Muncesc romanii mult? Ne bucuram prea putin de anii de pensie? Iata cateva intrebari la care raspunsurile ar parea mai mult decat intuitive. Totusi, lucrurile nu stau deloc asa.
Econtext.ro va prezinta o analiza asupra varstei de pensionare din Uniunea Europeana, analiza realizata pe baza datelor furnizate de mai multe institutii internationale, precum OCDE, Eurostat, Eurofond, etc.
Iar concluzia principala a analizei este mai mult decat ingrijoratoare! Astfel, Romania are cea mai redusa varsta reala de pensionare din toate Uniunea Europeana.
Putin peste 56 de ani – aceasta este varsta medie la care se pensioneaza cu adevarat romanii! Chiar daca varsta standard de pensionare este mai ridicata si mai aproape de nivelul european, in mod real, romanii se pensioneaza mai devreme! Mai mult, romanii se pensioneaza cel mai devreme dintre toti europenii! Aproape cu doi ani si jumatate fata de urmatorii clasati!
Hai sa muncim cu spor/Pentru al tarii viitor!
Pe scurt, datele arata dupa cum urmeaza: media de varsta la care se pensioneaza romanii in realitate este de 56 de ani si o luna. Aceasta este cea mai mica varsta de pensionare din toata Uniunea Europeana.
Romanii sunt urmati de Luxemburg, unde varsta reala de pensionare este de 58 de ani si 5 luni. Adica muncesc, in medie, cu doi ani si patru luni mai mult decat noi! A treia pozitie este ocupata de Slovacia, unde varsta medie la care se iese in realitate la pensie este de 58 de ani si 7 luni.
O clasare surprinzatoare vedem in cazul Bulgariei. Ne-am fi asteptat ca bulgarii, de nedesprins de romani in multe topuri, sa fie foarte aproape de noi in clasament. Ei bine, nu! Dimpotriva, bulgarii sunt in cealalta parte a ierarhiei, chiar pe podium. Bulgarii, impreuna cu irlandezii, au cea mai ridicata varsta la care ies efectiv la pensie: 64 de ani si o luna! Ceea ce inseamna ca ei muncesc, in medie, cu aproape sase ani mai mult decat noi.
Opt state unde se iese la pensie, in medie, inainte de 60 de ani
O alta concluzie care se distinge in urma prelucrarii datelor este ca in opt state din 26 (datele pentru Malta nu au fost accesibile integral) varsta efectiva de pensionare este sub pragul de 60 de ani.
Din cele opt, doar Luxemburg si Franta sunt state vest-europene, restul fiind foste tari comuniste. De altfel, clasamentul arata ca, in principiu, statele din estul Europei, fostele tari comuniste, au o varsta reala de pensionare mai scazuta decat vest-europenii. Practic, noi muncim mai putin, iesim mai rapid la pensie, de parca noi am fi inaintea occidentalilor, nu invers!
Mai mult, unele state din vestul Europei se gandesc sa mareasca chiar si varsta de pensionare. Cum e cazul Germaniei, care a decis de ceva timp sa creasca varsta de pensionare la 67 de ani. Aceasta decizie va atrage dupa sine si cresterea varstei reale de pensionare! Iar Germania nu este singura, cresterea varstei de pensionare este si in intentia Frantei, Danemarcei, Marii Britanii, etc.
De la standard la realitate
Ce se intampla in tara noastra? De ce iesim asa rapid la pensie? Suntem mai firavi, incepem sa muncim mai devreme? In Romania, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati, respectiv, 60 de ani pentru femei. Ceea ce se inscrie in nota europeana.
Totusi, poti iesi mai devreme la pensie daca ai numarul de ani necesari in campul muncii (daca ai indeplinit anticipat stagiul de cotizare). Sau daca ai lucrat in conditii speciale de munca! Sau daca esti militar, unde cu stagiul complet poti iesi la pensie la 55 de ani! Sau daca esti invalid!
Si aici este partea interesanta! Dupa unele statistici, aproape 1 milion de pensionari si-au motivat iesirea la pensie pe baza unui handicap.
Din acestia, multi s-au pensionat fara a fi cu adevarat invalizi! Iar acest lucru este cunoscut de toata tara, fiind sport national sa obtii certificat de handicap prin care sa iei pensie de la stat. Este cutremurator de imaginat efectul acestor ‘pensii fantoma’ catre bugetul de stat.
Sperante
Dar acest fenomen pare sa-si mai piarda din efervescenta! Recent, Guvernul a anunta ca pensionarile de invaliditate au scazut cu 53,9%. In plus, se contureaza un fenomen nou: depensionarile!
Dupa controalele efectuate de Casa de Pensii, s-au inregistrat 16.350 de depensionari! Totusi, pana cand vom ajunge ca nemtii, ca olandezii sau ca bulgarii, mai avem! Mult de tot!