Revenirea la putere a lui Donald Trump și agresivitatea Rusiei, în special în Ucraina, fac mai urgentă ca niciodată consolidarea apărării continentului. Uneori este nevoie de o persoană bine intenționată din afara familiei pentru a le spune adevărul. Bine plasat pentru a ști care este raportul de putere, Volodimir Zelenski a oferit o lecție necruțătoare de luciditate, la Forumul Economic de la Davos, familiei din europa, la care țara sa, Ucraina, aspiră atât de mult să se alăture.
Europa trebuie să investească în apărare
Deși nu uită niciodată să-și exprime recunoștința față de această familie care îi susține țara în război, din punct de vedere material și politic, președintele ucrainean a profitat de ocazia venirii fulminante la putere, cu o zi înainte, a președintelui Donald Trump pentru a încerca să scoată Europa din toropeala sa și să îi facă conștienți pe europeni de provocările care îi așteaptă. El a creionat un portret perfect realist al unei comunități de state reticente în a câștiga putere, rămase în urmă în materie de tehnologie și producție de armament, o regiune bogată și dezvoltată, fără altă ambiție decât propriul confort, care continuă să cumpere gaz de la Rusia, așteptând ca Statele Unite să îi asigure securitatea. Europenii, a remarcat Zelenski, nici măcar nu știu dacă vor avea un loc la masă în eventualele negocieri pentru a pune capăt războiului. „Vă va asculta Donald Trump? Sau va negocia direct cu Rusia și China? Europa trebuie să fie capabilă să-și garanteze securitatea și să-și modeleze propria istorie, astfel încât lumea să înceteze să o ignore”.
Ce a spus Ursula von der Leyen la Davos
De la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, europenii discută despre posibilele consecințe ale acestei reveniri pentru ei și despre organizarea apărării lor într-o lume haotică, care nu mai respectă regulile de drept și în care Statele Unite au alte priorități decât Bătrânul Continent. Însăși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat, la Davos, că trebuie să ne confruntăm cu „o nouă eră a concurenței geostrategice dure”.
Ce țări sunt aproape de prag
Doar Polonia și Lituania sunt aproape de acest obiectiv, dar, pentru celelalte, pragul de 3% pare deja minim. Este clar că, dacă Ucraina va ajunge la o pace negociată cu Rusia, va avea nevoie de garanții puternice de securitate. Europa, a cărei securitate va fi și ea vizată, va fi chemată să contribuie. Un discurs al adevărului începe în sfârșit să se formuleze în Europa, dincolo de scandinavi, țări baltice și Polonia. La Berlin și Paris, se recunoaște cu întârziere că va trebui să creștem cheltuielile pentru apărare, să reorganizăm baza industrială de apărare și să lucrăm la reziliența populației. Cei mai îndrăzneți strecoară în treacăt că aceasta va implica sacrificii bugetare dureroase.
La Bruxelles, un nou comisar european pentru Apărare pregătește o Carte albă. Toate acestea necesită prea mult timp. Nici Franța, nici Europa nu își pot permite luxul de a tergiversa. A venit momentul să trecem la practică și la educația esențială cu alegătorii.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA/lemonde.fr