-0.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Dezbinarea majoră dintre Franța și Germania pune în pericol apărarea Europei. E nevoie de Iron Dome?

Dezbinarea majoră între Franța și Germania pune în pericol apărarea Europei. E nevoie de Iron Dome? este o întrebare la care cele două superputeri nu reușesc să dea același răspuns

Directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, cel mai mare producător de muniții din Europa, consideră că liderii europeni ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune similare cu Iron Dome din Israel.

Germania și Franța au idei opuse despre acest aspect.

Ce este Iron Dome

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană mobil, eficient, tractat de un camion și cu misiuni multiple, dezvoltat de Rafael Advanced Defence Systems.

Sistemul a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările reprezentate de rachete cu rază foarte scurtă de acțiune și de obuze de artilerie de 155 mm cu rază de acțiune de până la 70 km.

Acesta poate fi operat în toate condițiile meteorologice, inclusiv în condiții de ceață, furtună de praf, nori joși și ploaie.

Iron Dome detectează, analizează și interceptează o serie de amenințări care se apropie, inclusiv C-RAM, rachete ghidate cu precizie, rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot și amenințări cu respirație aeriană.

Dezbinarea majoră între Franța și Germania pune în pericol apărarea Europei. E nevoie de Iron Dome?
Comentariile lui Armin Papperger vin într-un moment în care capitalele UE măresc cheltuielile militare din cauza temerilor legate de o viitoare agresiune rusă pe continent și încearcă să abordeze limitările de lungă durată ale sistemelor de apărare existente.

Paperger a declarat că apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune este „ceva ce vor să creeze în Europa”, făcând referire la un aspect al inițiativei Sky Shield, susținută de Berlin. Proiectul de consolidare a apărării aeriene pe Bătrânul Continent a fost propus de cancelarul german Olaf Scholz în august 2022.

Până în prezent, 21 de țări europene au aderat la inițiativă, iar cel mai mare critic al acesteia continuă să fie Franța. Potrivit Parisului, proiectul este prost conceput, deoarece omite sistemele de apărare aeriană de producție europeană, inclusiv SAMP/T franco-italian de la MBDA.

Franța contestă planul german pentru securitatea aeriană europeană

„Cred, de asemenea, că este o idee bună să avem o soluție europeană similară cu Iron Dome”, a precizat executivul pentru Financial Times.

Iron Dome are o rază de acțiune de până la 70 km și a fost folosit de Israel din 2011 pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acțiune. Protejarea unor părți mari din Europa continentală cu un astfel de sistem a fost respinsă de analiști ca fiind exagerată, dar statele membre ale UE au investit totuși într-o serie de tehnologii de apărare aeriană.

Un alt executiv european din domeniul apărării a declarat că Europa „dispune acum de toate mijloacele pentru a crea o apărare aeriană. Trebuie doar să decidă dacă să le folosească sau nu”.

Related posts

Răsturnare de situație pe front. Batalionul de soldați ucraineni care i-a jurat credință lui Putin intră în luptă

econtext

UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?

econtext

Christine Lagarde: BCE va readuce inflația la ținta de 2 % în 2025

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More