3.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Evolutia consumului de alimente in ultimii zece ani. Vezi cat mananca romanii si cu cat a scazut consumul in criza

Criza globala i-a constrans pe romani sa-si diminueze consumul la cele mai multe din alimentele de baza. Totusi, deocamdata, stam mai bine ca in urma cu zece ani.

Econtext a realizat o radiografie a consumului de alimente din 2001 si pana in 2010. Analizam evolutia consumului unui numar de 10 produse alimentare (paine, malai, orez, carne proaspata, preparate din carne, peste, lapte, branzeturi si smantana, branza de vaca si cascaval).

Alimente achizitionate

Foarte important: este vorba despre consumul alimentelor care au fost cumparate, nu produse in propria gospodarie. Prin urmare, autoconsumul nu intra in calcul, ci doar alimentele obtinute prin cumparare.

Astfel, chiar daca a crescut consumul din 2001 si pana in prezent, ultimii doi ani au adus vesti ingrijoratoare la aproape toate capitolele. Incepand cu 2009, consumul a inceput sa scada la mai toate alimentele.

Practic, anul trecut mancam tot mai putina paine, carne proaspata, preparate din carne (salamuri), branzeturi si smantana, branza de vaca, cascaval.

De asemenea, consumul a stagnat la orez si lapte si a crescut doar la peste. Pe ansamblu, in 2010, consumul s-a redus la sapte alimente, a stagnat la doua si a urcat la unul singur.

Criza

Cea mai dezastruoasa situatie se intalneste in cazul painii. In 2010, un roman manca, in medie, 7,8 kilograme de paine pe luna. Este cea mai redusa cantitate din 2001 si pana in prezent. In plus, anul 2010 este singurul in care consumul mediu lunar de paine a scazut sub 8 kilograme de persoana.

Situatii asemanatoare intalnim si in cazul orezului si malaiului – printre cele mai mici consumuri din ultimii zece ani.

In privinta carnii proaspete, consumul a urcat usor in 2009 fata de 2008, dar a inceput sa scada in 2010 fata de 2009. La fel se intampla si in cazul preparatelor din carne, branzeturilor si cascavalului.

Pestele este singurul aliment al carui consum a continuat sa creasca in ciuda crizei. In 2010, romanii mancau, in medie, 0,59 kilograme de peste pe luna de persoana. Cea mai mare valoare din ultimii zece ani. Dar, la o privire si mai atenta, vom observa ca ritmul de crestere a fost unul dintre cele mai reduse din aceasta perioada. Pe scurt, am consumat tot mai mult peste de la an la an, dar cresterea din 2010 a fost printre cele mai slabe.

Ultimii zece ani

Daca analizam intregul interval 2001 – 2010, observam ca s-a dublat consumul de carne proaspata si peste, iar cel de cascaval aproape s-a triplat. Si consumul de lapte, branzeturi a crescut, cu aproximativ 50%.

Mai trebuie spus un lucru: este important faptul ca a urcat consumul de alimente in ultima decada. Dar nu trebuie nici sa ignoram faptul ca ultimii doi ani au inversat trendul consumului.

Dimpotriva, scaderea consumului din ultimii doi ani ar putea cantari mai mult decat cresterea din ultima decada. Cele doua tendinte nu sunt direct proportionale.

Astfel, avansul consumului a venit pe fondul cresterii veniturilor, chiar daca preturile erau in crestere. In schimb, scaderea consumului a venit pe fondul scaderii veniturilor, dar fara sa aiba loc si o scadere a preturilor. Acest factor, cresterea preturilor, a ramas constant!

 

 

Dar iata cum a evoluat consumul de alimente din 2001 si pana in prezent (cantitate medie lunara pe persoana – kilograme):

 

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/evolutia-consumului-de-alimente-in-ultimii-zece-ani-vezi-cat-mananca-romanii-si-cu-cat-a-scazut-consumul-in-criza.html

 

Related posts

După 15 ore de audieri, fostul șef al SRI Florian Coldea și fostul general Dumitru Dumbravă, plasați de DNA sub control judiciar cu o cauțiune de 500.000 de lei

econtext

Rusia, cel mai mare pericol pentru securitate. Avertismentul lui Iohannis la summitul B9

econtext

Ludovic Orban: „Orice creștere de taxe sau contribuții este nocivă pentru evoluția economiei românești”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More