriașă asupra economiei mondiale.
De la începutul războiului, China a făcut două runde de mediere diplomatică. Succesul s-a dovedit evaziv, dar nimeni nu ar trebui să se îndoiască de dorința Chinei de a pune capăt acestui război crud, prin negocieri.
Ce desparte China de Rusia
Această dorință arată că China și Rusia sunt țări foarte diferite. Rusia încearcă să submineze ordinea internațională și regională existentă, prin intermediul războiului, în timp ce China dorește să rezolve disputele pe cale pașnică.
Având în vedere că Rusia încă atacă pozițiile militare ucrainene, infrastructura critică și orașele și, posibil, este dispusă să escaladeze în continuare, șansele unui armistițiu în stil coreean par îndepărtate.
În absența unei schimbări fundamentale în sistemul politic și ideologia Rusiei, conflictul ar putea deveni înghețat. Acest lucru ar permite Rusiei să continue să lanseze noi războaie, după un răgaz, punând lumea într-un pericol și mai mare.