18.2 C
București
28 septembrie 2023
econtext.ro
ȘTIRI

Exclusiv! Invatamantul universitar a scapat de sub control! Numarul absolventilor de facultate a crescut de aproape sapte ori in ultimii ani

Invatamantul superior nu mai e ce a fost, spune o reclama. Intr-adevar, invatamantul romanesc nu mai este ce a fost. E mult mai slab!

Iar vinovati sunt, in primul rand, cei care afirma ca au contribuit la ‘cresterea calitativa’ a invatamantului superior! Anume, universitatile particulare.

Este binecunoscuta ‘baza calitativa’ a universitatilor particulare, ea consta intr-un fundament preponderent financiar.

Pentru ca studentii sunt, pentru cele mai multe universitati particulare, doar niste simpli clienti. Cum sa nu fii tolerant cu acesti clienti, care iti cresc baza financiara?

Invatamantul superior, o afacere

Practic, acest domeniu social s-a transformat rapid intr-o afacere. Acest lucru poate fi dovedit simplu, nu doar prin bugetele tot mai mari ale acestor universitati sau prin sediile impozante pe care si le construiesc ‘din resurse proprii’.

Vezi aici o serie de propuneri inainte de Econtext pentru a imbunatati invatamantul romanesc

Dar sa revenim! Spuneam ca transformarea invatamantului superior intr-unul eminamente financiar poate fi dovedit simplu. Cum? Prin analizarea numarului de absolventi ai facultatilor.

Econtext va arata cu cat a crescut numarul de absolventi de facultate din 1993 si pana in 2009, acestea fiind cele mai recente date. Este vorba atat despre absolventii de la facultatile de stat, cat si de la cele private, despre numarul total al absolventilor de facultate din Romania.

In plus, publicam si cum a evoluat numarul absolventilor de invatamant preuniversitar in perioada mentionata, cea mai mare parte a acestora fiind absolventi de liceu.

Absolventi de facultate

Astfel, numarul de absolventi de facultate a crescut de aproape sapte ori din anii de dupa Revolutie si pana in prezent! SAPTE ORI! In 1993, numarul de absolventi de facultati a fost de 34.240 de persoane.

Numarul lor a urcat aproape constant, astfel incat in 2007 numarul de absolventi de facultate era de 232.885! Ulterior acestui an, in care s-a inregistrat valoarea absoluta, numarul romanilor care au obtinut diplome de facultate in 2009 s-a diminuat usor, ajungand pana la 191.291 de persoane.

In acelasi timp insa, populatia nu a crescut exploziv (dimpotriva, e in scadere), iar numarul absolventilor de liceu a scazut! In 1993 am avut 596.343 de absolventi de invatamant preuniversitar.

 

Dar iata aici numarul de absolventi de invatamant preuniversitar, de invatamant superior si paritatea dintre acestia din 1993 si pana in prezent:

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/exclusiv-invatamantul-universitar-a-scapat-de-sub-control-numarul-absolventilor-de-facultate-a-crescut-de-aproape-sapte-ori-in-ultimii-ani.html

Related posts

Recesiunea a rupt peste 30% din salariul profesorilor si al doctorilor. Harta salariului mediu in recesiune!

Asaftei Bogdan

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar adera la NATO. Avertismentul lansat de Rusia

econtext

Economia subterana din Romania este egala cu bugetul de stat! Ponderea si valoarea economiei informale in UE

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More