1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Economia europeană se clatină. Zona euro intră în recesiune

Economiștii estimează că urmează o perioadă de recesiune pentru economia europeană din zona euro, prima după pandemia de coronavirus. Datele contrazic estimările Comisiei Europene care anticipa o revenire pe creștere a zonei euro, în acest trimestru

Recesiune în economia europeană, estimează analiștii economici. Ar fi pentru prima oară când se întâmplă după pandemia de coronavirus. Conform specialiștilor, consultați de Bloomberg, economia europeană se va contracta pentru al doilea trimestru consecutiv. Drept urmare, finalul de an va fi cu emoții pentru zona euro.

Recesiune în Uniunea Europeană

Economiștii anticipează că situația se va redresa ușor la începutul anului 2024. Acest lucru nu va reprezenta, însă, finalul perioadei de recesiune și începutul revenirii.

„Ne îndoim că ne aflăm la începutul unei reveniri. Provocările rămân puternice, în special cele care provin din creșterea masivă a dobânzilor”, a declarat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank.

economia europeană

Problemele Germaniei influențează Uniunea Europeană

Situația dificilă cu care se confruntă Germania va avea o influență puternică asupra economiei în recesiune din zona euro. Economia germană este cea mai puternică, motorul UE, iar problemele sale nu pot fi ignorate. Or, Germania este afectată de o criză bugetară și de o cerere globală slabă, drept care este de așteptat ca țara să înregistreze o scădere economică 0,2% în trimestrul al patrulea.

Declinul este mai mare de ceea ce se așteptau, inițial, economiștii, care previzionau o cădere de 0,1%.

Rezultatele sondajului Bloomberg, care prevede o perioadă de recesiune, contrastează cu estimările din noiembrie ale Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles anticipau, în rapoartele lor, că zona euro va reveni pe creștere în acest trimestru. Ei vorbeau despre o scădere puternică a inflației și de o piață a locurilor de muncă robustă.

Recesiune în zona euro

Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid. Conform datelor, în luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%. Scăderea a fost raportată la nivelul de 2,9% în octombrie. Or este a treia lună consecutiv în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări.

Pe aceste analize se bazează Bruxelles-ul când estimează că nu va fi o recesiune ci o revenire economică. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate. Astfel, creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Related posts

Ucraina va primi de la NATO 40 de miliarde de euro. Cum acţionează umbrela Alianţei

econtext

Război în Ucraina, ziua 576. Kievul ar fi lovit o bază secretă rusă în Melitopol

econtext

Serghei Lavrov, nou șir de afirmații controversate. Ce spune despre invazia Rusiei asupra Ucrainei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More